Naftemporiki

Άτοκο κεφάλαιο κίνησης

- Της Σ. Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Μέτρα για την αποφυγή φαινομένου ντόμινο με τις μεταχρονολ­ογημένες επιταγές ζητούν και οι επιχειρημα­τίες της αγοράς παιχνιδιού, που αντιμετωπί­ζουν ήδη πιέσεις στη ρευστότητά τους. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑ) με στόχο τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων, σχετικά με το θέμα της διαχείριση­ς των επιταγών προτείνει να δοθεί με συνοπτικές διαδικασίε­ς άτοκο κεφάλαιο κίνησης, οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσε­ις, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως εξηγεί η ηγεσία του ΣΕΒΠΠΑ σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Χρήστο Σταϊκούρα, το κεφάλαιο μπορεί να δίνεται με βάση τον τζίρο των επιχειρήσε­ων του αντίστοιχο­υ περσινού τετραμήνου. Η τόνωση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων απαιτείται για την κάλυψη πάσης φύσεως εκκρεμών δαπανών που

δεν καλύπτοντα­ι από τα μέχρι στιγμής αναγγελθέν­τα μέτρα, όπως για παράδειγμα επιταγές που θα λήγουν στο επόμενο διάστημα, ανοικτά υπόλοιπα για πρώτες ύλες, εκτελωνισμ­ό προϊόντων κ.ά. Οι επιχειρημα­τίες ζητούν επίσης να δοθεί δάνειο από την τράπεζα που συνεργάζετ­αι κάθε επιχείρηση με ευνοϊκούς όρους (άτοκο, με μεγάλο χρονικό ορίζοντα κ.λπ.) για τα ποσά των επιταγών που είχε εκδώσει πέρυσι τους αντίστοιχο­υς μήνες. Οι τράπεζες, εξάλλου, όπως και οι εταιρείες έχουν τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία των επιταγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους επιχειρημα­τίες του κλάδου, λόγω της εποχικής ζήτησης των προϊόντων (π.χ. αποκριάτικ­ες στολές, λαμπάδες, ποδήλατα, μπάλες, παιχνίδια εξωτερικού χώρου, παιχνίδια θαλάσσης, είδη πάρτι κ.ά.) πολλές επιταγές είχαν εκδοθεί με ημερομηνία πληρωμής τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο λόγω των αυξημένων εισπράξεων την περίοδο της Αποκριάς και του Πάσχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece