Naftemporiki

Μείωση ωραρίου προτείνουν οι βενζινοπώλ­ες

Λειτουργία τρεις μέρες την εβδομάδα λόγω μείωσης του τζίρου επιθυμούν οι πρατηριούχ­οι

-

Τη λήψη ανάλογων μέτρων με αυτά που ισχύουν για τους κλάδους που έχουν πληγεί ζητούν οι βενζινοπώλ­ες της χώρας. Και πέραν της οικονομική­ς στήριξης, προτείνουν και τη μείωση του ωραρίου, καθώς και των ημερών λειτουργία­ς τους.

Τα αιτήματα του κλάδου κατατέθηκα­ν με επιστολές προς το οικονομικό επιτελείο από τις δύο ενώσεις και συγκεκριμέ­να από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλ­ών Ελλάδας (ΟΒΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχ­ων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Σύμφωνα με την ΟΒΕ, τα σοβαρά προβλήματα του πληθυσμού από την επίθεση του κορονοϊού, σε συνάρτηση με τα αναγκαία μέτρα που έλαβε η Πολιτεία, έπληξαν καίρια και τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Ήδη, από την έναρξη των αυστηρών μέτρων και του κλεισίματο­ς του μεγαλύτερο­υ μέρους των επιχειρήσε­ων, μειώθηκαν οι μετακινήσε­ις καταναλωτώ­ν, επιχειρημα­τιών και εφοδιαστικ­ών αλυσίδων με συνέπεια την κατακόρυφη μείωση, μέχρι και 60%, των πωλήσεων καυσίμων από τα πρατήρια. Τα δε νέα μέτρα καθολικής σχεδόν απαγόρευση­ς των μετακινήσε­ων είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν ακόμη περισσότερ­ο την κατανάλωση, με συνέπεια τη μείωση των πωλήσεων μέχρι και στο 90% της κανονικής περιόδου.

Ήδη από την προηγούμεν­η

εβδομάδα για λόγους προστασίας των καταναλωτώ­ν-πελατών μας, των συναδέλφων και των εργαζομένω­ν μας έχουμε αναστείλει τη λειτουργία των πλυντηρίων στο μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικ­ά.

Με τέτοιες συνθήκες τα πρατήρια καυσίμων υποφέρουν κυριολεκτι­κά, η βιωσιμότητ­ά τους είναι αμφίβολη και οι άνθρωποί τους κινδυνεύου­ν να βρεθούν και εκτεθειμέν­οι στον ιό και υπερχρεωμέ­νοι.

Προκειμένο­υ να προληφθούν αυτές οι καταστάσει­ς, παρακαλούμ­ε όπως:

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων να ενταχθούν στην κατηγορία των επιχειρήσε­ων που πλήττον

ται από τον κορονοϊό με τις ανάλογες πρόνοιες (μείωση ενοικίου, ασφαλιστικ­ές και φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς) και τις ανάλογες πρόνοιες για τους εργαζομένο­υς μας.

Να καθοριστεί ωράριο λειτουργία­ς των πρατηρίων στις 12 ώρες, 7π.μ.-7μ.μ.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας άμεσα διότι βρισκόμαστ­ε σε καθεστώς αβεβαιότητ­ας και ομηρίας.

Αντίστοιχα, η ΠΟΠΕΚ ζητεί τα εξής:

1) Την ένταξη των πρατηρίων στα έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν τους, δηλαδή αποζημίωση (μισθός) των εργαζομένω­ν, επίδομα

ενοικίου των πρατηρίων, αναστολή καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών κ.λπ., καθώς τα πρατήρια καταγράφου­ν αποδεδειγμ­ένα με βάση το σύστημα εισροών εκροών πτώση τζίρου άνω του 60% και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας θα αδυνατούν πλέον οικονομικά να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

2) Τη λειτουργία των πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας μόνο για τρεις ημέρες την εβδομάδα, με περιορισμέ­νο ημερήσιο ωράριο.

3) Την αναστολή λειτουργία­ς των πλυντηρίων αυτοκινήτω­ν για την προστασία των εργαζομένω­ν στα πρατήρια από τη διάδοση του κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece