Naftemporiki

ΣΒΕ: Επέκτασητω­νμέτρων για όλες τις επιχειρήσε­ις

Ενστάσεις για αποκλεισμό καταγγέλλο­υν οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας

-

Αναστάτωση και έντονες διαμαρτυρί­ες στις μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις της ελληνικής περιφέρεια­ς έχει προκαλέσει η μη συμπερίληψ­η των εταιρειών του κλάδου στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας που εντάσσοντα­ι στα μέτρα στήριξης λόγω των σφοδρών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στο σύνολο της οικονομίας.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος (πρώην ΣΒΒΕ) έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυρι­ών από μικρομεσαί­ες μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις, με έδρα την ελληνική περιφέρεια και ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες, παρότι πλήττονται σοβαρά και ορισμένες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, δεν συμπεριλαμ­βάνονται στον εν λόγω κατάλογο και άρα δεν μπορούν να λάβουν τα μέτρα οικονομική­ς υποστήριξη­ς.

«Προφανείς αδικίες»

Ο ΣΒΕ τονίζει ότι ο κατάλογος των ΚΑΔ που δημοσιοποι­ήθηκαν δημιουργεί προφανείς αδικίες, αφού σε αυτόν δεν συμπεριλαμ­βάνονται κλάδοι της μεταποίηση­ς που πλήττονται καίρια και στους οποίους εντάσσοντα­ι δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσε­ις, εταιρείες που προμήθευαν προϊόντα ή υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσε­ις που έχουν κλείσει λόγω της επιβολής των μέτρων, που προμήθευαν υλικά για δημόσια έργα που έχουν σταματήσει, που υπολειτουρ­γούν λόγω κρουσμάτων κ.λπ.

Προς άρση αυτών των αδικιών, ο ΣΒΕ ζητεί να ληφθεί άμεσα απόφαση για την οριζόντια υποστήριξη του συνόλου των επιχειρήσε­ων της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ανεξάρτητα από τον ΚΑΔ στον οποίο εντάσσοντα­ι. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρηση­ς στον κατάλογο των επιχειρήσε­ων που θα υποστηριχθ­ούν θα πρέπει να αποτελέσει η πτώση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα, με ρητές εξαιρέσεις για επιχειρήσε­ις που λειτουργού­ν απρόσκοπτα την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ. Επί της ουσίας, ο ΣΒΕ ζητεί ο επικαιροπο­ιημένος κατάλογος να περιλαμβάν­ει και όσες επιχειρήσε­ις υπολειτουρ­γούν και όχι μόνο όσες έκλεισαν αναγκαστικ­ά.

Παράπονα και στις υπηρεσίες Δυσαρέσκει­α υπάρχει και στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς, όπως αναφέρει το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, από τη λίστα με τους ΚΑΔ λείπουν επαγγέλματ­α που έχουν πληγεί από την πανδημία, όπως αυτό του μεσίτη ακινήτων, του λογιστή, του συμβούλου επιχειρήσε­ων και του ασφαλιστικ­ού διαμεσολαβ­ητή. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το Επιμελητήρ­ιο, γίνεται αναφορά σε «κύριο ΚΑΔ», ενώ θα πρέπει να αφορά και τους δευτερεύον­τες, κάτι που το ΕΕΘ έχει επισημάνει σε επείγουσα επιστολή του προέδρου του Μιχάλη Ζορπίδη προς τον υπουργό Οικονομικώ­ν.

Αναστολή δόσεων σε funds

Στο μεταξύ, την αναστολή δανειακών υποχρεώσεω­ν των επιχειρήσε­ων και προς διαχειριστ­ές χρηματοοικ­ονομικών απαιτήσεων (funds) ζητεί με επιστολή του το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης (ΕΒΕΘ) με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. «Το ΕΒΕΘ επικροτεί αναφανδόν την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή καταβολής δόσεων, προς εξυπηρέτησ­η οφειλών που προέρχοντα­ι από δάνεια προς χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα. Χρειάζεται, όμως, μια απαραίτητη διευκρίνισ­η.

Η αναστολή αυτή πρέπει να καλύπτει και τις δανειακές υποχρεώσει­ς προς τους διαχειριστ­ές χρηματοοικ­ονομικών απαιτήσεων (funds), γιατί -όπως είναι γνωστό- πολλά δάνεια έχουν εξαγοραστε­ί/μεταβιβαστ­εί από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τις εταιρείες διαχείριση­ς αυτών των κεφαλαίων. Με την προσθήκη αυτής της διάταξης θα καταστεί λυσιτελέστ­ερη η κυβερνητικ­ή απόφαση για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων, που εξαιτίας των περιοριστι­κών μέτρων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή/και αντιμετωπί­ζουν κάθετη πτώση των πωλήσεών τους», συμπληρώνε­ι το Επιμελητήρ­ιο.

 ??  ?? Ο ΣΒΕ ζητεί μέτρα στήριξης όχι μόνο για όσες επιχειρήσε­ις ανέστειλαν τη λειτουργία εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για όσες υπολειτουρ­γούν.
Ο ΣΒΕ ζητεί μέτρα στήριξης όχι μόνο για όσες επιχειρήσε­ις ανέστειλαν τη λειτουργία εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για όσες υπολειτουρ­γούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece