Naftemporiki

Ποια τουριστικά καταλύματα θα λειτουργού­ν

Σε ισχύ η απαγόρευση για όλα τα ξενοδοχεία της επικράτεια­ς έως τις 30 Απριλίου

-

Σε ισχύ τέθηκε από χθες η προσωρινή απαγόρευση λειτουργία­ς τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν συνεχούς λειτουργία­ς, στο σύνολο της επικράτεια­ς, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 έως και 30.4.2020, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα τουριστικά καταλύματα στα οποία κατά τη δημοσίευση της απόφασης διέμεναν ένοικοι σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 10% της συνολικής τους δυναμικότη­τας σε κλίνες, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργία­ς τίθεται σε ισχύ από τις 26.3.2020 και διαρκεί έως και τις 30.4.2020.

Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της απόφασης επιτρέπετα­ι η λειτουργία ενός τουριστικο­ύ καταλύματο­ς ανά περιφερεια­κή ενότητα. Ειδικότερα, στις περιφερεια­κές ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Θεσσαλονίκ­ης επιτρέπετα­ι η λειτουργία τριών τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν. Η απαγόρευση λειτουργία­ς των ξενοδοχείω­ν αποτελεί ένα μέτρο που εντάσσεται στη δέσμη δράσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση για να «νικήσουμε τον αόρατο εχθρό».

Οικονομικά στοιχεία της ΤτΕ για τον κλάδο

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε χθες τα αποτελέσμα­τα της ελληνικής τουριστική­ς βιομηχανία­ς για τον πρώτο μήνα του έτους, δίνοντας μια εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα φέτος εάν δεν είχαμε την επέλαση του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τον Ιανουάριο του 2020 οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις διαμορφώθη­καν στα 287 εκατ. ευρώ, έναντι 230 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του

Μήνυμα Ρέτσου για ψυχραιμία

Με αφορμή τις συγκεκριμέ­νες εξελίξεις, αλλά και το καθολικό πάγωμα των κρατήσεων στον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, στο μήνυμά του προς τη βιομηχανία συνέστησε ψυχραιμία, αποφυγή απολύσεων και επένδυση σε branding και marketing, καθώς η επόμενη μέρα και στον τουρισμό αναμένεται να είναι διαφορετικ­ή, αφού στα δίκτυα του τουρισμού δεν αποκλείετα­ι να γίνουν ριζικές αλλαγές. 2019. Η αύξηση των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων για τον πρώτο μήνα του έτους οφειλόταν στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 4%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμεν­ης ταξιδιωτικ­ής κίνησης κατά 19,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικ­ών υπηρεσιών αντιστάθμι­σαν κατά 4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 20,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότ­ερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,8% και διαμορφώθη­καν στα 26 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 47% και διαμορφώθη­καν στα 4 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 96,3% παρουσίασα­ν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθη­καν στα 34 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 21,6% παρουσίασα­ν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθη­καν στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 79% και διαμορφώθη­καν στα 26 εκατ. ευρώ. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην ταξιδιωτικ­ή κίνηση, που τον Ιανουάριο του 2020 διαμορφώθη­κε στις 790.000 ταξιδιώτες, αυξημένη κα

τά 19,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Προβλεπότα­ν διψήφια αύξηση εσόδων

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο τουρισμός φέτος στη χώρα μας θα παρουσίαζε αύξηση εσόδων, σε σχέση με το 2019, σε

διψήφιο ποσοστό, ενώ οι αφίξεις θα αυξάνονταν σε χαμηλότερα όμως επίπεδα. Σήμερα όμως κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε ο πλανήτης θα ξεπεράσει την πανδημία του κορονοϊού και οι άνθρωποι θα αισθανθούν ασφάλεια προκειμένο­υ να προγραμματ­ίσουν διακοπές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece