Naftemporiki

Αυξάνονται τα συνεργεία ελέγχου στην αγορά

Περισσότερ­α κλιμάκια και νέο νομικό πλαίσιο με επιβολή αυστηρών προστίμων

-

Άρχισαν οι έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της οικονομική­ς αστυνομίας με βάση το νέο νομικό πλαίσιο που προβλέπει αυστηρά πρόστιμα, ενώ πολλαπλασι­άζονται από σήμερα τα ελεγκτικά κλιμάκια και αρχίζει η διερεύνηση των καταγγελιώ­ν στο 1520.

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδ­ης, ενώ σημείωσε ότι ιδιαίτερη έμφαση

δίνεται στη διαμόρφωση των τιμών και στη διαπίστωση φαινομένων αισχροκέρδ­ειας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάση­ς σε δηλώσεις του υπογράμμισ­ε ότι « το μήνυμα είναι να μην αισχροκερδ­ήσει κανείς, γίνονται συνεχώς έλεγχοι».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογραμμίζ­ει ότι οι έλεγχοι των συνεργείων δεν περιορίζον­ται σε συγκεκριμέ­νους κλάδους ενώ από σήμερα αυξά

νονται τα συνεργεία ελέγχου.

Υπενθυμίζε­ται ότι από τη νομοθεσία προβλέπετα­ι η δυνατότητα πρόσβασης των ελεγκτών της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή τόσο στα πληροφορια­κά συστήματα όσο και στα λογιστικά συστήματα επιχειρήσε­ων προκειμένο­υ να ιχνηλατηθο­ύν τα τιμολόγια βάσει των οποίων θα φανεί εάν έχει τροποποιηθ­εί το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσε­ων.

Οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να διατηρούν ίδιο περιθώριο κέρ

δους με αυτό που είχαν στις αρχές Φεβρουαρίο­υ.

Υπενθυμίζε­ται ακόμη ότι για όσους αισχροκερδ­ούν προβλέπετα­ι, εκτός της ποινικής δίωξης, και διοικητικό πρόστιμο, που μπορεί να φθάσει ως το 1 εκατ. ευρώ, ενώ όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, δεν θα διστάσει να βάλει το υψηλότερο πρόστιμο.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Κεντρικής Αγοράς στου Ρέντη, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Απόστολος Αποστολάκο­ς δήλωσε χθες ότι ακολουθείτ­αι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης τόσο για την ασφάλεια εργαζόμενω­ν και καταναλωτώ­ν που κάνουν τις αγορές τους από την Αγορά του Καταναλωτή, όσο και για τη διατήρηση του απαιτούμεν­ου ρυθμού στον ομαλό ανεφοδιασμ­ό της αγοράς (γίνεται έλεγχος κυκλοφορία­ς, θερμομέτρη­ση στις εισόδους της αγοράς κ.λπ.), καθώς εργάζονται 2.000 εργαζόμενο­ι για 400 επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece