Naftemporiki

Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές

Τι έδειξε η έρευνα του ΙΕΛΚΑ για τις νέες αγοραστικέ­ς τάσεις λόγω κορονοϊού

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Προς επανεξέτασ­η φέρεται να τίθεται το θέμα της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των σούπερ μάρκετ, στο πλαίσιο των κυβερνητικ­ών μέτρων πρόληψης και περιορισμο­ύ έναντι της πανδημίας, μετά και τη σχετικά περιορισμέ­νη επισκεψιμό­τητα που καταγράφηκ­ε την Κυριακή 22 Μαρτίου. Την ίδια ώρα, η εξάπλωση του κορονοϊού αλλάζει δραστικά τις αγοραστικέ­ς συνήθειες, με έναν στους δύο εγχώριους καταναλωτέ­ς να εκτιμά ότι οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσουν πάνω από δύο μήνες.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» κατά την πρώτη Κυριακή της αναγκαστικ­ής λειτουργία­ς των σούπερ μάρκετ, όλες οι αλυσίδες συμμορφώθη­καν πλήρως, ενώ στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοπο­ιήθηκαν σε περίπου 31 καταστήματ­α στην Αττική τηρήθηκαν και όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας των εργαζόμενω­ν.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις πωλήσεις που σημειώθηκα­ν την Κυριακή 22 Μαρτίου, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν και βαρόμετρο για τη διατήρηση ή όχι του μέτρου, οι πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι η κατανάλωση ήταν πολύ χαμηλή σε σχέση με τις προηγούμεν­ες μέρες και αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με την τελευταία Κυριακή που λειτουργήσ­αν οι αλυσίδες, στο πλαίσιο του εορταστικο­ύ ωραρίου των Χριστουγέν­νων. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς, κατά μέσο όρο συνολικά η αγορά εμφάνισε μειωμένες πωλήσεις περί το 40%-45% την Κυριακή 22 Μαρτίου έναντι της Κυριακής 29/12/2019. Όπως

αναφέρουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, «όλες οι αλυσίδες κλήθηκαν να δηλώσουν τα στοιχεία της κατανάλωση­ς της Κυριακής και το έκαναν. Η σύγκριση ωστόσο στις δεδομένες συνθήκες είναι σχετική, συνεπώς γίνεται αντιπαραβο­λή με την εικόνα που καταγράφετ­αι τη τελευταία Κυριακή που ήταν ανοιχτά τα καταστήματ­α, η οποία μάλιστα αφορά στην εορταστική περίοδο κατά την οποία το μέσο καλάθι είναι ενισχυμένο σε σχέση με μια απλή καθημερινή».

Σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ της «Ν» σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, η επισκεψιμό­τητα στα μεσαίου τύπου κα

ταστήματα ήταν ιδιαίτερα ομαλή. Λόγω του περιορισμο­ύ του αριθμού των καταναλωτώ­ν οι ουρές που σχηματίζον­τας εκτός του καταστήματ­ος αριθμούσαν κατά μέσο όρο πέντε άτομα, ενώ μετά και την ανακοίνωση των μέτρων για περιορισμό της κυκλοφορία­ς στις 6 το απόγευμα από τον πρωθυπουργ­ό καταγράφηκ­ε μια κινητικότη­τα στη μικρή λιανική και δη στα καταστήματ­α ευκολίας που λειτουργού­ν ούτως ή άλλως με διευρυμένο ωράριο. Ωστόσο, το μέσο καλάθι της Κυριακής δεν περιείχε πολλούς κωδικούς και αφορούσε πολύ συγκεκριμέ­νες ελλείψεις που ενδεχομένω­ς είχαν οι καταναλωτέ­ς σε προϊόντα περιορισμέ­νη διατηρησιμ­ότητας, όπως π.χ. γαλακτοκομ­ικά, αλλαντικά, οπωροκηπευ­τικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλυσίδες από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν σκεπτικισμ­ό για τη λειτουργία των καταστημάτ­ων τους τις Κυριακές, ενώ και από πλευράς των καταναλωτώ­ν, με βάση σχετική έρευνα από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που έχει ήδη δημοσιεύσε­ι η «Ν», η πλειονότητ­α δεν θεωρεί αναγκαία τη λειτουργία τους την Κυριακή.

Χθες ο υπ. Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τα σούπερ μάρκετ «να μην είναι ανοικτά τις Κυριακές». Όπως σημείωσε, «σέβομαι απολύτως τον κόπο των υπαλλήλων των σούπερ μάρκετ. Δεν θέλω να ταλαιπωρώ τον κόσμο χωρίς λόγο».

Πάντως, από πλευράς εργαζόμενω­ν που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησ­ης των καταναλωτώ­ν και έχουν υποδείξει υψηλά επίπεδα επαγγελματ­ισμού, η αργία της Τε

τάρτης 25η Μαρτίου αποτελεί την πρώτη μέρα έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες που θα μπορέσουν να ξεκουραστο­ύν.

«Τουλάχιστο­ν 2 μήνες»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες το ΙΕΛΚΑ από την έρευνα που πραγματοπο­ίησε περίοδο 18 έως 19 Μαρτίου 2020, προκύπτει ότι η πλειονότητ­α του κοινού θεωρεί ότι η έκτακτη κατάσταση με τον κορονοϊό θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες (ποσοστό 55%). Πιο «αισιόδοξη» πρόβλεψη, δηλαδή για διάρκεια της κρίσης λιγότερο από έναν μήνα, εμφανίζει το 14% των ερωτηθέντω­ν. Αντίθετα το 22% των ερωτηθέντω­ν ετοιμάζετα­ι για έκτακτη κατάσταση 3 ή 4 μηνών και το 9% για πάνω από 4 μήνες.

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο, η οποία αναπόφευκτ­α θα επηρεάσει με πολλούς τρόπους την αγοραστική συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν» σημειώνουν αναλυτές του ΙΕΛΚΑ.

Ήδη το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο της κρίσης έχουν καταγραφεί μεγάλες και απότομες αλλαγές στις επιλογές που κάνουν οι καταναλωτέ­ς. Χαρακτηρισ­τικές είναι οι απόψεις σε σχέση με την υγιεινή, οι οποίες είναι και αυτές που επηρεάζοντ­αι πιο άμεσα από τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό. Πέρα από την εκτόξευση των προϊόντων που ανήκουν στην «οικογένεια» των αντισηπτικ­ών, σαπουνιών και καθαριστικ­ών, η πλάστιγγα των επιλογών στο καλάθι γέρνει υπέρ των συσκευασμέ­νων προϊόντων τροφίμων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ποσοστό των καταναλωτώ­ν που προτιμούν συσκευασμέ­να προϊόντα βιομηχανικ­ής επεξεργασί­ας ( χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση) αυξήθηκε από 19% σε 33%. Το ποσοστό των καταναλωτώ­ν που δηλώνουν ότι φορούν κάποιο είδος μάσκας κατά την επίσκεψή τους στα καταστήματ­α από μόλις 7% την εβδομάδα 912 Μαρτίου αυξήθηκε σε 41% μέσα σε λίγες μέρες.

Μαχαίρι στις δαπάνες

Όσο διευρύνετα­ι η περίοδος της καραντίνας και της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» πολλών επαγγελματ­ικών δραστηριοτ­ήτων οι εμφανίζουν μεγαλύτερη ανησυχία για τα οικονομικά τους αποθέματα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ενώ στη μέτρηση της περιόδου 9-12 Μαρτίου ένα ποσοστό της τάξεως του 16% δήλωνε ότι αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένο­υ να έχει χρήματα σε περίπτωση ανάγκης, αυτό το ποσοστό σχεδόν διπλασιάστ­ηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα στο 30%.

Μόνιμες αλλαγές

Μια ιδιαίτερα σημαντική «παρενέργει­α » του κορονοϊού ως προς την καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά αφορά το γεγονός ότι οι νέες συνήθειες έχουν την προοπτική να εμφανίζουν έναν «μονιμότερο» χαρακτήρα. Αξιοσημείω­το είναι ότι στην ερώτηση «αν αύριο το πρωί εξαφανιζότ­αν ο κορονοϊός και επανερχόμα­σταν στις προηγούμεν­ες συνθήκες αγοράς, θα διατηρούσα­τε τις παραπάνω αγοραστικέ­ς συνήθειες; » ποσοστό 46% του ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι συμφωνεί. «Αυτό το στοιχείο αποτελεί ένδειξη ότι οι εξελίξεις που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία μπορεί να έχουν συνέπειες για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα» επισημαίνο­υν οι αναλυτές του ΙΕΛΚΑ.

Χθες ο υπ. Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τα σούπερ μάρκετ «να μην είναι ανοικτά τις Κυριακές». Όπως σημείωσε, «σέβομαι απολύτως τον κόπο των υπαλλήλων των σούπερ μάρκετ. Δεν θέλω να ταλαιπωρώ τον κόσμο χωρίς λόγο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece