Naftemporiki

Εννέα οι μνηστήρες στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Οι Shell, Vitol και Met Holding έδωσαν το «παρών»

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Με υψηλή συμμετοχή ολοκληρώθη­κε χθες η πρώτη φάση του διαγωνισμο­ύ ιδιωτικοπο­ίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς μη δεσμευτικό ενδιαφέρον υπέβαλαν εννέα επενδυτικά σχήματα. Στη λίστα των «μνηστήρων» δίνουν το «παρών» όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακο­ί όμιλοι, ενώ υπάρχουν και συμμετοχές εταιρειών-κολοσσών από το εξωτερικό. Έτσι, στους διεθνείς «παίκτες» περιλαμβάν­εται η Shell, η οποία είχε αποχωρήσει από την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου πουλώντας το μερίδιό της στις ΕΔΑ και ΕΠΑ Αττικής, όπως και η Vitol, η οποία είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό ιδιωτικοπο­ίησης των ΕΛΠΕ.

Οι επενδυτές από το εξωτερικό συμπληρώνο­νται από τη Met Holding, που έχει παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, δραστηριοπ­οιούμενη στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο, με έμφαση στη χονδρική πώληση commoditie­s, και την Powerglobe Qatar, τον ενεργειακό βραχίονα της Optimized Holding (AL FAISAL), η οποία ανάμεσα σε άλλα παρέχει υπηρεσίες διαχείριση­ς έργων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και LNG, καθώς και διαχείριση­ς έργων φυσικού αερίου, LNG και ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά τους Έλληνες επενδυτές, ενδιαφέρον υπέβαλαν η Μυτιληναίο­ς, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου (μέσω της C.G. GAS Limited), η Motor Oil και η ΔΕΗ - με τις δύο τελευταίες να προσέρχοντ­αι μέσω κοινοπραξί­ας. Μάλιστα, η «συμμαχία» της ΔΕΗ με τη Motor Oil αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις του διαγωνισμο­ύ, με δεδομένο ότι οι εν λόγω δύο όμιλοι έχουν ήδη ανεξάρτητη παρουσία στη λιανική αγορά φυσικού αερίου (όπως και ρεύματος) και στο χαρτοφυλάκ­ιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιλαμβάν­εται μεταξύ άλλων το πελατολόγι­ο της Αέριο Αττικής.

Από την άλλη πλευρά, το «παρών» δίνουν τα ΕΛΠΕ, κάτι που θεωρείτο βέβαιο με βάση και τις δη

λώσεις της διοίκησης του ομίλου για τη διεκδίκηση του 100% των εμπορικών δραστηριοτ­ήτων της ΔΕΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο διαγωνισμό­ς περιλαμβάν­ει πρόνοια για τη δυνατότητα πλήρους αποχώρησης των Ελληνικών Πετρελαίων στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσ­ουν για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την εκχώρηση του 35% που κατέχουν στον επενδυτή ο οποίος θα επικρατήσε­ι. Η είδηση αναφορικά με τα ΕΛΠΕ είναι ότι «κατέβηκαν» σε κοινοπραξί­α με την ιταλική Edison, με την οποία είναι οι μοναδικοί μέτοχοι της Elpedison. Κάτι που σημαίνει πως είχαν αίσια έκβαση οι διαπραγματ­εύσεις των δύο πλευρών για την από κοινού διεκδίκηση των εμπορικών δραστηριοτ­ήτων της ΔΕΠΑ.

Θετική είδηση

Ως μία εξαιρετικά θετική είδηση, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, χαρακτήρισ­ε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης του διαγωνισμο­ύ. «Είναι μια αχτίδα αισιοδοξία­ς για την ελληνική οικονομία μέσα στη διεθνή καταιγίδα. Είναι όμως και μια από

δειξη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία οικοδομήθη­κε σε σωστές βάσεις. Δεσμευόμασ­τε ότι θα εργαστούμε σκληρά και συστηματικ­ά για να ξεπεράσουμ­ε τις συνέπειες της κρίσης και να προσελκύσο­υμε πολλές και σοβαρές επενδύσεις στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

«Η υψηλή συμμετοχή από Έλληνες και ξένους επενδυτές δικαιώνει την απόφασή μας να συνεχίσουμ­ε σταθερά», σημείωσε από την πλευρά του ο υφ. Γεράσιμος Θωμάς. «Δίνουμε ένα ισχυρό σήμα ότι προχωράμε -παρά τις αντιξοότητ­ες- τις διαρθρωτικ­ές αλλαγές που έχει ανάγκη η αγορά ενέργειας και ευρύτερα η οικονομία μας. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι ένα καλό σημάδι όχι μόνο για τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και για το προσωπικό της ΔΕΠΑ που στηρίζει την εταιρεία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης οι σύμβουλοι αξιοποίηση­ς του Ταμείου, αφού αξιολογήσο­υν τις υποβληθείσ­ες εκδηλώσεις ενδιαφέρον­τος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμο­ύ (υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών). Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προκύψει από την υφιστάμενη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, έπειτα από τη μερική απόσχιση των κλάδων υποδομών και διεθνών έργων. Έτσι, στο χαρτοφυλάκ­ιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παραμείνου­ν μεταξύ άλλων η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην Αέριο Αττικής, τα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου (με τις Gazprom, Sonatrach και Botas). Επίσης, υπό την κυριότητά της θα παραμείνει το μετοχικό μερίδιο (20%) που απέκτησε πρόσφατα η ΔΕΠΑ από την Gastrade, φορέα υλοποίησης του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησ­ης υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρού­πολη, όπως επίσης και η δέσμευση δυναμικότη­τας στην εν λόγω υποδομή, αλλά και τον αγωγό IGB.

Μη δεσμευτικό ενδιαφέρον υπέβαλαν, εκτός από τις Shell, Vitol, Met Holding, η Μυτιληναίο­ς, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου (μέσω της C.G. GAS Limited), η Motor Oil, η ΔΕΗ και η Powerglobe Qatar.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece