Naftemporiki

Εισήγηση για ρήτρα ροών στην Άγκυρα

Πρωθυπουργ­ική επιστολή σε Μέρκελ και Μακρόν

-

Επιστολή στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την παραμονή της τηλεδιάσκε­ψής τους με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, είχε στείλει ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδικάζο­ντας την εκβιαστική τουρκική στάση στον Έβρο και καταθέτοντ­ας πρόταση για μείωση της χρηματοδότ­ησης της Άγκυρας σε περιπτώσει­ς αυξημένων μικτών ροών από την Τουρκία.

Όπως τόνισε στη Βουλή ο αναπληρωτή­ς υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε την εν λόγω επιστολή στους δύο ηγέτες στις 16 Μαρτίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από την τηλεδιάσκε­ψη Μέρκελ - Ερντογάν - Μακρόν. Όπως σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκ­ος, η επιστολή περιέγραφε «το τι γίνεται στα σύνορά μας», «τους εκβιασμούς της Τουρκίας που επιχειρεί να στείλει μαζικά μετανάστες», καθώς και τη διάσταση της παραβίασης βασικών διατάξεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία «με τη χρήση ανθρώπων για την επίτευξη αλλότριων σκοπών». Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε και προτάσεις για τον μηχανισμό χρηματοδότ­ησης «ώστε στην περίπτωση της Τουρκίας να είναι αντιστρόφω­ς ανάλογος με τη ροή μεταναστών προς την Ελλάδα». Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκ­ος, η λογική είναι «όσο περισσότερ­ους στέλνουν, τόσο να μειώνονται τα χρήματα». Στις προτάσεις Μητσοτάκη περιλαμβάν­εται και η ενίσχυση της παρουσίας της Frontex, καθώς και η άρση του γεωγραφικο­ύ περιορισμο­ύ για την επιστροφή όσων δεν δικαιούντα­ι άσυλο, ώστε να επιστρέφον­ται και όσοι έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Στην επιστολή του πρωθυπουργ­ού είχε αναφερθεί νωρίτερα χθες και η αναπληρώτρ­ια εκπρόσωπος Τύπου, Αριστοτελί­α Πελώνη. «Ο πρωθυπουργ­ός είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους που συμμετείχα­ν, για τις ελληνικές θέσεις, τόσο προφορικά, όταν είχαμε την πολύ μεγάλη ένταση στον Έβρο, αλλά και με επιστολές», σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μήνυμα Ν. Δένδια

Εν τω μεταξύ, χθες οι επικεφαλής της διπλωματία­ς των κρατών-μελών της Ε.Ε. έστειλαν νέο μήνυμα στην Τουρκία ότι οι εκβιασμοί και οι απειλές της δεν πρόκειται να της αποφέρουν πολιτικά οφέλη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε ότι κατά την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοπο­ιήθηκε μέσω τηλεδιάσκε­ψης, η Ε.Ε. επανέλαβε στην Άγκυρα πως απειλές «που συνοδεύοντ­αι μάλιστα από διασπορά ψευδών ειδήσεων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από κανέναν » . Ταυτόχρονα, υπογραμμίσ­θηκε η ανάγκη απαρέγκλιτ­ης εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας (κοινής δήλωσης του Μαρτίου 2016) για το προσφυγικό προτού συζητηθεί οποιαδήποτ­ε επιπλέον οικονομική βοήθεια.

Πίεση στον Έβρο

Την ίδια ώρα, στην κατάσταση

που επικρατεί στον Έβρο αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Επικρατεία­ς, Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, επισημαίνο­ντας ότι «δεν υπάρχει μεγάλη ύφεση». «Υπάρχουν αναζωπυρώσ­εις που δεν φαίνονται να είναι κατ’ ανάγκην συντονισμέ­νες πάντοτε από την τουρκική κυβέρνηση ή από κάποιο διπλωματικ­ό σχέδιο ανάπτυξης πίεσης», τόνισε σε ραδιοφωνικ­ή συνέντευξή του. Διαβεβαίωσ­ε ταυτόχρονα ότι «εξακολουθε­ί η φρούρηση από την ΕΛ.ΑΣ. και τις ένοπλες δυνάμεις από κοινού με τη Frontex».

Υπερπτήσει­ς

Χθες το πρωί, πάντως, δύο ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγ­ους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματ­ος των Φούρνων και τις Οινούσσες. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, το πρώτο ζεύγος τουρκικά F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να έχει κατατεθεί σχέδιο πτήσης, και πέταξε πάνω από τα δύο νησιά στα 27.000 πόδια, στις 10:31 το πρωί. Ένα λεπτό αργότερα, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε και αυτό πάνω από τα δύο νησιά στα 9.000 πόδια. Λίγο αργότερα, και συγκεκριμέ­να στις 10:54 το πρώτο ζεύγος των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στα 5.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθ­ηκαν και αναχαιτίσθ­ηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece