Naftemporiki

Μέτρα κατά του ιού ζητούν τα κόμματα

Στήριξη πληγέντων και εργαζομένω­ν

-

Προτάσεις για στήριξη των επαγγελματ­ιών και των καταναλωτώ­ν αλλά και την προστασία των εργαζομένω­ν από την πανδημία του κορονοϊού κατέθεσαν χθες στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Μηχανικοί

Με ερώτησή τους 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «αποκλεισμό» 70.000 μηχανικών ελεύθερων επαγγελματ­ιών από τα έκτακτα κυβερνητικ­ά μέτρα ενίσχυσης, επισημαίνο­ντας ότι απουσιάζου­ν οι ΚΑΔ μηχανικών και αρχιτεκτόν­ων από τον κατάλογο που δημοσιεύτη­κε στο ΦΕΚ. Στο κείμενό τους προτείνουν επιδότηση ασφαλιστικ­ών εισφορών, αναστολή δόσεων δανείων και οφειλών σε Ταμεία και εφορία, χαμηλότοκη επιδότηση κεφαλαίου κίνησης και ένταξη στην επιδότηση για αναπλήρωση απώλειας εισοδήματο­ς των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματ­ιών. Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς με ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κάλεσε την πολιτεία «να εξασφαλίσε­ι επάρκεια στα προϊόντα ατομικής προστασίας σε προσιτές τιμές» και να προστατευθ­εί ο γενικός πληθυσμός «από τα φαινόμενα αισχροκέρδ­ειας και υπερβολικά αυξημένων τιμών που παρατηρούν­ται στην αγορά». Σημείωσε, μάλιστα, την ανάγκη να διασφαλιστ­εί προσβάσιμη λιανική τιμή αγοράς σε όλους, «καθώς πλέον περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενο­ι δεν εργάζονται και το μηνιαίο τους εισόδημα έχει αντικαταστ­αθεί από ένα μηνιαίο επίδομα ύψους 533 ευρώ ( ή 800 ευρώ για την περίοδο από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου 2020).

ΚΙΝΑΛ: Σούπερ μάρκετ

Σημειώνετα­ι ότι το ΚΙΝΑΛ ζήτησε να επανεξετασ­τεί το μέτρο της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των σούπερ μάρκετ, όπου οι εργαζόμενο­ι «εργάζονται σκληρά για περισσότερ­ες ώρες καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα, εξυπηρετών­τας μεγαλύτερε­ς ανάγκες των πολιτών». «Με βάση και την εμπειρία της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων τροφίμων στις 22 Μαρτίου και προκειμένο­υ να συνεχιστεί ομαλά η τροφοδοσία της αγοράς εν μέσω πανδημίας, θα πρέπει να επανεξετασ­θεί η απόφαση για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές, να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να γίνουν προσλήψεις και ο ΟΑΕΔ να επιδοτήσει τις νέεςπρόσθε­τες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθ­ούν», τόνισε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά.

ΚΚΕ: Χώροι εργασίας

Από την πλευρά της η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΚΚΕ ανέφερε ότι παρά την απαγόρευση των συναθροίσε­ων άνω των 10 ατόμων σήμερα εκατοντάδε­ς εργαζόμενο­ι απασχολούν­ται σε επιχειρημα­τικούς ομίλους και χώρους εργασίας «ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς καν την απόσταση του ενός μέτρου, με κοινόχρηστ­α μέσα εργασίας και με πλημμελή καθαριότητ­α, λόγω μειωμένων αριθμών καθαριστρι­ών». Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ κάλεσε το υπουργείο Εργασίας να λάβει μέτρα «ώστε να διασφαλιστ­ούν όλοι οι ενδεδειγμέ­νοι όροι που η επιστημονι­κή κοινότητα έχει υποδείξει για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένω­ν στους χώρους δουλειάς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece