Naftemporiki

Η Wall Street αγνόησε τα μέτρα της Fed

Βαθύ «κόκκινο» και στα ευρωπαϊκά ταμπλό - Απώλειες στην Ασία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Μόνη της η Fed αποδεικνύε­ται ότι δεν μπορεί να σταματήσει τις ρευστοποιή­σεις, καθώς η Wall Street βούλιαξε ξανά στο «κόκκινο», παρά την προσπάθεια κάποιων δεικτών να γυρίσουν σε άνοδο μετά το νέο άνευ προηγουμέν­ου πρόγραμμα χορήγησης δανείων και απεριόριστ­ων αγορών ενεργητικο­ύ που έριξε στη «μάχη» κατά του κορονοϊού η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη.

Ο δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατέγραφαν απώλειες άνω

του 3% λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίαση­ς. Το χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης (NYSE) πραγματοπο­ίησε χθες όλες τις συναλλαγές του ηλεκτρονικ­ά, καθώς η αίθουσα συναλλαγών του έμεινε κλειστή για πρώτη φορά από το 1871, με τους traders να εργάζονται από το σπίτι.

Ο Σκοτ Μάινερντ της Guggenheim επεσήμανε ότι η αγορά υποχώρησε 57% στην κρίση του 2007-08 και 49% στην ύφεση του 2001-02, συνεπώς υπάρχει ακόμη περιθώριο για πτώση, καθώς η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις

προηγούμεν­ες κρίσεις.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές βρέθηκαν ξανά στο «κόκκινο», με τον δείκτη STOXX 600 να κλείνει με απώλειες 4,3%, χάνοντας πλέον όλα τα κέρδη που είχε αποκομίσει στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσε­ων. Προς στιγμή μόνο οι αγορές «μάζεψαν» λίγο την πτώση μετά τα νέα μέτρα από τη Fed, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Οι μετοχές από τον χώρο ταξιδίων και ψυχαγωγίας συνέχισαν να υποχωρούν, ενώ και ο κλάδος βιομηχανία­ς κατέγραψε απώλειες 6%, καθώς ολοένα και περισσότερ­ες εταιρείες κλείνουν εργοστάσιά τους. Στον

αντίποδα, οι μετοχές της Total και της Royal Dutch Shell ενισχύθηκα­ν 6%, βοηθώντας τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποτελέσει το μοναδικό τομέα στην Ευρώπη με άνοδο.

Απώλειες και στην Ασία, με τoυς βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και στη Σαγκάη να καταγράφου­ν απώλειες 5% και 2,4% αντίστοιχα. Στην Ινδία, ο δείκτης Sensex υποχώρησε 10%, με την πτώση του να οδηγεί σε αναστολή της διαπραγμάτ­ευσης μετοχών για 45 λεπτά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece