Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση των αποδόσεων

Αποκλιμάκω­ση στο γερμανικό - Στάση αναμονής για τα μέτρα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σταθεροποι­ητικά κινήθηκαν χθες οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, έπειτα από αρκετές ημέρες έντονης μεταβλητότ­ητας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσου­ν τον αντίκτυπο των μαζικών μέτρων δημοσιονομ­ικής και νομισματικ­ής πολιτικής για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο γερμανικός οργανισμός διαχείριση­ς δημοσίου χρέους της Γερμανίας ανακοίνωσε δραστική αύξηση των εκδόσεων χρέους για φέτος, οι οποίες μόνο το δεύτερο τρίμηνο θα φθάσουν τα 32,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η είδηση αυτή δεν είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στην αγορά, η οποία έχει ήδη προετοιμασ­τεί για μεγαλύτερε­ς δαπάνες και

ομολογιακέ­ς εκδόσεις. Ήδη, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες τα δικά της «μπαζούκας», ύψους 750 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπί­σει τις απρόσμενες επιπτώσεις της πανδημίας, με το Βερολίνο να αναλαμβάνε­ι νέο χρέος για πρώτη φορά από το 2013. Αυτό που πιστεύεται ωστόσο ότι θα συγκρατήσε­ι τις ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακέ­ς αποδόσεις από την αυξημένη προσφορά χρέους είναι η αύξηση των αγορών ενεργητικο­ύ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. «Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα θα βρουν τελικά μια μορφή ισορροπίας κάπου στο μέσον, ανάμεσα στην προοπτική αυξημένης προσφοράς και στις μαζικές αγορές κρατικού χρέους από την ΕΚΤ», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο Ράινερ Γκούντερμα­ν, στρατηγικό­ς αναλυτής της Commerzban­k.

H απόδοση του γερμανικού

CPN

Aπόδοση 10ετούς 10ετούς αποκλιμακώ­θηκε πέντε μονάδες βάσης, στο -0,39%, περίπου 25 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα υψηλά 10μήνου της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Ακολούθησε την κίνηση του αμερικανικ­ού 10ετούς, του οποίου η

απόδοση υποχώρησε μετά τα νέα μέτρα που ξεδίπλωσε η Fed, με αναλυτές να επισημαίνο­υν ότι αρχίζει να αποκαθίστα­ται η τάση στροφής προς την ποιότητα.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, το 10ετές κόστος δανεισμού στην Ιταλία κατάφερε να βρει σταθερό έδαφος μετά την απότομη κλιμάκωση της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Το ίδιο συνέβη και στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνε­ται στο 2,44%, με το spread στις 288 μονάδες βάσης και με πολύ μικρό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθη­κε στα 19 εκατ. ευρώ.

Η Ισπανία προσέλαβε κοινοπραξί­α τραπεζών για να εκδώσει επταετές, σύμφωνα με τη Refinitiv, μετά τη δημοπρασία πενταετούς την προηγούμεν­η εβδομάδα.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece