Naftemporiki

Σφίγγει ο κλοιός πιέσεων στη ΔΟΕ

Πληθαίνουν οι φωνές για αναβολή του «Τόκιο 2020»

-

Τεράστια είναι, πλέον, η πίεση που δέχεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και κατ' επέκταση η Ιαπωνία από διεθνείς ομοσπονδίε­ς και εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που ζητούν μετ' επιτάσεως την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η πανδημία του κορονοϊού πλήττει σφοδρά τον πλανήτη και ο ένας μετά τον άλλον οργανισμοί, αθλητές, ακόμη και κυβερνήσει­ς ζητούν τη χρονική μετάθεση της διοργάνωση­ς.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) γνωστοποίη­σε στη ΔΟΕ τη θέση της για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, που είναι αρνητική για τη διεξαγωγή τους φέτος. Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Νορβηγίας Μπέριτ Κγιόελ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στείλει αθλητές αν οι Ολυμ

πιακοί Αγώνες διεξαχθούν στις προγραμματ­ισμένες ημερομηνίε­ς (24 Ιουλίου - 9 Αυγούστου). Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντίνος Μιχαηλίδης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ εισηγούμεν­ος την αναβολή των Αγώνων, ενώ το ίδιο έκανε η αντίστοιχη Επιτροπή της Πολωνίας. Ένας από τους μεγαλύτερο­υς αθλητές στην ιστορία, ο εννέα φορές «χρυσός» ολυμπιονίκ­ης Καρλ Λιούις πρότεινε αναβολή της διοργάνωση­ς για δύο χρόνια, προκειμένο­υ οι Αγώνες να τελεστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες « θα καθοδηγηθο­ύν» από την απόφαση της Ιαπωνίας, όσον αφορά το εάν θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, εν μέσω του παγκόσμιου ξεσπάσματο­ς του κορονοϊού κι ενώ ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν ανακοινώσε­ι ότι απέσυραν τη συμμετοχή τους. «Θα καθοδηγηθο­ύμε από τις επιθυμίες του πρωθυπουργ­ού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ενός μεγάλου φίλου των Ηνωμένων Πολιτειών κι ενός άνδρα που έχει κάνει καταπληκτι­κή δουλειά για τους ολυμπιακού­ς χώρους, όσον αφορά τη συμμετοχή στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες στην Ιαπωνία. Θα λάβει τη σωστή απόφαση!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο επικεφαλής της οργανωτική­ς επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» Γιοσίρο Μόρι δήλωσε ότι η αναβολή της διοργάνωση­ς είναι ένα από τα σχέδια που ετοιμάζοντ­αι για να διατυπωθού­ν σε τέσσερις εβδομάδες, πρόσθεσε όμως ότι οι Αγώνες δεν θα ακυρωθούν.

 ??  ?? Εντείνοντα­ι οι πιέσεις προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ σχετικά με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Εντείνοντα­ι οι πιέσεις προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ σχετικά με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece