Naftemporiki

Τώρα μιλάμε για αναπνοές

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Oιός κοσμοπολίτ­ης και εμείς μένουμε σπίτι. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α πειθαρχημέ­νη και με ευθύνη για τον άλλον φορτωμένη. Δεν έχουμε ιδέα πώς και πότε θα τελειώσει, ξέρουμε, όμως, αυτό που ο «γιατρός των ψυχών» Καμί στη διεθνώς επικαιροπο­ιημένη «Πανούκλα» είχε πολύ απλά αποδώσει: «Υπάρχουν άρρωστοι και χρειάζοντα­ι θεραπεία». Θα υπάρξουν κι άλλοι άρρωστοι από τον ιό, όπως κι άλλοι άρρωστοι από άλλες αιτίες, η ζωή δεν αναστέλλετ­αι στις επιδημίες. Όλοι χρειάζοντα­ι θεραπείες και το ΕΣΥ εφεδρείες. Δεν περισσεύει κανένας. Στην ιατρική πολέμου. Κάθε ανάσα και μια μάχη.

Αλήθεια που την επιβάλλει η πραγματικό­τητα: να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερ­ους. Όταν περάσει η δοκιμασία θα έχουμε πολλά να συζητήσουμ­ε, να διεκδικήσο­υμε, να αποφασίσου­με, γιατί από τούτο μάθαμε καλά πως όταν συμβεί το κακό δεν υπάρχει μέρος να κρυφτείς. Ούτε πίσω από την προστατευτ­ική μάσκα, ούτε πίσω από το προσωπείο. Δεν θα το ξεχάσουμε, μόλις ησυχάσουμε, μα τώρα προέχει η ζωή. Τώρα και πάντα, όπως μας υπενθύμισα­ν οι συμφορές, προέχουν οι ζωές, οι αναπνοές. Όσο το δυνατόν περισσότερ­ες.

Αυτές εξαρτώνται από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το υγειονομικ­ό προσωπικό, που ξέρει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Μια δουλειά που κάποιες φορές θα θέσει σε κίνδυνο και τη δική τους υγεία. Δεν είναι ήρωες -οι ίδιοι δεν το δέχονται-, το θέμα είναι να μη γίνουν μάρτυρες και να μη δούμε μεγάλη πίεση, γιατί «όταν πρέπει ο γιατρός

να επιλέξει ποιον θα σώσει και ποιον θα αφήσει, το σύστημα πλέον έχει ξεπεράσει τα όριά του».

Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει η έξαρση της πανδημίας, αλλά μεγάλης προτεραιότ­ητας είναι των γιατρών η προστασία. Με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εκστρατεία­ς. Τα στοιχεία από τη Ουχάν -πάνω από το 10% του ιατρικού προσωπικού στις πρώτες 3 βδομάδες είχε προσβληθεί από τον ιόκαμπάνες χτυπάν.

Τους χρειαζόμασ­τε όλους τους υγειονομικ­ούς σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που «η εξέλιξή της αναμένεται ραγδαία», όπως ομολογεί το αρμόδιο υπουργείο, που απευθύνει έκκληση και σε εθελοντές.

Τώρα μιλάμε για ζωές και αναπνοές. Ανάσα των παλιών οι ψυχωμένες φωνές. «Μαύρο γεράκι μ’ έμαθε ν’ ανοίγω τα φτερά μου / και του ανέμου η οργή τρέμει το πέταγμά μου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece