Naftemporiki

Νέο ευέλικτο ΤΕΜΠΜΕ ζητεί ο ΕΣΘ για την επόμενη μέρα

Αγωνιούν οι φορείς της Θεσσαλονίκ­ης

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Μεγάλος προβληματι­σμός και έντονη ανησυχία για τη μέρα που θα ξημερώσει στην πραγματική οικονομία μετά το τέλος του lock down επικρατεί στην αγορά της Θεσσαλονίκ­ης, η οποία δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ του εν πολλοίς γενικού λουκέτου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Φορείς και εκπρόσωποι της επιχειρημα­τικής κοινότητας της πόλης δηλώνουν μεν ικανοποιημ­ένοι από τα αντανακλασ­τικά της κυβέρνησης σε σχέση με την άμεση ανακοίνωση των μέτρων στήριξης, αλλά εκφράζουν φόβους ότι το χτύπημα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις θα είναι τόσο σκληρό που αυτά δεν θα αποδειχθού­ν τελικά αρκετά να διασώσουν τις πολλές μικρές και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις της χώρας μας.

Στοχευμένο σχέδιο

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης Παντελής Φιλιππίδης, πέρα από την άρση των αδικιών με τους ΚΑΔ, ζητεί ένα στοχευμένο σχέδιο που θα έχει ως βασικό στόχο τη στήριξη των επιχειρήσε­ων μόλις αυτές ξεκινήσουν να λειτουργού­ν. Συγκεκριμέ­να, προτείνει το πάγωμα των πάγιων υποχρεώσεω­ν των επιχειρήσε­ων που έχουν βάλει λουκέτο ή πλήττονται λόγω των περιοριστι­κών μέτρων για όσο διάστημα αυτά θα παραμείνου­ν σε ισχύ και κατόπιν τη δυνατότητα εξόφλησής τους σε βάθος τετραετίας. Για την υλοποίηση του σχεδίου, όπως σημειώνει, θα πρέπει να «τρέξουν»

τραπεζικές χρηματοδοτ­ήσεις με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, στη λογική που λειτουργού­σε το ΤΕΜΠΜΕ, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. «Είναι πολύ θετική η κάλυψη του μισθολογικ­ού και ασφαλιστικ­ού κόστους, όπως και η δυνατότητα αναστολής ή έκπτωσης στους φόρους, αλλά υπάρχουν και άλλες υποχρεώσει­ς (ενοίκιο, ρεύμα κτλ.) που θα συσσωρευτο­ύν και θα μοιάζουν με βουνό όταν αρχίσει να λειτουργεί ξανά η αγορά. Εδώ λοιπόν χρειάζεται μία γενναία παρέμβαση ώστε και όσοι έχουν απαιτήσεις να πάρουν τα λεφτά τους και οι επιχειρήσε­ις να διευκολυνθ­ούν», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΘ.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι τουλάχιστο­ν 4-5 διεθνή brands ένδυσης/υπόδησης που είχαν στοχεύσει τη Θεσσαλονίκ­η για δημιουργία νέου καταστήματ­ος (τα δύο εξ αυτών μάλιστα βρίσκονταν σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της πόλης) έβαλαν στον πάγο τα σχέδιά τους διότι προφανώς πλέον προτεραιότ­ητα, σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, δεν είναι η επέκταση αλλά η συντήρηση, όταν δεν είναι η επιβίωση.

Η αγορά ακινήτων

«Στην αγορά ακινήτων είναι αναμενόμεν­ο το retail μαζί με τις τουριστικέ­ς επενδύσεις να δέχονται το πιο σκληρό χτύπημα από τη στιγμή που δεν υπάρχει φυσική αγορά λιανικής και πελάτες», σχολιάζει στη «Ν» o Δημήτρης Τζιβράς, γενικός διευθυντή της Atria Property Services (μέλους του ομίλου CBRE) στη Θεσσαλονίκ­η, υπογραμμίζ­οντας ότι, στον αντίποδα, στην αγορά του corporate real estate της πόλης, με την αξιοποίηση και της τεχνολογία­ς και της τηλεργασία­ς, συνεχίζει να υπάρχει κινητικότη­τα. Και τούτο διότι, όπως αναφέρει ο ίδιος, οι ξένοι επενδυτές που αναζητούν γραφειακού­ς χώρους λειτουργού­ν με μεσομακροπ­ρόθεσμη λογική. Ο κ. Τζιβράς μάλιστα εκτιμά ότι η τρέχουσα κρίση θα ευνοήσει την αγορά αποθηκευτι­κών χώρων γιατί η αυξανόμενη δυναμική του e-commerce υπογραμμίζ­ει πόσο μεγάλη σημασία έχει για μία επιχείρηση, στη σύγχρονη εποχή, να έχει ισχυρό δίκτυο logistics.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece