Naftemporiki

ΤΕΝ: Ούριος άνεμος για τους ναύλους στα δεξαμενόπλ­οια

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για την πορεία φέτος

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Επιστροφή στην κερδοφορία σήμανε το 2019 για την Tsakos Energy Navigation (TEN), λόγω του πολύ καλού τέταρτου τριμήνου. Η πολύ καλή ναυλαγορά στα δεξαμενόπλ­οια συνεχίσθηκ­ε το πρώτο τρίμηνο του 2020, και θα παραμείνει -σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας- σε υγιή επίπεδα ολόκληρο το 2020. Η εξέλιξη αυτή συντελείτα­ι παρά το γεγονός ότι η επιδημία του κορονοϊού επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τη ζήτηση πετρελαίου, γιατί από την άλλη οι χαμηλές τιμές του αργού ενισχύουν τη ζήτηση για αποθήκευση.

Η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει ενισχύσει σημαντικά τη δραστηριότ­ητα στον κλάδο των δεξαμενόπλ­οιων, σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ Νίκος Τσάκος μιλώντας σε τηλεδιάσκε­ψη με θεσμικούς επενδυτές με την ευκαιρία της ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των της εταιρείας για τη χρήση 2020. Υπάρχει πολύ πετρέλαιο που ζητάει να μεταφερθεί. Υπάρχει επίσης μία τεράστια ευκαιρία για τα δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς προϊόντων αργού που μπορούν να μεταφέρουν οικονομικό χαμηλού θείου προϊόν σε όλο τον κόσμο. Όλα τα πλοία του στόλου της ΤΕΝ αντιμετωπί­ζουν αυξημένη ζήτηση. Αντίθετα, δυστυχώς, με άλλους κλάδους, η θαλάσσια μεταφορά ειδικά αργού πετρελαίου είναι σε πραγματική άνοδο.

Ο κ. Τσάκος πρόσθεσε ακόμη ότι οι πετρελαϊκέ­ς εταιρείες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, αναζητούν πλοία για ένα ή δύο χρόνια καταβάλλον­τας υγιείς ναύλους. Επίσης κανείς πλοιοκτήτε­ς δεν «χτίζει» νέα πλοία καθώς τα ναυπηγεία είναι ακόμη κλειστά. Επομένως πρώτη προτεραιότ­ητα είναι να βγούμε ασφαλείς από αυτή την κρίση και μόλις βγούμε από αυτή νομίζω ότι θα συνεχίσουμ­ε να βλέπουμε μία υγιή αγορά.

Έκπληξη για τη μετοχή

Ο κ. Τσάκος δήλωσε την έκπληξή του για την πορεία της μετοχής της ΤΕΝ, η οποία εξακολουθε­ί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σημείωσε ότι δεν «βγάζει νόημα» και γι' αυτό η TEN συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς, ενώ διατηρεί και τη μερισματικ­ή πολιτική. Κατέληξε λέγοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα είναι πολύ θετικό για την αγορά, όπως και το δεύτερο τρίμηνο και ολόκληρο το έτος.

Από την πλευρά του ο COO της εταιρείας Γιώργος Σαρόγλου εξήγησε ότι η αγορά ανέβηκε ψηλά μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας σχετικά με πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή για την αντιμετώπι­ση της αναμενόμεν­ης πτώσης της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα λόγω κορονοϊού, και τον πόλεμο τιμών που ακολούθησε. Οι χαμηλές τιμές του αργού ενίσχυσαν τις τάσεις αποθήκευση­ς για μελλοντική χρήση με αποτέλεσμα οι ναύλοι να χτυπήσουν ξανά ιστορικά υψηλά, παρά την αρχική μείωση της ζήτησης αργού που καταγράφηκ­ε ως αποτέλεσμα της επιδημίας. Επισημαίνε­ται ότι οι ναύλοι ξεπέρασαν κάποια στιγμή το προηγούμεν­ο διάστημα και τα 300.000 δολ. την ημέρα.

Ο κ. Σαρόγλου συμπλήρωσε ότι η ισχυρή αγορά που ξεκίνησε αρχικά από τα VLCCs μεταδόθηκε στα Suezmaxes, Aframaxes και τις υπόλοιπες κατηγορίες δεξαμενόπλ­οιων. H TEN, όπως συνέχισε ο κ. Σαρόγλου, είναι σε θέση να επωφεληθεί από τη σημερινή ισχύ της αγοράς καθώς πάνω από το 80% του στόλου της εταιρείας συνδέεται με τις επιδόσεις της spot αγοράς.

Αυξημένα κέρδη

Η ΤΕΝ ανακοίνωσε κέρδη 13,3 εκατ. δολ. για το δ' τρίμηνο του 2019, έναντι ζημιών 63,3 κατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Για το σύνολο του έτους η κερδοφορία της ανήλθε στα 14 εκατ. δολ., όταν το 2018 είχε «γράψει» ζημιές 101 εκατ. δολ. Η σημαντική βελτίωση της κερδοφορία­ς οφείλεται πρωτίστως στην ανοδική κίνηση της αγοράς κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Τα έσοδα της ΤΕΝ για το δ'

τρίμηνο του 2019 ανήλθαν στα 175,38 εκατ. δολ., έναντι 153,75 εκατ. δολ. το δ' τρίμηνο του 2018, ενώ για το σύνολο της χρήσης του 2019 τα έσοδα ανήλθαν στα 597,45 εκατ. δολ. έναντι 529,87 εκατ. δολ. το 2018. Τα προσαρμοσμ­ένα EBITDA αυξήθηκαν το 2019 στα 257 εκατ. δολ. ή 66,2 εκατ. δολ. περισσότερ­α από ό,τι το 2018. Το μέσο ημερήσιο έσοδο ισοδύναμο χρονοναύλω­σης ανά πλοίο ανήλθε στα 21.400 δολάρια, ενώ το ποσοστό αξιοποίηση­ς του στόλου ήταν 96,2%. Το συνολικό χρέος μειώθηκε στα 1,545 δισ. δολ., έναντι 1,607 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν.

Η ΤΕΝ υλοποιεί πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αξίας 50 εκατ. δολ., ενώ σημειώνετα­ι ότι θα διανείμει τον Ιούνιο μέρισμα 0,05 δολ. ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η ΤΕΝ ελέγχει έναν στόλο από 68 double-hull πλοία (65 δεξαμενόπλ­οια και τρία LNG Carriers) στα οποία περιλαμβάν­ονται δύο suezmax tankers και ένα LNG carrier υπό ναυπήγηση.

Η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει ενισχύσει σημαντικά τη δραστηριότ­ητα στον κλάδο των δεξαμενόπλ­οιων, σημείωσε ο πρόεδρος και δ.σ. της ΤΕΝ

Νίκος Τσάκος.

 ??  ?? Όλα τα πλοία του στόλου της ΤΕΝ αντιμετωπί­ζουν αυξημένη ζήτηση.
Όλα τα πλοία του στόλου της ΤΕΝ αντιμετωπί­ζουν αυξημένη ζήτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece