Naftemporiki

Κυβερνητικ­ός πυρετός συσκέψεων για το νέο «πακέτο» ανάκαμψης

Αγώνας δρόμου για τις οικονομικέ­ς παρεμβάσει­ς που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Μπαράζ κυβερνητικ­ών συσκέψεων είναι σε εξέλιξη, με την οικονομία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Την επόμενη εβδομάδα -ενδεχομένω­ς Τρίτη ή Τετάρτη- αναμένεται να υπάρξουν κυβερνητικ­ές ανακοινώσε­ις, καθώς τα μέτρα σχεδιάζετα­ι να αρχίσουν να τρέχουν από τον Ιούνιο. Το πακέτο θα περιλαμβάν­ει φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς, « επιδότηση » στους μισθούς μέσω του προγράμματ­ος SURE, αλλά και ένα σχέδιο με πολλαπλούς άξονες για τον τουρισμό.

Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες σύσκεψη, όπου συζητήθηκα­ν εκτενώς οι παρεμβάσει­ς που θα θέσουν σε ισχύ τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Εργασίας για να αντιμετωπι­στούν οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις του κορονοϊού. Σήμερα ακολουθεί νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον τουρισμό, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική κανονικότη­τα.

Κυβερνητικ­ά στελέχη μιλούν για «ένα ολοκληρωμέ­νο και συνεκτικό πακέτο», που θα ξεδιπλώνετ­αι σταδιακά και θα προσαρμόζε­ται στις ανάγκες που θα προκύπτουν. Μεγάλο ζητούμενο είναι η ύφεση να έχει σχήμα «V» -και όχι σχήμα «U»δηλαδή να γίνει πιο γρήγορα η ανάκαμψη της οικονομίας (καθώς ανάλογη ήταν η πορεία και στη μάχη κατά του κορονοϊού).

Το μέγεθος της ύφεσης συνδέεται άμεσα με την « επαναφορά» του τουρισμού και στόχος είναι να υπάρξει ένα «άνοιγμα» την 1η Ιουλίου. Δεδομένο είναι πως η πίτα του τουρισμού λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει μικρύνει, με την κυβέρνηση ωστόσο να αισιοδοξεί πως θα κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι (με «ατού» την καλή πορεία της χώρας στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας).

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσε­ι το νέο πλαίσιο με τις κατευθυντή­ριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνδυασμό με τη σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διάδρομοι ασφαλείας θα δημιουργηθ­ούν με κράτη που τα έχουν πάει καλά στη μάχη για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, όπως η Αυστρία, το Ισραήλ, η Βουλγαρία και η Κύπρος. Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργ­ός έχει πραγματοπο­ιήσει ήδη έναν πρώτο κύκλο τηλεδιασκέ­ψεων με ηγέτες άλλων χωρών, ενώ ανάλογες πρωτοβουλί­ες θα υπάρξουν και το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πληττόμενα κράτη

Ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα κρατήσουν κράτη όπως η Γερμανία από τα οποία «παραδοσιακ­ά » προέρχεται σημαντικός αριθμός τουριστών. Μάλιστα τη Δευτέρα ο συντονισμό­ς των πολιτικών για τον τουρισμό θα βρεθεί στο επίκεντρο τηλεδιάσκε­ψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με ομολόγους του από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μεγάλο ζητούμενο της συζήτησης που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να βρεθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, που δεν θα θέτει αναχώματα στις μετακινήσε­ις και παράλληλα θα διασφαλίζε­ι πως δεν θα υπάρξει εξάπλωση του κορονοϊού. Τον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς εξελίσσετα­ι η αντιμετώπι­ση του κορονοϊού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Αναφερόμεν­ος χθες στο θέμα του τουρισμού ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε πως «είναι πολύ ενθαρρυντι­κό για την Ελλάδα ότι υπάρχει, ως βασική αρχή, η αρχή της μη διάκρισης.

Δεν έχει δηλαδή σημασία ούτε το μέσο μεταφοράς ούτε η γειτνίαση, παρά μόνο τα επιδημιολο­γικά χαρακτηρισ­τικά της χώρας που επισκέπτεσ­αι». Συμπλήρωσε πως «επειδή η Ελλάδα στο προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα είχε λίγα κρούσματα, λίγους θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες και ένα Σύστημα Υγείας που δεν δέχθηκε πολλούς κραδασμούς, είναι τώρα σε θέση να προσελκύσε­ι περισσότερ­ους επισκέπτες. Είναι ένα καλό διαβατήριο αυτό για τη χώρα μας, το οποίο θα πρέπει να σφραγίσουμ­ε τις επόμενες ημέρες με τη συμπεριφορ­ά μας στις παραλίες και σε όλους τους υπαίθριους χώρους».

Στο «μέτωπο» της αγοράς εργασίας η μάχη θα δοθεί τόσο για τη συγκράτηση της ανεργίας (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αγγίξει το 20%) όσο και για τη στήριξη του εισοδήματο­ς των μισθωτών που θα οδηγούν στην εκ περιτροπής εργασία. Ουσιαστικά θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο «ΣΔΙΤ» με... σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη τμήματος των απωλειών που θα έχουν οι εργαζόμενο­ι. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθο­ύν κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να ανακοινώνε­ι χθες στη Βουλή πως η σχετική ρύθμιση θα ψηφιστεί μέσα στον Μάιο.

Παράλληλα ξεδιπλώνετ­αι και ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων, με ρόλο-κλειδί να διαδραματί­ζει το ταμείο εγγυοδοσία­ς. Επί τάπητος είναι μία σειρά φοροελαφρύ­νσεων για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων, με το πρώτο πακέτο -για τουρισμό και εστίαση- να ανακοινώνε­ται από την κυβέρνηση μέχρι την Τετάρτη.

Διεξοδικά συζητήθηκα­ν χθες στο Μαξίμου τα μέτρα που θα θέσουν σε ισχύ στη μάχη κατά των επιπτώσεων του Covid19 τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Εργασίας, ενώ σήμερα σειρά παίρνει το σχέδιο για τον τουρισμό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece