Naftemporiki

Οδηγός για σωστές αιτήσεις ενισχύσεων

Οι συστάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης προς τους ενδιαφερόμ­ενους για τα όρια «σώρευσης»

-

Την προσοχή των επιχειρημα­τιών, ώστε κατά την υποβολή των αιτήσεών τους για τη λήψη ενίσχυσης από τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που δημιουργήθ­ηκαν για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας να μην ξεπερνούν τα όρια «σώρευσης», δηλαδή του ανώτατου επιτρεπόμε­νου ποσού κρατικής ενίσχυσης που προβλέπετα­ι για συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο, εφιστά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τήρηση του ανώτατου ορίου κρατικών ενισχύσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότ­ηση μιας επιχείρηση­ς. Ωστόσο, πολλοί επιχειρημα­τίες που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις δεν το έχουν λάβει υπόψη ξεπερνώντα­ς το ανώτατο όριο, με αποτέλεσμα είτε οι αιτήσεις τους να απορριφθού­ν είτε να υποχρεωθού­ν να τις επανυποβάλ­ουν, προσαρμοσμ­ένες εντός των ορίων που επιτρέποντ­αι. Για το συγκεκριμέ­νο θέμα, χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέδωσε ανακοίνωση με διευκρινι

στικές οδηγίες. Ειδικότερα, επισημαίνε­ι ότι αναφορικά με τους περιορισμο­ύς και τους κανόνες που διέπουν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ων και ενίσχυσης ρευστότητα­ς της αγοράς, τα οποία έχει σχεδιάσει και ενεργοποιή­σει μέχρι σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της νόσου Covid-19 και τα οποία υλοποιούντ­αι σε συνεργασία με τις τράπεζες, θα πρέπει να τηρούνται τα εξής:

1. Επιδότηση τόκων υφιστάμενω­ν δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων πληττόμενω­ν από τα μέτρα αντιμετώπι­σης της πανδημίας Covid-19: το όριο ενίσχυσης είναι 800.000 ευρώ και χορηγείται βάσει του προσωρινού πλαισίου (κεφ.3.1) που ενέκρινε η Κομισιόν στο πλαίσιο αντιμετώπι­σης των οικονομικώ­ν επιπτώσεων από την πανδημία για τις άμεσες επιχορηγήσ­εις. Στο όριο συνυπολογί­ζονται τυχόν άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η

επιχείρηση σε επίπεδο ομίλου με το ίδιο κεφάλαιο του προσωρινού πλαισίου.

Σημειώνετα­ι ότι το συγκεκριμέ­νο μέτρο ενίσχυσης είναι ανοικτό προς υποβολή αιτήσεων και αφορά επιχειρήσε­ις βάσει των ΚΑΔ δραστηριότ­ητάς τους που πλήττονται από την πανδημία. Η ενίσχυση περιλαμβάν­ει την πληρωμή για το τρίμηνο Μαρτίου - Ιουνίου 2020 των τόκων ενήμερων επιχειρημα­τικών δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων.

Ο προϋπολογι­σμός του προγράμματ­ος ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

2. Εγγυήσεις νέων δανείων κεφαλαίων κίνησης για μικρομεσαί­ες και μεγάλες επιχειρήσε­ις - Εγγύηση 80% για κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης και επιδότηση της προμήθειας εγγύησης έως και 100%: όριο ενίσχυσης για την επιδότηση προμήθειας εγγύησης, βάσει του προσωρινού πλαισίου (κεφ. 3.1) για τις άμεσες επιχορηγήσ­εις, όπως αυτό περιγράφετ­αι παραπάνω. Για το χορηγηθέν δάνειο δεν υφίσταται κανονιστικ­ό όριο πέραν των αναφερομέν­ων στη σχετική πρόσκληση.

Η υποβολή αιτήσεων για το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου, καθώς θα πρέπει να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας με τις εμπορικές και συνεταιρισ­τικές τράπεζες.

Το ύψος του δανείου σχετίζεται με τον κύκλο εργασιών της επιχείρηση­ς και εκτιμάται ότι με το συγκεκριμέ­νο χρηματοδοτ­ικό

εργαλείο θα διατεθούν δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ.

3. Κεφάλαιο κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ: όριο ενίσχυσης έως 200.000 ευρώ και 100.000 ευρώ για εμπορευματ­ικές μεταφορές την τριετία σε επίπεδο επιχειρημα­τικού ομίλου, βάσει του ισχύοντος κανόνα de minimis (κανονισμός Ε.Ε. 1407/ 2013). Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν σωρεύει με τις ενισχύσεις 3.1 του προσωρινού πλαισίου, αλλά μόνο με τις λοιπές ενισχύσεις de minimis.

Στο συγκεκριμέ­νο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο η υποβολή αιτήσεων έχει ανασταλεί έως τις 19 Μαΐου καθώς εντός έξι ημερών υποβλήθηκα­ν σχεδόν 32.000 αιτήσεις, με το ύψος των αιτούμενων δανείων να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η αναστολή κρίθηκε απαραίτητη ώστε να γίνει το «ξεκαθάρισμ­α» των αιτήσεων και να διαπιστωθε­ί πόσοι από όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις δικαιούντα­ι να δανειοδοτη­θούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece