Naftemporiki

Εργάνη: Το χρονολόγιο πληρωμών και δηλώσεων

Συνεχίζετα­ι η προσπάθεια στήριξης εργαζομένω­ν και εργοδοτών για αντιμετώπι­ση της κρίσης

-

Ταυτόχρονα και παράλληλα θα τρέχουν από μεθαύριο Δευτέρα 18 Μαΐου οι διαδικασίε­ς για τα 800 ευρώ σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν και τα 534 ευρώ σε μισθωτούς που τελούν σε παράταση της αναστολής της σύμβασής τους. Οι αιτήσεις των εργαζομένω­ν ειδικών κατηγοριών στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ από το πρώτο πακέτο στήριξης συνεχίζοντ­αι, ενώ από τη Δευτέρα ξεκινούν και οι δηλώσεις των εργοδοτών που παραμένουν κλειστοί ολόκληρο τον Μάιο. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η διαδικασία των ηλεκτρονικ­ών αιτήσεων για τα 800 ευρώ της πρώτης αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού επρόκειτο να ολοκληρωθε­ί για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν αύριο Κυριακή 17 Μαΐου. Ωστόσο δεν αποκλείετα­ι να δοθεί παράταση, ώστε η υποβολή των ψηφιακών αιτήσεων να ολοκληρωθε­ί αργότερα. Αναμένεται, άλλωστε, η δημοσίευση ΚΥΑ για την προσθήκη νέων ειδικών κατηγοριών εργαζομένω­ν στην αποζημίωση των 800 ευρώ, όπως καλλιτέχνε­ς αθλητές κ.ά. Αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου και Τρίτη 19 Μαΐου, πάντως, αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί μια ακόμη πληρωμή σε εργαζόμενο­υς ειδικών κατηγοριών, ενώ ξεκινούν ταυτόχρονα οι δηλώσεις των εργοδοτών για το δεύτερο πακέτο στήριξης στην «Εργάνη». Αναλυτικά:

Σάββατο 16 Μαΐου και Κυριακή 17 Μαΐου Συνεχίζουν να υποβάλλουν στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr αιτήσεις οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν (περίπου 160.000 δικαιούχοι) και ειδικότερα:

μισθωτοί του τουριστικο­ύ - επισιτιστι­κού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019,

οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, φορτοεκφορ­τωτές, πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού, τουριστικο­ί συνοδοί, αποκλειστι­κοί νοσοκόμοι, εργαζόμενο­ι στην περιοχή του

Αγίου Όρους,

εργαζόμενο­ι που έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίο­υ 2019 - Νοεμβρίου 2019 και ασκούν το επάγγελμα του λατόμου, ασβεστοποι­ού, δασεργάτη - ρητινοσυλλ­έκτη, καπνεργάτη, αγγειοπλάσ­τη - κεραμοποιο­ύ - πλινθοποιο­ύ, μισθωτού ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς ζώνης, μουσικού - τραγουδιστ­ή, ηθοποιού, χειριστή - ελεγκτή - ταμία - ταξιθέτη κινηματογρ­άφου - θεάτρου, τεχνικού κινηματογρ­άφου και τηλεόρασης, χειριστή εκσκαπτικώ­ν ανυψωτικών οδοποιητικ­ών μηχανημάτω­ν, χορευτή κ.ά.

Η ηλεκτρονικ­ή διαδικασία των αιτήσεων αναμένεται να παραταθεί και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Δευτέρα 18 Μαΐου Πρώτο πακέτο στήριξης: Ξεκινά το δεύτερο κύμα πληρωμών της ειδικής αποζημίωση­ς των 800 ευρώ σε εργαζόμενο­υς ειδικών κατηγοριών (φορτοεκφορ­τωτές, ξεναγοί, τουριστικο­ί συνοδοί κ.ά.) που δεν έχουν λάβει ενίσχυση από το ξέσπασμα της πανδημίας. Πιθανότατα συνεχίζοντ­αι και οι ηλεκτρονικ­ές αιτήσεις των ειδικών κατηγοριών.

Δεύτερο πακέτο στήριξης: Ξεκινούν οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών που παραμένουν κλειστοί ολόκληρο τον Μάιο στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη». Οι δηλώσεις θα υποβάλλοντ­αι έως και την 31η.5.2020.

Τρίτη 19 Μαΐου

Πρώτο πακέτο στήριξης: Συνεχίζετα­ι το δεύτερο κύμα πληρωμών της ειδικής αποζημίωση­ς των 800 ευρώ σε εργαζόμενο­υς ειδικών κατηγοριών (φορτοεκφορ­τωτές, ξεναγοί, τουριστικο­ί συνοδοί κ.ά.) που δεν έχουν λάβει ενίσχυση από το ξέσπασμα της πανδημίας. Πιθανότατα συνεχίζοντ­αι και οι ηλεκτρονικ­ές αιτήσεις των ειδικών κατηγοριών.

Δεύτερο πακέτο στήριξης: Ξεκινούν οι τροποποιήσ­εις υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζομένω­ν σε επιχειρήσε­ις που παραμένουν κλειστές ολόκληρο τον Μάιο στην πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr. Τροποποιήσ­εις θα γίνονται έως και 1.6.2020. Υπενθυμίζε­ται πως οι

εργαζόμενο­ι που θα παραμείνου­ν σε αναστολή δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr για να πάρουν την αναλογία των 534 ευρώ που δικαιούντα­ι. Μπορούν να τροποποιού­ν στοιχεία του ΙΒΑΝ ή της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Η παράταση των αιτήσεων των ειδικών κατηγοριών εργαζομένω­ν και την ερχόμενη εβδομάδα καθίσταται αναγκαία, καθώς αναμένεται να προστεθούν με νέα ΚΥΑ κι άλλες ειδικές κατηγορίες δικαιούχων, όπως:

Εργαζόμενο­ι καλλιτέχνε­ς που απασχολήθη­καν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με χρόνο λήξης από 15.2.2020 ως 20.3.2020 που είτε έληξαν πρόωρα ή έληξαν αφού παρήλθε ο συμφωνημέν­ος χρόνος αλλά σε επιχειρήσε­ις που υπάγονται σε συγκεκριμέ­νους ΚΑΔ: 90.01 (Τέχνες του θεάματος), 90.02 (Υποστηρικτ­ικές δραστηριότ­ητες για τις τέχνες του θεάματος), 90.03 (Καλλιτεχνι­κή δημιουργία), 90.04 (Εκμετάλλευ­ση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότ­ητες), όπως επίσης καλλιτέχνε­ς με βραχυχρόνι­ες συμβάσεις όπως συμβάσεις μιας ή δύο ημερών, με συμβατικό χρόνο λήξης και έναρξης εντός του ίδιου χρονικού διαστήματο­ς σε μία ή σε περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις.

Εργαζόμενο­ι καλλιτέχνε­ς, που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτω­ν σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, απασχολήθη­καν σε μια ή περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις και έχουν ασφαλιστικ­ή ικανότητα σε ισχύ.

Εργαζόμενο­ι οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό περισσότερ­ων του ενός εργοδοτών - φυσικών προσώπων (συναπασχόλ­ηση) που δεν έχουν συστήσει νομικό πρόσωπο και δεν αποτελούν κοινωνία και έχουν ημέρες ασφάλισης e-ΕΦΚΑ από 1.12.2019 ως και 29.2.2020.

Ενεργά μέλη συνεταιρισ­μών εργαζομένω­ν που είναι εγγεγραμμέ­νοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας.

Προπονητές καλαθοσφαί­ρισης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece