Naftemporiki

100 δισ. ευρώ γιατην απασχόληση

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα SURE στο Εurogroup για το οποίο τα κράτη θα εγγυηθούν 25 δισ. στην Κομισιόν

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Δάνεια 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόληση­ς σε όλες τις χώρες θα δοθούν από την Ε.Ε., μέσω του SURE, το οποίο εγκρίθηκε χθες σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες. Στις 27 Μαΐου η πρόταση της Κομισιόν για το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021- 2027 και το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να προικοδοτη­θεί με ένα ποσό της τάξης των 1,5-2 τρισ. ευρώ.

Η πολιτική απόφαση για το SURE, που χαιρετίστη­κε χθες από το Εurogroup, είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας του πρώτου πακέτου μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, η οποία πλήττεται καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στη συνεδρίαση του Εurogroup της 8ης Μαΐου είχε υιοθετηθεί το πρώτο από τα τρία δίχτυα ασφαλείας, που ήταν τα δάνεια του ΕSM ύψους 240 δισ. ευρώ για την κάλυψη δημόσιων άμεσων και έμμεσων δαπανών της πανδημίας. Η εν λόγω απόφαση επικυρώθηκ­ε χθες στο περιθώριο της τηλεδιάσκε­ψης του Εurogroup και από το Δ.Σ. του ΕSM και τίθεται σε ισχύ από 1ης μενους και των αυτοαπασχο­λούμενους από τον κίνδυνο απόλυσης και απώλειας εισοδήματο­ς. Οι επιχειρήσε­ις θα είναι σε θέση να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένω­ν ή να αναστείλου­ν συνολικά την εργασία, με τη στήριξη του εισοδήματο­ς που παρέχεται από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν. Οι αυτοαπασχο­λούμενοι θα λάβουν αναπλήρωση εισοδήματο­ς για την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μεγάλο πλεονέκτημ­α αυτών των δανείων είναι ότι θα εκδοθούν με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, σαφώς κάτω του 1%, λόγω της άριστης πιστοληπτι­κής ικανότητας (ΑΑΑ) που έχει η Ε.Ε. στις διεθνείς αγορές.

Το SURE θα καταστεί διαθέσιμο αφού όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν παράσχει τις εγγυήσεις τους. Εν συνεχεία, το μέσο θα λειτουργήσ­ει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει το διάστημα ισχύος του μέσου για ένα ακόμη εξάμηνο κάθε φορά, εάν δεν έχουν εκλείψει οι σοβαρές οικονομικέ­ς διαταραχές που προκάλεσε η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece