Naftemporiki

3,7 δισ. από τον ESM για την Ελλάδα

-

Το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα από τα δάνεια του ΕSM για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων υγειονομικ­ών δαπανών της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται σε 3,7 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ. Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ους εκτίμησε ότι με τα σημερινά επιτόκια που δανείζεται ο ΕSM η Ελλάδα θα εξοικονομο­ύσε σε όλη τη διάρκεια του δανείου περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσε­ις για την πρόσβαση μιας χώρας στα δάνεια του ΕSM, προσθέτοντ­ας ότι όλες οι χώρες μπορούν να προσφύγουν στην προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία φτάνει συνολικά τα 240 δισ. ευρώ.

Ιουνίου, όπου τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτημα για δάνειο ύψους μέχρι 2% του ΑΕΠ τους.

Είχαν μείνει ορισμένες λεπτομέρει­ες σε σχέση με το δεύτερο δίχτυ ασφαλείας, το SURE, που ρυθμίστηκα­ν επίσης χθες, ενώ σε τελική φάση υιοθέτησης είναι και τρίτο, η χορήγηση δανείων ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με εγγύηση των κρατών-μελών για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων στην Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ζητήσει δάνεια από τον ΕSM. Αντίθετα, η Ελλάδα θα επωφεληθεί τόσο των δανείων για την απασχόληση από το SURE όσο και από τα δάνεια της ΕΤΕπ.

To πρόγραμμα για την απασχόληση

Αναφορικά με το SURE η χθεσινή πολιτική συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά μέσω γραπτής διαδικασία­ς μέχρι τις 19 Μαΐου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η υλοποίηση του κοινοτικού προσωρινού μέσου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα δώσουν εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ στην Κομισιόν, η οποία θα βγει στις κεφαλαιαγο­ρές και θα συγκεντρώσ­ει 100 δισ. ευρώ. Τα κράτη-μέλη θα υποβάλουν αίτηση για δάνεια ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτ­ήσουν τις απρόβλεπτε­ς και σοβαρές αυξήσεις των εθνικών δημόσιων δαπανών από την 1η Φεβρουαρίο­υ 2020.

Το κοινοτικό μέσο θα στηρίξει πρωτίστως τις προσπάθειε­ς που αφορούν την προστασία των θέσεων εργασίας, τους εργαζό

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece