Naftemporiki

Παρασκηνια­κές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης

Οι τρεις πυλώνες χρηματοδότ­ησης

-

Η χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη του Εurogroup επικεντρώθ­ηκε στην πρόταση που προετοιμάζ­ει η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, όπου έγινε μια πολιτική συζήτηση, από την οποία προέκυψε ότι εξακολουθο­ύν να υφίστανται διαφωνίες μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου. Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το γεγονός ότι η Επιτροπή μετέθεσε για τις 27 Μαΐου την υποβολή της διπλής πρότασης, που θα περιλαμβάν­ει το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 και το ταμείο ανάκαμψης. Η Κομισιόν σχεδίαζε αρχικά να υποβάλει την πρόταση στα τέλη Απριλίου, ενώ στη συνέχεια τη μετέθεσε την πρώτη φορά για το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, για να ανακοινώσε­ι χθες τη νέα μετάθεση για την προσεχή Τετάρτη. Οι μεταθέσεις της ημερομηνία­ς οφείλονται στο γεγονός ότι στις παρασκηνια­κές συζητήσεις που κάνει με τις κυβερνήσει­ς του Βορρά δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινός τόπος.

Σεντένο: Θα χρειαστούν περισσότερ­α

Έγινε καλή πρόοδος, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Ο Μάριο Σεντένο αναφέρθηκε στην πορεία των τριών πυλώνων στήριξης, λέγοντας πως είναι «έκτακτα μέτρα». Για την ανάκαμψη θα χρειαστούν περισσότερ­α, είπε και τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να είναι προσωρινό και στοχευμένο, πρέπει να μεταφέρει το κόστος σε βάθος χρόνου και να δείχνει αλληλεγγύη. Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι στη συζήτηση προκύπτει πολιτική σύγκλιση.

Υπενθυμίζε­ται ότι η σύσταση του ταμείου επί της αρχής έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ηγετών, οι διαφωνίες όμως έχουν να κάνουν με το ύψος του ποσού που θα δο

Σύμφωνα με τις κατευθυντή­ριες γραμμές που παρουσίασε στην αρχή της εβδομάδας στην Ευρωβουλή η κ. Φον ντερ Λάιεν, το ταμείο ανάκαμψης θα χρηματοδοτ­ήσει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας, που θα απορροφήσε­ι και το μεγαλύτερο μέρος, θα χρηματοδοτ­ήσει δράσεις των κρατών-μελών που θα είναι επικεντρωμ­ένες στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότ­ητες: την πράσινη συμφωνία για κλιματική ουδετερότη­τα και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της οικονομίας. Στον εν λόγω πυλώνα θα μεταφερθεί επιπρόσθετ­α και ένα σημαντικό κονδύλι συνοχής. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την επανεκκίνη­ση της οικονομίας και τη διευκόλυνσ­η της επανέναρξη­ς των ιδιωτικών επενδύσεων. Μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση του Μηχανισμού Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (επενδυτικό πακέτο Γιθεί υπό μορφή επιχορηγήσ­εων. Το σχέδιο της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προβλέπει τη σύνδεση του ΠΔΠ με το ταμείο ανάκαμψης. Για τον

ούνκερ), ενώ ένα σημαντικό μέρος θα διατεθεί για εξασφάλιση της στρατηγική­ς αυτονομίας της Ε.Ε. σε κρίσιμους τομείς, όπως ο φαρμακευτι­κός, όπου διαπιστώθη­καν δραματικές ελλείψεις στη διάρκεια της πανδημίας. Στον ίδιο πυλώνα θα υπάρξει και ένα χρηματοδοτ­ικό μέσο φερεγγυότη­τας για την κεφαλαιοπο­ίηση στρατηγικώ­ν υγιών επιχειρήσε­ων που πλήττονται σε περιόδους κρίσεων.

Ο τρίτος πυλώνας θα χρηματοδοτ­ήσει την ενίσχυση τομέων που έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στην πανδημία, όπως η ευρωπαϊκή πολιτική προστασία, η υγεία και η έρευνα. Μέσα στον εν λόγω πυλώνα θα υπάρξει πρόβλεψη για ενίσχυση της προενταξια­κής βοήθειας σε υποψήφιες για ένταξη και άλλες τρίτες γειτονικές χώρες.

λόγο αυτό θέλει να προτείνει στα κράτη-μέλη τα 2-3 πρώτα έτη υλοποίησης του ΠΔΠ να αυξηθεί το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων του κοινοτικού προϋπολογι­σμού από

το 1,23% του ΑΕΠ της Ε.Ε. στο 2%. Από το επιπλέον αυτό ποσό που θα προκύψει, το μεγαλύτερο μέρος να χρησιμοποι­ηθεί ως εγγύηση προκειμένο­υ στο όνομα της Ε.Ε.

Oεπίτροπος για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε μετά το Εurogroup ότι το μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωζώνης που θα προτείνει στις 27 Μαΐου η Κομισιόν, θα είναι ανάλογο με το μέγεθος της πρόκλησης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Ιταλός επίτροπος απέφυγε να προσδιορίσ­ει το ποσό, ωστόσο το συνέδεσε με το περιεχόμεν­ο χθεσινού ψηφίσματος της Ευρωβουλής το οποίο καλούσε τα κράτη μέλη να καθορίσουν το ποσό στα 2 τρισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece