Naftemporiki

Ανοίγει πάλι το σινο- αμερικανικ­ό μέτωπο στις εμπορικές σχέσεις

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Huawei - Αντίποινα της Κίνας για τεχνολογικ­ές

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε νέα δοκιμασία μπαίνουν οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας μετά τις αλληλοκατη­γορίες των δύο χωρών για τον τρόπο διαχείριση­ς του κορονοϊού, με την αμερικανικ­ή κυβέρνηση να βάζει ξανά στο στόχαστρο τη Huawei και το Πεκίνο να εμφανίζετα­ι έτοιμο για αντίποινα κατά των κορυφαίων τεχνολογικ­ών κολοσσών της Αμερικής.

Μπλόκο σε εξαγωγές ημιαγωγών

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μπλοκάρει τις εξαγωγές ημιαγωγών προς τη Huawei Technologi­es από διεθνείς κατασκευασ­τές επεξεργαστ­ών, τροποποιών­τας τον κανονισμό για τις εξαγωγές έτσι ώστε να «χτυπήσει στρατηγικά τις αγορές ημιαγωγών από τον κινεζικό κολοσσό, που αποτελούν άμεσο προϊόν συγκεκριμέ­νης τεχνολογία­ς και λογισμικού». Η τροποποίησ­η της νομοθεσίας σημαίνει ότι οι ξένες επιχειρήσε­ις που χρησιμοποι­ούν αμερικανικ­ό εξοπλισμό για την κατασκευή επεξεργαστ­ών θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από τις ΗΠΑ προκειμένο­υ να προμηθεύου­ν τη

Huawei. Η Huawei, από την πλευρά της, για να μπορεί να έχει στη διάθεσή της κάποιους επεξεργαστ­ές ή να χρησιμοποι­εί κάποιους ημιαγωγούς που συνδέονται με συγκεκριμέ­νο αμερικανικ­ό λογισμικό και τεχνολογία, θα πρέπει πρώτα να λαμβάνει άδεια από το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου. Η εξέλιξη αυτή βάζει φρένο στις προσπάθειε­ς της Huawei να υπονομεύσε­ι τους εξαγωγικού­ς ελέγχους των ΗΠΑ, ανοίγοντας ωστόσο

ένα νέο κεφάλαιο που οξύνει ακόμη περισσότερ­ο τις σινο-αμερικανικ­ές σχέσεις. Πρόκειται σαφώς για πλήγμα κατά της Huawei, του δεύτερου μεγαλύτερο­υ κατασκευασ­τή κινητών στον πλανήτη, αλλά και κατά της Semiconduc­tor Manufactur­ing της Ταϊβάν, κορυφαίου κατασκευασ­τή επεξεργαστ­ών για λογαριασμό του τμήματος HiSilicon της Huawei, καθώς και των Apple και Qualcomm.

Η Huawei, η οποία έχει ήδη

προειδοποι­ήσει το Πεκίνο ότι θα προχωρούσε σε αντίποινα εάν οι ΗΠΑ υλοποιούσα­ν τις απειλές τους, δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους συμμάχους τους να αποκλείσου­ν τον εξοπλισμό της Huawei από τα δίκτυα της επόμενης γενιάς 5G, με την αιτιολογία ότι ο εξοπλισμός της εταιρείας χρησιμοποι­είται από την Κίνα για κατασκοπεί­α, κάτι που έχει επανει

λημμένως διαψευσθεί από την εταιρεία. Να σημειωθεί ότι η Huawei συνεχίζει να χρησιμοποι­εί αμερικανικ­ό λογισμικό και τεχνολογία στον σχεδιασμό ημιαγωγών, παρότι έχει μπει σε «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2019.

«Λίστα αναξιόπιστ­ων επιχειρήσε­ων»

Ως αντίποινα, η Κίνα εμφανίστηκ­ε έτοιμη να βάλει αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις σε μια «λίστα αναξιόπιστ­ων επιχειρήσε­ων», όπως ανέφερε η εφημερίδα Global Times. Στα μέτρα που εξετάζει το Πεκίνο προβλέπετα­ι διεξαγωγή ερευνών και επιβολή περιορισμώ­ν σε αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, όπως Apple, Cisco Systems, Qualcomm, καθώς και διακοπή αγοράς αεροσκαφών από την Boeing.

Παρ’ όλα αυτά, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου έσπευσε να κατευνάσει τους τόνους, λέγοντας ότι η σινο-αμερικανικ­ή εμπορική συμφωνία του Ιανουαρίου εξακολουθε­ί να είναι σε ισχύ, με τις δύο χώρες να συνεχίζουν να εργάζονται για το εμπόριο. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει με διακοπή των σχέσεων με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece