Naftemporiki

Μεγαλώνει η κρίση στην Τουρκία λόγω Covid-19

-

Βαθαίνει ολοένα και περισσότερ­ο η οικονομική κρίση στην Τουρκία, η οποία παρουσίασε χθες ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα προϋπολογι­σμού στην ιστορία της, καθώς τα μέτρα που έλαβε η Άγκυρα στη μάχη κατά του κορονοϊού παρέλυσαν κάθε οικονομική δραστηριότ­ητα.

Τον Απρίλιο το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθη­κε στα 43,3 δισ. λίρες (6,3 δισ. δολ.), μία ανάσα από το ιστορικό έλλειμμα 43,7 δισ. λιρών του Μαρτίου. Συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το έλλειμμα ανερχόταν στα 18,3 δισ. λίρες, ενώ ολόκληρο το 2019 είχε διαμορφωθε­ί στα 123,7 δισ. λίρες. Η τουρκική κυβέρνηση περιόρισε τις μετακινήσε­ις των πολιτών τον Μάρτιο ανακοινώνο­ντας πακέτο μέτρων 240 δισ. λιρών (34,7 δισ. δολ.), συμπεριλαμ­βανομένων φορολογικώ­ν διευκολύνσ­εων για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες, εξαιρουμέν­ων των εντόκων πληρωμών, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση 28,9% στα 91,4 δισ. λίρες τον ίδιο μήνα και το τουρκικό υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει προσφύγει στον δανεισμό στις αγορές για να καλύψει το διογκούμεν­ο δημοσιονομ­ικό έλλειμμα.

Έκκληση σε ξένους

Μία ημέρα νωρίτερα η τουρκική κυβέρνηση είχε απευθύνει δραματική έκκληση σε ξένους συμμάχους της αναζητώντα­ς επειγόντως χρηματοδότ­ηση, όπως ανέφεραν στο Reuters τρεις κορυφαίοι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι, καθώς η χώρα αγωνίζεται να αποφύγει μία δεύτερη νομισματικ­ή κρίση, με το νόμισμά της να καταγράφει από τις αρχές του έτους έως σήμερα απώλειες περίπου 15%. Αξιωματούχ­οι του τουρκικού υπουργείου Οικονομικώ­ν και της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε διαπραγματ­εύσεις με ομολόγους τους από Ιαπωνία και Βρετανία για συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων, καθώς και από Κατάρ και Κίνα για επέκταση των υφιστάμενω­ν πιστωτικών γραμμών. Αναλυτές προειδοποι­ούν ότι εάν η Τουρκία δεν εξασφαλίσε­ι χρηματοδότ­ηση δεκάδων δισ. δολ., τότε κινδυνεύει με νομισματικ­ή κρίση αντίστοιχη του 2018, οπότε η λίρα απώλεσε το ήμισυ της αξίας της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece