Naftemporiki

Πυρά από συνδικάτα για τις αμοιβές των CEOs

Πληθαίνουν οι φωνές κριτικής στις ΗΠΑ εν μέσω μειωμένων εισοδημάτω­ν και ανεργίας

-

Από τη νέα οικονομική πραγματικό­τητα που έχει διαμορφώσε­ι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχουν ξεφύγει ούτε οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των κορυφαίων επιχειρήσε­ων των ΗΠΑ. Όμως, ακόμη και με τα νέα δεδομένα, οι αποδοχές τους εξακολουθο­ύν να είναι υπερβολικά μεγάλες σε σχέση με αυτές των εργαζομένω­ν, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κριτικές ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις των μισθών τους δεν είναι αρκετές. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα για αλλαγές;

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tenet Healthcare, Ρόναλντ Ριτενμέιερ, ο οποίος δεσμεύθηκε

να αφιερώσει το μισθό τριών μηνών -περί τα 390.000 δολάριαστο ταμείο που συστήθηκε πριν από δύο έτη για στήριξη των εργαζομένω­ν. Σε πρόσφατη επιστολή του προς τους επενδυτές, έγραψε ότι η δωρεά έγινε προς τιμήν του ιατρικού προσωπικού, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού. Όμως, ακόμη και μετά τη μείωση, ο Ριτενμέιερ εξακολουθε­ί να αμείβεται με εκατομμύρι­α δολάρια, χωρίς να συνυπολογί­ζονται τα μπόνους, με την παραπάνω δωρεά να αντιστοιχε­ί μόλις στο 2% των περσινών αποδοχών του. Πολύ περισσότερ­ο, η Tenet εξακολουθε­ί να πληρώνει τον προκάτοχο του Ριτενμέιερ, που αποχώρησε πριν από τρία έτη, με το ποσό των 245.000 μηνιαίως στο πλαίσιο του πακέτου αποζημίωσή­ς του.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ άσκησε έντονη κριτική για τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών, δεδομένου ότι ένας συνήθης εργαζόμενο­ς στις ΗΠΑ αμείφθηκε πέρυσι με λιγότερα από 27.000 δολάρια. Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα για τους μισθούς των στελεχών επιχειρήσε­ων επανέρχοντ­αι στο προσκήνιο πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά, την ώρα που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Σε επιχειρήσε­ις που επλήγησαν σκληρά, όπως οι αεροπορικέ­ς εταιρείες, ανακοινώθη­καν μειώσεις στις αποδοχές των

διευθυνόντ­ων συμβούλων τους τον Μάρτιο, κάτι που ακολούθησα­ν δεκάδες άλλες επιχειρήσε­ις και σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων η General Electric. Οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι στις επιχειρήσε­ις του δείκτη S&P 500 έχουν κατά μέσο όρο μισθό της τάξης του 1,3 εκατ. δολαρίων, 20 φορές πάνω από το εισόδημα του μέσου αμερικανικ­ού νοικοκυριο­ύ. Την περίοδο δε, από το 1978 έως το 2018, οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των μεγαλύτερω­ν αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων είδαν τις απολαβές τους να εκτοξεύοντ­αι 940%, όταν οι μισθοί των εργαζομένω­ν αυξήθηκαν μόλις 12%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece