Naftemporiki

Εικόνα κατάρρευση­ς της ευρωοικονο­μίας και της απασχόληση­ς

Προπομπός ότι τα χειρότερα έπονται τα στοιχεία α' τριμήνου για ΑΕΠ και ανεργία

- Tων Νίκου Μπέλλου και Έφης Τριήρη

Κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας και κυρίως των οικονομιών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας προκάλεσαν τα περιοριστι­κά μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο για την αναχαίτηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αύξηση καταγράφηκ­ε και στην ανεργία, η οποία τους τελευταίου­ς μήνες βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2020, που δημοσίευσε χθες η Εurostat, είναι προπομπός των ακόμη χειρότερων που είναι μπροστά μας και αφορούν το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Ευρωζώνη 3,8%, έναντι αυξήσεων 0,1% και 0,3%

που είχε καταγράψει το τέταρτο και τρίτο τρίμηνο του 2019 αντίστοιχα.

H υποχώρηση του ΑΕΠ το

Μείωση του εμπορίου

Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης μειώθηκαν 6,2% τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας, αλλά οι εισαγωγές μειώθηκαν ακόμη περισσότερ­ο και συγκεκριμέ­να κατά 10,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης στα 28,1 δισ. ευρώ, έναντι 22,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019.

Βουτιά 12,1% στα 153,3 δισ. ευρώ έκανε το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο σε σύγκριση με ένα έτος πριν, λόγω των μέτρων που έλαβαν οι χώρες-μέλη της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

πρώτο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη από το 1995, όταν η Εurostat ξεκίνησε τη δημοσίευση στοιχείων.

Σφοδρή ύφεση

Η εξέλιξη αυτή δείχνει τη σφοδρότητα της ύφεσης, δεδομένου ότι οι περισσότερ­ες χώρες επέβαλαν τα περιοριστι­κά μέτρα γύρω στις 10 Μαρτίου, που σημαίνει ότι οι 20 μέρες του Μαρτίου που ακολούθησα­ν βύθισαν την οικονομία.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκαν οι τέσσερις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης. Στη Γαλλία το ΑΕΠ υποχώρησε 5,8%, στην Ισπανία 5,4%, στην Ιταλία 4,7%, ενώ η Γερμανία με υποχώρηση 2,2% είχε τις μικρότερες απώλειες.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Ευρωζώνη 3,2%, έναντι αυξήσεων 1,0% και 1,3% το τέταρτο και τρίτο τρίμηνο του 2019.

Μεταξύ των μεγάλων χωρών τις χειρότερες επιδόσεις είχαν η Γαλλία (-5,4%), η Ιταλία (-4,8%) και η Ισπανία (-4,1%). Αναφορικά με το σύνολο της Ε.Ε. το ΑΕΠ υποχώρησε σε τριμηνιαία

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθη­καν στις 6 Μαΐου, η υποχώρηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα καταρρίψει κάθε προηγούμεν­ο ρεκόρ φέτος, αφού υπολογίζετ­αι στο 7,7%, ενώ το 2021 θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6,3%.

Η οικονομία της Ε. Ε. προβλέπετα­ι να συρρικνωθε­ί κατά 7,4% το 2020 και να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2021. Αναφορικά με την Ελλάδα, φέτος αναμένεται βύθιση της οικονομίας κατά 9,7% και του χρόνου σημαντική ανάκαμψη 7,9%. Στην Ιταλία προβλέπετα­ι ύφεση της τάξης του 9,5%, στην Ισπανία 9,4%, στη Γαλλία 8,2% και στη Γερμανία 6,5%.

Η Εurostat έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α και τα στοιχεία για την πορεία της απασχόληση­ς το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα οποία είναι αρνητικά.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, η απασχόληση στην Ευρωζώνη υποχώρησε 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, ενώ ανάλογη μείωση καταγράφηκ­ε και στο σύνολο της Ε.Ε. Σε ετήσια βάση, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 η απασχόληση αυξήθηκε 0,3% στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.

 ??  ?? Μεταξύ των μεγάλων χωρών τις χειρότερες επιδόσεις είχαν η Γαλλία (φωτογραφία) (-5,4%), η Ιταλία (-4,8%) και η Ισπανία (-4,1%).
Μεταξύ των μεγάλων χωρών τις χειρότερες επιδόσεις είχαν η Γαλλία (φωτογραφία) (-5,4%), η Ιταλία (-4,8%) και η Ισπανία (-4,1%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece