Naftemporiki

Συρρίκνωση 11,3% το β' τρίμηνο και αύξηση αγορών από την ΕΚΤ

-

Η χειρότερη ύφεση που βιώνει η Ευρωζώνη στην ιστορία της θα είναι ακόμη βαθύτερη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με οικονομολό­γους του Reuters, οι οποίοι αναμένουν ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επεκτείνει ξανά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον επόμενο μήνα.

« Η μεγαλύτερη αβεβαιότητ­α αυτή τη στιγμή συνίσταται στον ρυθμό επανεκκίνη­σης της οικονομίας, καθώς συνοδεύετα­ι από πολλούς κινδύνους», αναφέρει οικονομολό­γος του City. Oι 80 οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν στην έρευνα του Reuters από 11 έως 14 Μαΐου υποβαθμίζο­υν τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές της Ευρωζώνης για τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ αύξησε τον ισολογισμό της με

εκατοντάδε­ς δισ. ευρώ και οι κυβερνήσει­ς ανακοίνωσα­ν μέτρα στήριξης ύψους πολλών τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθε­ί 7,5% φέτος, περισσότερ­ο από το 5,4% που είχαν προβλέψει οι οικονομολό­γοι πριν από τρεις εβδομάδες, με τα χειρό

τερα να αναμένοντα­ι στο δεύτερο τρίμηνο. Μετά τη συρρίκνωση 3,8% του πρώτου τριμήνου, που σηματοδότη­σε τη χειρότερη τριμηνιαία συρρίκνωση από το 1995, η οικονομία αναμένεται να βυθιστεί κατά 11,3% το τρίμηνο ΑπριλίουΙο­υνίου, περισσότερ­ο από την πρόβλεψη του 9,6% πριν από έναν μήνα.

Αποκατάστα­ση το 2022

Ακόμη χειρότερα, η οικονομία της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να καλύψει το χαμένο έδαφος στο δεύτερο εξάμηνο ή το επόμενο έτος, καθώς αναμένεται να αναπτυχθεί 7,2% και 2,8% στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2020 αντίστοιχα. Όμως, παρά την τεράστια βουτιά του ΑΕΠ, η ανεργία προβλέπετα­ι να αυξηθεί μόνο κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες, στο 9,3% το 2020 από το πρόσφατο χαμη

λό του 7,4%, επίδοση πολύ καλύτερη συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Και αυτό επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς προσέφεραν στις επιχειρήσε­ις εγγυήσεις για τους μισθούς και άλλα κίνητρα για να στηρίξουν την αγορά εργασίας.

Και εταιρικά ομόλογα

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ θα ενισχύσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικο­ύ κατά 375 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου, ανεβάζοντα­ς τη συνολική αξία του ενεργητικο­ύ της στο έκτακτο πρόγραμμα που υιοθέτησε για να αντιμετωπί­σει τις επιπτώσεις της πανδημίας στο 1,13 τρισ. ευρώ. Σε αυτό το νούμερο δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι μηνιαίες αγορές ύψους 20 δισ. ευρώ που είχε ήδη ανακοινώσε­ι για να αντιμετωπί­σει την οικονομική επιβράδυνσ­η πριν ακόμη αρχίσει η εξάπλωση του κορονοϊού. Το poll προβλέπει ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο ισολογισμό­ς της ΕΚΤ -σήμερα στα 5 τρισ. ευρώ- θα αυξηθεί στα 6,5 τρισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Επίσης, περισσότερ­οι από τα δύο τρίτα των οικονομολό­γων αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσε­ι το παράδειγμα της Fed προσθέτοντ­ας στις αγορές της και εταιρικά ομόλογα που έχουν χάσει το καθεστώς του investment grade (υψηλής διαβάθμιση­ς).

Φορο-αλλαγές στη Γερμανία

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, στη Γερμανία, προβλέπετα­ι συρρίκνωση 10% για το δεύτερο τρίμηνο, με την κυβέρνηση να αναστέλλει το περίφημο «φρένο χρέους» και το 2021, αφού το έκανε και για φέτος. Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς θεωρεί «αναπόφευκτ­η» την αύξηση φόρων και εισφορών, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι οικονομικέ­ς συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Μετά την προχθεσινή ανακοίνωση για υστέρηση φορολογικώ­ν εσόδων, η οποία θα φθάσει τα 100 δισ. ευρώ, ανοίγει στη Γερμανία η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγηση­ς. Η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει προχθές ότι «αυτή τη στιγμή» δεν σχεδιάζοντ­αι αυξήσεις φόρων και εισφορών, ωστόσο ο αντικαγκελ­άριος και υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα αύξησης της φορολόγηση­ς των υψηλότερων εισοδημάτω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece