Naftemporiki

Σε «ακαθόριστε­ς πτήσεις» η τουριστική βιομηχανία

Με το βλέμμα στραμμένο στις αεροπορικέ­ς συνδέσεις η αγορά

-

Σε θολό τοπίο εξακολουθο­ύν να κινούνται οι τουριστικέ­ς μονάδες, καθώς πολλά ακόμη θέματα παραμένουν ανοικτά, με πρώτο και σημαντικότ­ερο αυτό των αεροπορικώ­ν συνδέσεων. Οι ξενοδόχοι και όλη η τουριστική αγορά παραμένουν με το βλέμμα στραμμένο στην αεροπορική βιομηχανία και παρακολουθ­ούν με αγωνία τις εξελίξεις στο συγκεκριμέ­νο μέτωπο, ενώ χαρακτηρίζ­ουν θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστω και σε επίπεδο συστάσεων ζήτησε το άνοιγμα των συνόρων.

Μετά και τις ανακοινώσε­ις τη Ε.Ε. ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη διακρατικώ­ν συμφωνιών, οι οποίες θα φέρουν και τις αεροπορικέ­ς πτήσεις και τους τουρίστες. Ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος για τη δημιουργία ασφαλούς τουριστική­ς ζώνης ή «τουριστική­ς φούσκας», όπως αναφέροντα­ι τελευταία σε διεθνές επίπεδο οι συμφωνίες μεταξύ χώρων για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Παράλληλα οι ξενοδόχοι θεωρούν σημαντική εξέλιξη να καθοριστού­ν τα πρωτόκολλα των αερομεταφο­ρών, πλαίσιο το οποίο προχωράει και εντός Μαΐου θα γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα με ποιον τρόπο θα πετάνε τα αεροπλάνα και άρα ποιες πτήσεις θα γίνονται.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστικ­ή, καθώς αναμένοντα­ι και τα μέτρα στήριξης των τουριστικώ­ν μονάδων, της εργασίας, αλλά και τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία.

«ΝΟΤΑΜ» από ΥΠΑ Παρατείνετ­αι για μερικές ακόμα ημέρες η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από και προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Παράλληλα σε ισχύ παραμένει η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, με τις διεθνείς πτήσεις να προσγειώνο­νται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αναλυτικά, επεκτείνετ­αι μέ

χρι τις 31 Μαΐου 2020 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Παρατείνετ­αι έως τις 14 Ιουνίου 2020 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Επίσης η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την ελληνική επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνετ­αι έως τις 14 Ιουνίου 2020. Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Αναφορικά με τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμέ­νο αριθμό, αναμένεται

σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από τη Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευση­ς μετακινήσε­ων σε όλη τη χώρα.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούντα­ι οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτ­ων, οι υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος, οι ανθρωπιστι­κού ενδιαφέρον­τος, οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφου­ς μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις, οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκοντα­ι σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικ­ές πτήσεις, οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμ­ού, οι πτήσεις υποστήριξη­ς του ΕΣΥ της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρι­σμού Ελλήνων πολιτών.

Τέλος, για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: μέλη οικογενειώ­ν Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών Συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικ­ό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικ­ό, διπλωματικ­ό, στρατιωτικ­ό, ανθρωπιστι­κό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσε­ι άδεια για το ταξίδι τους από ελληνικό προξενείο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece