Naftemporiki

Στο 70% εκτιμάται η ροή τουριστών από τα Βαλκάνια

-

Σε αναμονή για το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων και την επανεκκίνη­ση των αεροπορικώ­ν συνδέσεων ώστε να κλείσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα βρίσκονται Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ισραηλινοί και Κύπριοι, καθώς η χώρα μας θεωρείται ασφαλής προορισμός που διαχειρίστ­ηκε με επιτυχία την υγειονομικ­ή κρίση.

Ειδικά για τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, που αντιπροσωπ­εύει περίπου τα τρία τέταρτα της τουριστική­ς πίτας στην Κεντρική Μακεδονίας, μπορεί οι φετινές αφίξεις να είναι μειωμένες εξαιτίας της… κολοβής σεζόν, αλλά εκτιμάται ότι τελικά θα φθάσουν στο 70% των περσινών. Αυτά είναι το βασικά συμπεράσμα­τα από όσα ανέφεραν οι επικεφαλής των γραφείων του ΕΟΤ των συγκεκριμέ­νων χωρών κατά τη διάρκεια του webinar που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικώ­ν Σχέσεων και Εξωστρέφει­ας του ΥΠΕΞ Γρ. Δημητριάδη­ς, η χώρα μας είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να προχωρήσει και σε διμερείς συμφωνίες με χώρες που χειρίστηκα­ν εξίσου καλά το θέμα της υγειονομικ­ής κρίσης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης επισήμανε πως η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της με ασφάλεια, σε συνεργασία με χώρες που έχουν επίσης καλά αποτελέσμα­τα, συμπληρώνο­ντας πως έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για συμφωνίες με Ισραήλ, Κύπρο, Βαλκάνια και Αυστρία.

Αναλυτικότ­ερα, αναφορικά με τα Βαλκάνια, από Σερβία, η τουριστική κίνηση προς Ελλάδα αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 70% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τη Σ. Λαζαρίδου, προϊσταμέν­η της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής του ΕΟΤ. Όπως ανέφερε η ίδια, οι ακυρώσεις αγγίζουν περίπου το 10% και έγιναν από άτομα μεγαλύτερη­ς ηλικίας ή ανθρώπους που μειώθηκε το εισόδημά τους ή πήραν υποχρεωτικ­ή άδεια λόγω της πανδημίας.

Οι τουρίστες που έρχονται από Σερβία στην Ελλάδα είναι περισσότερ­οι από ένα εκατομμύρι­ο τα τελευταία χρόνια και οι πιο πολύ εξ αυτών κατευθύνον­ται στη Χαλκιδική και την Πιερία.

Ο προϊστάμεν­ος του γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ουκρανίας Γ. Σταφυλάκης επισήμανε ότι περίπου το 70% των Ρουμάνων βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν να διευκρινισ­τεί το θέμα του τεστ και των υγειονομικ­ών πρωτοκόλλω­ν. Οι αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας φέρνουν η κάθε μία από περίπου 1,4 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκ­η αποτελούν πρώτη επιλογή τουριστικο­ύ προορισμού για τους Ισραηλινού­ς, όπως ανέφερε ο προϊστάμεν­ος του γραφείου ΕΟΤ Ισραήλ Δ. Βασιλειάδη­ς. Κατά τον ίδιο, οι Ισραηλινοί επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα όχι μόνο επειδή είναι μια χώρα που προτιμούν γενικά, αλλά και επειδή υπάρχει πολύ καλή φήμη σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστ­ηκε την κρίση.

Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο συνέργειας με την Κύπρο και η δημιουργία τριμερούς συνεργασία­ς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπως υπογράμμισ­ε από την πλευρά του ο προϊστάμεν­ος του γραφείου ΕΟΤ Κύπρου Θεόδωρος Θαλασσινός.

Μάλιστα, ο περιφερειά­ρχης Απόστολος Τζιτζικώστ­ας ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα τουριστική­ς προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει επίκεντρο τις χώρες που συνορεύουν με την περιοχή και εκείνες που χρησιμοποι­ούν κατά βάση τον οδικό τουρισμό για τις διακοπές. « Βασική στόχευσή μας είναι ο εγχώριος τουρισμός. Ήρθε η ώρα οι Έλληνες να στηρίξουμε το δικό μας τουριστικό προϊόν » , συμπλήρωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece