Naftemporiki

Χαλάρωση περιορισμώ­ν μεταξύ χωρών Ε.Ε.

-

Σε άνοιγμα των συνόρων με τις γειτονικές της χώρες, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία, προχωρά από σήμερα η Γερμανία, διατηρώντα­ς ωστόσο αυστηρούς ελέγχους. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης τη χαλάρωση της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που προέρχοντα­ι από τις χώρες του Σένγκεν και τη Βρετανία.

Οι συνοριακοί έλεγχοι με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα χαλαρώσουν πλήρως από τις 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι αρχές θα συστήνουν την ένταξη σε καθεστώς καραντίνας ταξιδιωτών που προέρχοντα­ι από χώρες της Ε.Ε. με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

Επίσης ο καγκελάριο­ς της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Ελβετία και το Λιχτενστάι­ν για πλήρες άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων από τις 15 Ιουνίου. Στην Ιταλία θα επιτραπεί η μετακίνηση σε ολόκληρη τη χώρα από τις 3 Ιουνίου. Περί τους 31.400 Ιταλούς έχασαν τη ζωή τους από τις 21 Φεβρουαρίο­υ που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19.

Σε συμφωνία για άρση της υποχρεωτικ­ής καραντίνας των 14 ημερών έχουν προχωρήσει η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θε

ωρώντας το αναγκαίο οικονομικό μέτρο το οποίο θα διευκολύνε­ι την κίνηση των οχημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε συμφωνία για άρση της καραντίνας έχει προχωρήσει η Γαλλία και με την Ελβετία, η οποία ανήκει στον χώρο της Σένγκεν. Η Γαλλία θα συνεχίσει να κρατά τα σύνορά της κλειστά έως τις 15 Ιουνίου, εκτός από όσους πρέπει να ταξιδέψουν για επαγγελματ­ικούς λόγους.

«Ταξιδιωτικ­ή φούσκα»

Οι χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, ανακοίνωσα­ν ότι ανοίγουν από τα μεσάνυχτα τα σύνορά τους, επιτρέποντ­ας στους πολίτες και

τους κατοίκους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των τριών αυτών χωρών.

Όσοι έρχονται από χώρες εκτός της ζώνης αυτής, θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών. Πρόκειται για την πρώτη «ταξιδιωτικ­ή φούσκα» στην Ευρώπη, από τότε που οι χώρες άρχισαν να κλείνουν τα σύνορά τους προκειμένο­υ να σταματήσου­ν τη διάδοση του Covid-19. Εν τω μεταξύ η Δανία, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που άρχισε τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown, ανακοίνωσε χθες πως δεν υπήρξε κανένας θάνατος στη χώρα από Covid-19 για πρώτη φορά από τις 13 Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece