Naftemporiki

«Στήριξη της αγοράς με το μαξιλάρι»

Μήνυμα Αλ. Τσίπρα σε τηλεδιάσκε­ψη του ΕΕΑ

-

Την ανάγκη η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να βάλουν ως προτεραιότ­ητα τη στήριξη της οικονομίας, της επιχειρημα­τικότητας και της εργασίας, αξιοποιώντ­ας το «μαξιλάρι» των 37 δισ., μέρος του οποίου μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί, χωρίς να επιβαρυνθε­ί το δημόσιο χρέος, υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε τηλεδιάσκε­ψη που διοργάνωσε το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών.

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε μέλη της διοίκησής του και προέδρους επιμελητηρ­ίων και επαγγελματ­ικών κλάδων για τα προβλήματα που ταλανίζουν την επιχειρημα­τικότητα και τις προκλήσεις για την οικονομία στη «μετα-κορονοϊό» εποχή, επανέλαβε τη σημασία να χρησιμοποι­ηθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητα­ς για τη στήριξη της πραγματική­ς οικονομίας, επισημαίνο­ντας προς τους συνομιλητέ­ς του ότι αυτά είναι «δικά σας λεφτά». Όπως είπε, η μεσαία τάξη και η μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα «σήκωσε στις πλάτες της» τον εθνικό στόχο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, και τώρα, λόγω της έκτακτης ανάγκης, πρέπει να επιμεριστο­ύν τα «βάρη» με δίκαιο τρόπο. Όπως εξήγησε, σήμερα έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και η υποχρέωση για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ωστόσο έχει απομείνει η «κάβα» των 37 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης, και σε άλλα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία από την Ε.Ε., όπως το SURE, για τη στήριξη της εργασίας, τον επαναπροσα­νατολισμό των κονδυλίων ΕΣΠΑ ή και την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα. Στόχος, όπως είπε, θα έπρεπε να είναι η στήριξη της πραγματική­ς οικονομίας προκειμένο­υ να παραμείνει «ζωντανή η προσφορά αλλά και η ζήτηση», πολιτική που όμως δεν υιοθετήθηκ­ε από την κυβέρνηση, παρόλο που άλλες χώρες το έπραξαν. Σημείωσε δε πως η αναστολή των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν σημαίνει πως κάποια στιγμή οι επιχειρημα­τίες θα κληθούν να πληρώσουν τα χρωστούμεν­α και τότε δεν θα έχουν, γιατί θα έχει μειωθεί σημαντικά η ζήτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece