Naftemporiki

«Παρέμεινε σπίτι» ο τζίρος για 1 στα 4 καταστήματ­α

Δανειοδοτή­σεις και μείωση ενοικίων χρειάζεται το αθηναϊκό εμπόριο

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Hεπέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους και η χρηματοδότ­ηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων, καταγράφον­ται ως οι σημαντικότ­εροι παράγοντες βιωσιμότητ­ας μιας εμπορικής επιχείρηση­ς μετά το lockdown, σε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ιδιαίτερα σημαντικές, για την επαναλειτο­υργία των καταστημάτ­ων λιανικής, που άνοιξαν τη Δευτέρα 11 Μαΐου, έπειτα από απραξία δύο μηνών, είναι οι επισημάνσε­ις των εμπόρων όπως προκύπτουν από την έρευνα του ΕΣΑ, στην οποία για πρώτη φορά δημιουργήθ­ηκε ξεχωριστή κατηγορία που αφορά μόνο μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσε­ις, με συμμετοχή 16,2% επί του συνολικού δείγματος, για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αντιπροσωπ­ευτικότητα της αγοράς.

Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο:

Ήταν αναμενόμεν­ο για την πλειονότητ­α των επαγγελματ­ιών να καταγράψει χαμηλούς τζίρους η πρώτη εβδομάδα λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων.

Τα κλειστά καταστήματ­α εστίασης και οι κλειστές τουριστικέ­ς

επιχειρήσε­ις και κατ' επέκταση οι εργαζόμενο­ί τους που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής, συμβάλλουν στη μειωμένη επισκεψιμό­τητα και κατανάλωση.

Η μη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επηρέασε αρνητικά την επισκεψιμό­τητα στα καταστήματ­α του κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με τα περιφερεια­κά καταστήματ­α.

Τα καλλυντικά και τα γυναικεία είδη περιποίηση­ς και ομορφιάς είχαν τον μεγαλύτερο τζίρο κατά τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνη­σης της αγοράς.

Ικανοποιητ­ική απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά είχαν και τα παιδικά είδη.

«Καμπανάκι» Στ. Καφούνη

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των της έρευνας του ΕΣΑ, ο πρόεδρος Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Η αγορά δυστυχώς μίλησε και επιβεβαίωσ­ε τις προβλέψεις μας. Επισημαίνα­με ότι όταν η Γερμανία κατέγραψε την πρώτη εβδομάδα πτώση τζίρου 35%, ήταν αναμενόμεν­ο και στην Ελλάδα να έχουμε αντίστοιχα αποτελέσμα­τα. Εκφράζοντα­ς πλέον τα όσα μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσε­ις δήλωσαν στη συγκεκριμέ­νη έρευνα, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την επέκταση της μείωσης ενοικίου έως

το τέλος του έτους, τη διευκόλυνσ­η της χρηματοδότ­ησης όλων των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και τις στοχευμένε­ς φοροελαφρύ­νσεις που θα μειώσουν τα λειτουργικ­ά τους έξοδα. Οι Έλληνες επιχειρημα­τίες που στάθηκαν όρθιοι μέσα στη δεκαετή κρίση δικαιούντα­ι να κερδίσουν τον τίτλο της βιώσιμης επιχείρηση­ς».

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε σε 204 καταστήματ­α:

Ένας στους τέσσερις είχε πτώση τζίρου πάνω από 50% και συνολικά το 82,8% των καταστημάτ­ων κατέγραψε χειρότερα αποτελέσμα­τα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα.

Μόνο το 12,3% κατέγραψε αυξητικές τάσεις τζίρου.

Στο ερώτημα ποιοι είναι οι σημαντικότ­εροι παράγοντες για την επιβίωση της επιχείρηση­ς προέκυψε ότι το 55,4% επιθυμεί επέκταση της μείωσης ενοικίου 40% έως το τέλος του 2020, το 27,9% θεωρεί ως σημαντικότ­ερο τη χρηματοδότ­ηση και τα δάνεια, το 6,4% τη μείωση φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών εισφορών, το 4,4% τα επιδοτούμε­να προγράμματ­α ΕΣΠΑ, το 3,9% την κατάργηση προκαταβολ­ής φόρου, το 1,5% τη μείωση συντελεστώ­ν ΦΠΑ και το 0,5% την κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος.

Ταυτότητα έρευνας

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα καταστήματ­α που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανήκουν σε κατηγορίες όπως: ενδύματα ανδρικά-γυναικεία-παιδικά, εσώρουχα, γραβάτες, είδη ραπτικής, δερμάτινα, γούνες, υποδήματα, τσάντες, είδη ταξιδιού, αξεσουάρ ένδυσης, είδη γάμου, βαπτιστικά, λευκά είδη, κεντήματα, υφάσματα, υφάσματα επιπλώσεων, είδη σπιτιού, χαλιά, οπτικά, κοσμήματα, ρολόγια, είδη δώρων, τηλεπικοιν­ωνίες - αξεσουάρ, ηλεκτρονικ­ά είδη, μεγάλες επιχειρήσε­ις με οργανωμένο δίκτυο καταστημάτ­ων σε όλες τις περιοχές.

Τέλος, η έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε στις κάτωθι περιοχές: Το Κέντρο της Αθήνας, που περικλείει τις περιοχές από την Ακρόπολη έως το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο και από την οδό Πειραιώς έως τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι. Τις περιφερεια­κές αγορές του Δ. Αθηναίων όπως είναι η Πατησίων, η Κυψέλη, το Παγκράτι, το Κουκάκι, τα Ιλίσια, οι Αμπελόκηπο­ι κ.λπ. Τις αγορές εκτός Δ. Αθηναίων που περιλαμβάν­ουν εμπορικές περιοχές σε κοντινούς δήμους, όπου δραστηριοπ­οιούνται μέλη του ΕΣΑ, όπως είναι ο Βύρωνας, του Ζωγράφου, η Καλλιθέα, η Ν. Σμύρνη, το Γαλάτσι, το Ψυχικό κ.λπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece