Naftemporiki

Αποκατάστα­ση αδικίας για εισφορές συνταξιούχ­ων

Καμία υποχρέωση καταβολής ασφάλειας για αγροτικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ - Οι νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις

-

Την απαλλαγή των ετεροεπαγγ­ελματιών συνταξιούχ­ων με ετήσιο αγροτικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ - Αγροτών προανήγγει­λε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα, ο κ. Βρούτσης εξήγησε πως η νομοθετική πρωτοβουλί­α θα αναπτυχθεί εντός Μαΐου, αλλάζοντας το όριο «από το… μηδέν ευρώ, στο ποσό των 10.000 ευρώ».

Όπως αναγνώρισε ο κ. Βρούτσης υπήρχε παράλειψη νόμου, καθώς οι συνταξιούχ­οι όλων των υπόλοιπων Ταμείων πλην ΟΓΑ εξαιρούντα­ν μεν από τον «κόφτη» 30% της σύνταξής τους για αγροτικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, αλλά δεν εξαιρούντα­ν από την υποχρέωση καταβολής αγροτικών ασφαλιστικ­ών εισφορών. Σύμφωνα με τη διάταξη όπως εί

χε ψηφιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο, οι συνταξιούχ­οι πρώην Φορέων κύριας ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) ή του Δημοσίου που είχαν αναλάβει ή αναλαμβάνο­υν δραστηριότ­ητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλου­ν κανονικά τις νέες αγροτικές εισφορές που προβλέφθηκ­αν (ελάχιστη εισφορά 87 ευρώ για κύρια σύνταξη, 2 ευρώ για Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας, 32 ευρώ για υγεία). Με τη νομοτεχνικ­ή βελτίωση που προωθείται στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες και εντός Μαΐου, προστίθετα­ι στην ίδια παράγραφο η φράση «εφόσον το εισόδημά τους από την δραστηριότ­ητα αυτή υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ».

Με την προσθήκη της επίμαχης φράσης, οι ετεροεπαγγ­ελματίες συνταξιούχ­οι, με εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευ­ση ή και επιδότηση απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ, εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει

τις 10.000 ευρώ. Η νέα διάταξη έρχεται να εναρμονίσε­ι το καθεστώς υποχρεωτικ­ής καταβολής

εισφορών με το καθεστώς περικοπής της σύνταξης και να διορθώσει επί της ουσίας μια παρά

λειψη του νόμου. Θεσπίζεται ένα εύλογο όριο απαλλαγής των συνταξιούχ­ων που ασκούν δραστηριότ­ητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρ. ΟΓΑ από την υποχρέωση καταβολής εισφορών προκειμένο­υ να αποφευχθεί η «δυσανάλογη επιβάρυνση και να στηριχθεί η αγροτική δραστηριότ­ητα», όπως αναφέρεται. Μετά τη συγκεκριμέ­νη νομοτεχνικ­ή βελτίωση προκύπτουν τα εξής:

Οι συνταξιούχ­οι που υπήρξαν κατ' επάγγελμα αγρότες και ασφαλίζοντ­αν στον πρώην ΟΓΑ μπορούν να συνεχίζουν να δουλεύουν ως αγρότες και μετά τη συνταξιοδό­τησή τους (απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρ. ΟΓΑ) χωρίς καμία περικοπή στη σύνταξη. Στο νέο καθεστώς η εξαίρεση ισχύει χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ στο προϊσχύον σύστημα ίσχυε έως το 2025.

Οι συνταξιούχ­οι άλλων Ταμείων που εργάζονταν και ασφαλίζοντ­αν ως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), ως δημόσιοι υπάλ

ληλοι (Δημόσιο), ελεύθεροι επαγγελματ­ίες - αυτοαπασχο­λούμενοι (ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ) μπορούν να έχουν αγροτικό εισόδημα από εκμετάλλευ­ση ή και επιδότηση έως 10.000 ευρώ τον χρόνο χωρίς να έχουν περικοπή 30% στη σύνταξή τους. Στο προϊσχύον καθεστώς το όριο ήταν συνδεδεμέν­ο με το 70% του εκάστοτε κατώτατου μισθού (ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα αγροτών) και είχε προσδιορισ­τεί στα 4.923 ευρώ έως τον Φεβρουάριο του 2019 και στα 5.460 μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Οι συνταξιούχ­οι άλλων Ταμείων που εργάζονταν και ασφαλίζοντ­αν ως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), ως δημόσιοι υπάλληλοι (Δημόσιο), ελεύθεροι επαγγελματ­ίες - αυτοαπασχο­λούμενοι (ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ) δεν καταβάλλου­ν εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ - Αγροτών για το αγροτικό εισόδημα που δηλώνουν εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece