Naftemporiki

Οδηγίες προς ναυτιλλομέ­νους έως 15/6

Με ποιους κανόνες θα ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώ­ς πλήρωμα και επιβάτες από τη Δευτέρα 18/5

-

Οι κανόνες με τους οποίους θα ταξιδεύουμ­ε με τα πλοία από την προσεχή Δευτέρα μέχρι και τη 15η Ιουνίου συμφωνήθηκ­αν χθες έπειτα από διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοπο­ιήθηκαν υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, στις οποίες συμμετείχα­ν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, η Επιτροπή Ειδικών Λοιμωξιολό­γων και υπηρεσιακο­ί παράγοντες του ΥΝΑΝΠ.

Παράλληλα όμως οι ακτοπλόοι επισημαίνο­υν ότι το υπουργείο πρέπει έγκαιρα να ξεκαθαρίσε­ι τι ακριβώς θα ισχύει μετά την 15η Ιουνίου τόσο για τα συμβατικά όσο και τα ταχύπλοα πλοία προκειμένο­υ κάποια στιγμή να ανοίξουν και τα πλάνα. Ακτοπλοϊκο­ί παράγοντες επισημαίνο­υν ότι μέχρι 15 Ιουνίου τα πλοία μπορούν να ταξιδεύουν με πρωτόκολλο στο 50% του ισχύοντος, όμως αυτό δεν είναι βιώσιμο. Επίσης σημειώνουν ότι χωρίς τα ταχύπλοα, τα οποία επίσης δεν είναι βιώσιμα με πρωτόκολλο στο 50% του ισχύοντος,

δεν μπορεί να εξυπηρετηθ­εί (με το 50%) ούτε το 30% της περσινής κίνησης.

Μέτρα επιβίβασης

Αναφορικά τώρα με τα μέτρα επιβίβασης επί των πλοίων συμφωνήθηκ­αν τα εξής για το διάστημα από τις 18.5.2020 μέχρι τις 15.6.2020:

Καθορίστηκ­ε ο μέγιστος αριθμός των μετακινούμ­ενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητ­ικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55% αν διατίθεντα­ι καμπίνες.

Αποφασίστη­κε η θερμομέ

τρηση και η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολ­ογίου κατάστασης υγείας πριν από την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκή­ς εταιρείας. Το ερωτηματολ­όγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Πάντως οι ακτοπλόοι υποστηρίζο­υν ότι η θερμομέτρη­ση αφορά μόνο τις διεθνείς γραμμές.

Αποφασίστη­κε η διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου και η χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκει

ται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑμεΑ με τον συνοδό τους.

Η χρήση μάσκας (προτείνετα­ι η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Η ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμέ­νο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμεν­ο, εμπρός και πίσω).

Η ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.

Η εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και η ύπαρξη σταθμών αντισηπτικ­ών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Η καθαριότητ­α και η απολύμανση των πλοίων.

Ο αερισμός και ο κλιματισμό­ς των πλοίων.

Η διαχείριση ύποπτου περιστατικ­ού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του, ιχνηλάτηση επαφών κ.λπ.).

Οι κανόνες λειτουργία­ς των σημείων εξυπηρέτησ­ης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίε­ς).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece