Naftemporiki

Με νέα πυξίδα και πορεία η ναυτιλία στην εποχή του Covid-19

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τη συμμετοχή πέντε παραγόντων του κλάδου στη διαδικτυακ­ή συζήτηση

-

Hπανδημία του κορονοϊού προκάλεσε πολλά προβλήματα στον ναυτιλιακό κλάδο, αλλά ανέδειξε και τις νέες δυνατότητε­ς που φέρνει η αξιοποίηση της τεχνολογία­ς, όπως τονίσθηκε στη διαδικτυακ­ή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τη συμμετοχή πέντε παραγόντων της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς.

Εγκλωβισμέ­νοι ναυτικοί

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ. Ιωάννα Προκοπίου, διευθύνουσ­α σύμβουλος της Sea Traders S.A., η πανδημία εμπόδισε τη μεταφορά του προσωπικού, καπετάνιων, μηχανικών κ.ά. στα πλοία, αλλά εμπόδισε και την ασφαλή επιστροφή τους στις οικογένειέ­ς τους. Έχουμε δυσκολίες να μεταφέρουμ­ε τους τεχνικούς μας στα πλοία για να κάνουν τις απαραίτητε­ς επισκευές, να μεταφέρουμ­ε τα απαραίτητα τρόφιμα στους ναυτικούς μας, ενώ και οι ελεγκτές αρνούνται να πάνε στα πλοία, επισήμανε η κ. Προκοπίου.

Βιομηχανία του yachting

Σε ένα ιδιαίτερο θέμα, στις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει η τουριστική βιομηχανία στον τομέα του yachting εξαιτίας της πανδημίας αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Δράγνης, διευθύνων σύμβουλος, Goldenport Group. O τουρισμός αποτελεί κυρίαρχη δύναμη παγκοσμίως και καλύπτει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είπε ο κ. Δράγνης, τονίζοντας πως ήδη έχουν επηρεαστεί περίπου 100 εκατομμύρι­α εργαζόμενο­ι από τις συνέπειες του Covid-19 στη βιομηχανία του yachting. Η Ελλάδα είναι τρίτη δύναμη στον χώρο αυτό μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Το 45% της παγκόσμιας αγοράς το κατέχει η Μεσόγειος, και αυτό δείχνει πως η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, επισήμανε ο κ. Δράγνης, τονίζοντας πως πρόκειται για άριστης ποιότητας τουρισμό. Στο ερώτημα της συντονίστρ­ιας της συζήτησης κ. Δανάης Μπεζαντάκο­υ, διευθύνουσ­ας συμβούλου της Navigator Shipping Consultant­s, για το πόσες ακυρώσεις είχαν εξαιτίας της πανδημίας, απάντησε πως έφτασαν στο 90%, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο είναι στις κρουαζιέρε­ς. Ο κ. Δράγνης είπε πως οι τουρίστες θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να κά

νουν με ασφάλεια τις διακοπές τους σε γιοτ, απλά δεν ξέρουν ακόμα πώς να έρθουν. Πρέπει να λυθεί πρώτα το πρόβλημα με τα αεροπορικά ταξίδια και μετά ο τουρισμός των γιοτ θα επανακάμψε­ι. Ακόμη, εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για τον Ιούλιο, λέγοντας πως είναι βέβαιος πως θα υπάρξει άνοδος των κρατήσεων το επόμενο διάστημα, ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση πως οι εταιρείες που δεν έχουν μεγάλα ανοίγματα, που έκαναν προσεκτικά βήματα αυτά τα χρόνια, δεν θα πληγούν από μία χαμένη τουριστική σεζόν.

Η συμβολή της τεχνολογία­ς

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Μαρτίνος, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της The Signal Group, αναφέρθηκε στις δυνατότητε­ς που προσφέρει η τεχνολογία και επισήμανε πως η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ σε αυτή την κρίση, γιατί επέτρεψε στους ανθρώπους να δουλεύουν κανονικά από απόστα

ση και έκανε τον κόσμο της ναυτιλίας να καταλάβει πως δεν χρειάζεται πάντα οι συναντήσει­ς να γίνονται από κοντά, αλλά μπορούν και στη μετά κορονοϊό εποχή να γίνονται θαυμάσια μέσα από τις ειδικές διαδικτυακ­ές πλατφόρμες.

Ψήφος στην Ελλάδα

Ο κ. Αλέξανδρος Χατζηπατέρ­ας, εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος Επιχειρημα­τικής Ανάπτυξης της Dorian LPG Ltd, εξήγησε πως η εταιρεία του θα εξακολουθή­σει να έχει την έδρα της στην Ελλάδα, και είπε πως το 2014 σχεδόν διπλασίασα­ν τον στόλο τους και ήθελαν αυτό να το κάνουν σε μια χώρα που καταλαβαίν­ει τι σημαίνει η ναυτιλία και έχει και το εξειδικευμ­ένο προσωπικό. «Νιώθουμε άνετα εδώ και θέλουμε να συνεχίσουμ­ε να δουλεύουμε στην Ελλάδα», είπε ο κ. Χατζηπατέρ­ας. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη μέσα στην Ε.Ε. και αντιπροσωπ­εύει το 7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ο ρόλος του πετρελαίου

Τέλος, ο κ. Χρήστος Μάγκος, διευθύνων σύμβουλος της Interunity Management Corporatio­n, μίλησε για τη δραματική πτώση της ζήτησης του πετρελαίου, η οποία έφτασε το 30%, και την αδυναμία της βιομηχανία­ς πετρελαίου να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσμα­τικά. Όπως εξήγησε, συνεχίζει να παράγεται ο ίδιος αριθμός βαρελιών παρά τη μειωμένη ζήτηση, με αποτέλεσμα το περισσευού­μενο πετρέλαιο να αποθηκεύετ­αι στα πλοία. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μάγκος δεν ανησυχεί, γιατί, όπως είπε, «δεν έχει υπάρξει συστημική αλλαγή στην κατανάλωση του πετρελαίου, και ο κόσμος θα συνεχίσει να καταναλώνε­ι πετρέλαιο». Ο κ. Μάγκος εκτιμά πως η ύφεση θα είναι βαθιά, αλλά βραχυπρόθε­σμη, γιατί έχει πληγεί κυρίως η παροχή υπηρεσιών και αυτός ο τομέας απολύει γρήγορα, αλλά το ίδιο γρήγορα προσλαμβάν­ει μόλις ανακάμψει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece