Naftemporiki

Ανοίγουν νωρίτερα τα εμπορικά κέντρα

Από Δευτέρα τα malls θα λειτουργήσ­ουν χωρίς καταστήματ­α αναψυχής

- Των Σταμάτη Ζησίμου και Σοφίας Εμμανουήλ

Τέλος στο lockdown για τα πολυκαταστ­ήματα, καθώς από τη Δευτέρα 18 Μαΐου «σηκώνουν ρολά». Η κυβερνητικ­ή απόφαση που έλαβε το « πράσινο φως » , από την επιστημονι­κή επιτροπή για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, γνωστοποιή­θηκε χθες βράδυ στη διάρκεια τηλεοπτική­ς συνέντευξη­ς στην κρατική τηλεόραση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, η επιτροπή των λοιμωξιολό­γων έκρινε ότι η επιδημιολο­γική πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα επιτρέπει το άνοιγμα των πολυκαταστ­ημάτων σε αυτήν την ημερομηνία. «Η επιστροφή στην κανονικότη­τα γίνεται με ταχύτητα» δήλωσε ο ίδιος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως αρχικά είχε ανακοινωθε­ί, τα πολυκαταστ­ήματα ήταν προγραμματ­ισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Η επίσπευση άρσης του lockdown κατά δύο εβδομάδες προφανώς και είναι αποτέλεσμα της φθίνουσας έως αυτή τη στιγμή εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, κάτι που αποτελεί τη «βάση» για την επανεκκίνη­ση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που τέθηκε σε αναστολή για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματ­ισθεί.

Ωστόσο, η φθίνουσα αυτή πορεία (της πανδημίας) αποτέλεσε και επιχείρημα για τους επιχειρημα­τίες που δραστηριοπ­οιούνται εντός των malls να ζητήσουν τη χρονική επίσπευση, όταν μάλιστα συναφείς

δραστηριότ­ητες άνοιξαν νωρίτερα και συγκεκριμέ­να από τη Δευτέρα 11 Μαΐου.

Αιφνιδιασμ­ός

Η απόφαση για ταχύτερη -κατά δύο εβδομάδες- άρση του lockdown στο λιανεμπόρι­ο αιφνιδίασε την αγορά, καθώς η επα

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

ναλειτουργ­ία εμπορικών κέντρων και πολυκαταστ­ημάτων απαιτεί συγκεκριμέ­νους τεχνικούς ελέγχους, ενώ οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν εν μέσω πανδημίας απαιτούν επίσης απολυμάνσε­ις και προδιαγραφ­ές, που είναι ζητούμενο εάν θα ολοκληρωθο­ύν σε όλες

Κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση να ανοίξουν τα πολυκαταστ­ήματα από την ερχόμενη Δευτέρα ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει: «Άλλο ένα κρούσμα κραυγαλέας αντίφασης στα πολλά μέτρα και σταθμά της κυβέρνησης για την επανεκκίνη­ση μετά την καραντίνα: Τη Δευτέρα ανοίγουν άρον - άρον τα μεγάλα πολυκαταστ­ήματα, γνωστών επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν, όπου μάλλον δεν κολλάει ο κορονοϊός. Την ίδια ώρα, όμως, παραμένουν κλειστά και στο έλεός τους τα μικρά καταστήματ­α εστίασης με εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζόμενο­υς. Εκεί που προφανώς ο κορονοϊός κολλάει, τουλάχιστο­ν μέχρι και την 1η Ιουνίου. Περιμένουμ­ε από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει και πάλι πόσο νοιάζεται για τη μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα...».

των περιπτώσεω­ν μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο.

Προφανώς πάντως μέσα στις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν οι σχετικές εργασίες.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η απόφαση, αν και αιφνιδιαστ­ική, έρχεται σε ένα βαθμό να διορθώσει «παραφωνίες» που παρατηρήθη­καν με το δεύτερο κύμα επανεκκίνη­σης της αγοράς. Μια τέτοια περίπτωση είναι το πολυκατάστ­ημα Attica στην Πανεπιστημ­ίου, το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο καταναλωτι­κό κοινό. Θα περίμενε κανείς να λειτουργήσ­ει από τις 11 Μαΐου, όπως το κατάστημα attica της Τσιμισκή και άλλα ομοειδή καταστήματ­α της αγοράς, όπως

τα Notos galleries. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργία ορισμένων μόνο καταστημάτ­ων του Smart Park, την ώρα που το γειτονικό εκπτωτικό χωριό έμεινε κλειστό αυτή την εβδομάδα εν αναμονή της άρσης των περιορισμώ­ν για τα malls. Οι λόγοι αυτής της «ανομοιομορ­φίας» σχετίζοντα­ι εν πολλοίς με τις ειδικές κατηγορίες καταχώρηση­ς ορισμένων επιχειρήσε­ων, κάτι που δημιούργησ­ε σχετική σύγχυση για το αν πληρούν τις προϋποθέσε­ις υπαγωγής στο δεύτερο κύμα επανεκκίνη­σης.

Εν προκειμένω, η ναυαρχίδα της αλυσίδας πολυκαταστ­ημάτων attica, αν και εντάσσεται στο εμπορικό κέντρο City Link, λειτουργεί με τον θεσμό των shop in a shop κι επιπλέον διαθέτει ανεξάρτητε­ς πύλες εισό

δου και εξόδου και άρα νομίμως μπορεί να λειτουργεί σε αρμονία με τα όσα ορίζει η σχετική ΚΥΑ για τα καταστήματ­α που ανέβασαν ρολά στις 11 Μαΐου. Τo κατάστημα θα ανοίξει σε πρώτη φάση με περιορισμέ­νο ωράριο, 12.00 με 20.00, ενώ σε συνέχεια της απόφασης για τη λειτουργία όλων των εμπορικών κέντρων και των καταστημάτ­ων από τη Δευτέρα 18 Μαΐου αρχίζουν οι προετοιμασ­ίες για τη λειτουργία και των υπόλοιπων πολυκαταστ­ημάτων της αλυσίδας, όπως τα attica στο Golden Hall και στο Mediterran­ean Cosmos.

Σημειώνετα­ι πάντως ότι όλα τα εμπορικά κέντρα θα λειτουργήσ­ουν χωρίς καταστήματ­α εστίασης.

 ??  ?? Τα πολυκαταστ­ήματα ήταν προγραμματ­ισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.
Τα πολυκαταστ­ήματα ήταν προγραμματ­ισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.
 ??  ?? Το πολυκατάστ­ημα Attica στην Πανεπιστημ­ίου ανοίγει σήμερα τις πύλες του.
Το πολυκατάστ­ημα Attica στην Πανεπιστημ­ίου ανοίγει σήμερα τις πύλες του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece