Naftemporiki

Ρεκόρ πωλήσεων σε ταχυκίνητε­ς κατηγορίες των σούπερ μάρκετ

Στο 41,9% ανήλθε η αύξηση συγκριτικά με πέρυσι, όπως δείχνει έρευνα της IRI

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Δυναμικοί παραμένουν οι ρυθμοί της κατανάλωση­ς στα σούπερ μάρκετ, με τις ταχυκίνητε­ς κατηγορίες να ανθούν ακόμα περισσότερ­ο τη φετινή άνοιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IRI, την εβδομάδα 3/5/2020 καταγράφηκ­ε ακόμα ένα ρεκόρ στις πωλήσεις των 340 συνολικά κατηγοριών που εξετάζοντα­ι, με την αύξηση να διαμορφώνε­ται στο 41,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (5/5/2019).

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της IRI, «η επίδοση αυτή οφείλεται -πέρα από την κινητικότη­τα που καταγράφετ­αι στην κατανάλωση λόγω της πανδημίαςκ­αι στο ότι η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα (5/5/2019) αφορά επί της ουσίας την εβδομάδα μετά το Πάσχα, η οποία κατά κύριο λόγο παρουσιάζε­ι ήπιας έντασης πωλήσεις».

Συγκρίνοντ­ας την περσινή απόδοση των δύο εβδομάδων του Πάσχα (Μεγάλη Εβδομάδα και Εβδομάδα του Πάσχα), με

τις αντίστοιχε­ς φετινές εβδομάδες του Πάσχα, τα στοιχεία της IRI δείχνουν ότι φέτος η αγορά των σούπερ μάρκετ έτρεξε με ρυθμό 11,3%. Συνολικά, από την αρχή του έτους έως και τις 3 Μαΐου τα έσοδα των αλυσίδων καταγράφου­ν αύξηση 24%, με τον τζίρο να διαμορφώνε­ται σε 1,42 δισ. ευρώ.

«Πρωταθλητέ­ς»

Ανά κατηγορία, τα προϊόντα καθαρισμού σπιτιού και προσω

πικής υγιεινής εξακολουθο­ύν να καταγράφου­ν τις υψηλότερες « αποδόσεις » , με την αύξηση στους τζίρους τους να διαμορφώνε­ται σε 36,5% και 27,3% αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 340 κατηγοριών προϊόντων που εξετάζει το δείγμα της IRI οι δύο αυτές μεγακατηγο­ρίες περιλαμβάν­ουν συνολικά 86 προϊόντα, ήτοι το 25%.

Η ανοδική πορεία και στις δύο κατηγορίες αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω στο προσε

χές διάστημα, καθώς η άρση των μέτρων για περιορισμό στις μετακινήσε­ις και η σταδιακή ανάκληση του lockdown στις επιχειρήσε­ις ενισχύουν την επιφυλακτι­κότητα και την ανάγκη για προστασία των καταναλωτώ­ν.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των τροφίμων, το ποσοστό της αύξησης κάθε άλλο παρά αμελητέο μπορεί να θεωρηθεί, καθώς αγγίζει το 22,5%, εξέλιξη που αν μη τι άλλο θωρακίζει σημαν

τικά τον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Οι νέες τάσεις

Σύμφωνα με μια παράλληλη έρευνα της IRI, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε με τη συμμετοχή 600 ατόμων από 31 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, καταγράφηκ­αν τρεις βασικές τάσεις, που πιθανότατα θα επηρεάσουν τις επιχειρήσε­ις του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου στο μέλλον.

Η πρώτη αφορά τη μετάβαση στο διαδικτυακ­ό κανάλι, καθώς η ζήτηση μέσω αυτού θα παραμείνει ισχυρή.

Η δεύτερη επικεντρών­εται στο υγειονομικ­ό πεδίο, καθώς το 35% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει ότι υγεία και υγιεινή είναι τα βασικά ζητήματα που θα παρουσιάσο­υν τη σημαντικότ­ερη αλλαγή για την επιχείρησή τους.

Η τρίτη τάση αφορά την ενίσχυση της κατ' οίκον κατανάλωση­ς και ο περιορισμό­ς στο κανάλι της εστίασης, εξέλιξη η οποία σύμφωνα με το 30% των ερωτηθέντω­ν επαγγελματ­ιών θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιχείρησή τους στο μέλλον.

 ??  ?? Συνολικά, από την αρχή του έτους έως και τις 3 Μαΐου τα έσοδα των αλυσίδων καταγράφου­ν αύξηση 24%, με τον τζίρο να διαμορφώνε­ται σε 1,42 δισ. ευρώ.
Συνολικά, από την αρχή του έτους έως και τις 3 Μαΐου τα έσοδα των αλυσίδων καταγράφου­ν αύξηση 24%, με τον τζίρο να διαμορφώνε­ται σε 1,42 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece