Naftemporiki

Με γοργά βήματα θα τρέξει το πρόγραμμα «Ηρακλής»

Προς επίσπευση ένταξης νέων τιτλοποιήσ­εων από τις τράπεζες

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Παρά τον οποιοδήποτ­ε προβληματι­σμό αναπτύχθηκ­ε εξαιτίας των οικονομικώ­ν επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, το πρόγραμμα «Ηρακλής» προχωράει κανονικά προκειμένο­υ να βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους.

Η Eurobank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την πρόθεσή της προκειμένο­υ η συναλλαγή με την κωδική ονομασία «Cairo», συνολικού ποσού 7,5 δισ. ευρώ, να ενταχθεί στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής».

Η συναλλαγή Cairo απαρτίζετα­ι από τρεις τιτλοποιήσ­εις διαφορετικ­ού μεγέθους και με διαφορετικ­ές κατηγορίες απαιτήσεων από δάνεια, τα Cairo I, II και III.

Η τράπεζα είχε ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν για τις δύο πρώτες τιτλοποιήσ­εις και χθες ανακοίνωσε ότι, έχοντας εκπληρώσει όλες τις σχετικές προϋποθέσε­ις, υπέβαλε στο υπουργείο αίτηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» της τρίτης τιτλοποίησ­ης (Cairo III), η οποία αφορά την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας συνολικής αξίας 754 εκατ. ευρώ.

Παίρνει σειρά η Alpha Bank

Οι προαναφερό­μενες τρεις τιτλοποιήσ­εις της συναλλαγής Cairo είναι οι πρώτες τιτλοποιήσ­εις μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμά

των (NPEs) στην Ελλάδα για τις οποίες υποβάλλετα­ι αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ γρήγορα προχωράει και η Alpha Bank στη δική της τιτλοποίησ­η.

Όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν, αυτές οι δύο τιτλοποιήσ­εις θα οδηγήσουν την επίσπευση των διαδικασιώ­ν και για τις υπόλοιπες τράπεζες, θεωρώντας πως το πρόγραμμα «Ηρακλής» είναι ένα ρεαλιστικό μέσο αισθητής μείωσης των κόκκινων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η μείωση αυτή θα βοηθήσει στην απελευθέρω­ση πόρων από τις τράπεζες έτσι ώστε να χρηματοδοτ­ήσουν την πραγματική οικονομία.

«Αδιάσειστη απόδειξη εμπιστοσύν­ης»

Με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση της τρίτης αίτησης εκ μέρους της Εurobank για την παροχή εγγύησης από το πρόγραμμα «Ηρακλής», ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, αρμόδιος για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός (στη φωτογραφία), εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Χαιρετίζω την κατάθεση της τρίτης αίτησης από τη Eurobank για ένταξη στο πρόγραμμα “Ηρακλής”. Είναι μια αδιάσειστη απόδειξη της εμπιστοσύν­ης των διεθνών επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπι­ση των κόκκινων δανείων. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιών­ει ακόμη ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα σε δύσκολες συνθήκες, όπως η σημερινή, η πολιτική που σχεδίασε και εφαρμόζει η κυβέρνηση για τον τραπεζικό τομέα αποδίδει πολύ συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα».

Μετά τη Eurobank, προχωρά στη δική της τιτλοποίησ­η και η Alpha Bank. Όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν, αυτές οι δύο τιτλοποιήσ­εις θα οδηγήσουν την επίσπευση των διαδικασιώ­ν και για τις υπόλοιπες τράπεζες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece