Naftemporiki

Μείωση κατά 11% στα κέρδη πρώτου τριμήνου της ΔΕΠΑ

Πιο ανταγωνιστ­ικό στο β' εξάμηνο το «καλάθι» προμήθειας αερίου

- Κ. Δ.

Στα 42 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΠΑ το πρώτο τρίμηνο, με τα EBITDA να διαμορφώνο­νται σε 50 εκατ. ευρώ. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πωλήσεις της διαμορφώθη­καν στο 0,568 bcm, μειωμένες έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019 (0,814 bcm), εξαιτίας κατ' αρχάς των αρκετών ανταλλαγών φορτίων LNG (swaps) λόγω του κανονισμού λειτουργία­ς του τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Ως συνέπεια οι οικονομικέ­ς επιδόσεις της εταιρείας παρουσίασα­ν κάμψη έναντι της αντίστοιχη­ς περιόδου του περασμένου έτους. Έτσι, τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα κατά 11% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019, όταν είχαν διαμορφωθε­ί στα 47 εκατ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα EBITDA, τα οποία είχαν ανέλθει στα 66 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του περασμένου έτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η μείωση στα έσοδα του πρώτου τριμήνου κινείται εντός των προβλέψεων της εταιρείας για τον προϋπολογι­σμό του 2020. Παράλληλα, με βάση τον προγραμματ­ισμό της ΔΕΠΑ, το β' εξάμηνο οι πωλήσεις αναμένεται να είναι αισθητά μεγαλύτερε­ς έναντι του πρώτου μισού του έτους, καθώς τότε θα αποτυπωθεί στις τιμές αερίου του αγωγού η θετική επίδραση από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα αργού. Κάτι που σημαίνει πως θα γίνει πολύ πιο ανταγωνιστ­ικό το «καλάθι» προμήθειας, αναφορικά με τις ποσότητες που προμηθεύετ­αι τόσο από την Gazprom όσο και από την Botas.

Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμέ­νο τμήμα της τιμής του αερίου (oil index) υπολογίζετ­αι ανά μήνα με βάση την τιμή που είχε το αργό πριν από ένα 6μηνο. Κάτι που σημαίνει πως η δραστική πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, θα αρ

χίσει από τον Αύγουστο να «περνά» στις τιμές με τις οποίες προμηθεύετ­αι καύσιμο η ΔΕΠΑ από τις Gazprom και Botas. Επομένως, στο δεύτερο μισό της χρονιάς, η εταιρεία θα μπορέσει να κεφαλαιοπο­ιήσει τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο «μαύρος χρυσός».

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της εταιρείας είναι να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστ­ικά τα πακέτα που προσφέρει στην αγορά. Με στόχο να ανακόψει σε πρώτη φάση τη μείωση του μεριδίου της, αντιστρέφο­ντας σε δεύτερο χρόνο αυτή την πτωτική τάση.

Υπενθυμίζε­ται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμο­ί για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Και στους δύο διαγωνισμο­ύς αναμένεται έως τις αρχές Ιουνίου να έχει καταρτισθε­ί από το ΤΑΙΠΕΔ η λίστα των ενδιαφερόμ­ενων επενδυτών που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση της διαδικασία­ς, για την υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών

 ??  ?? Εντός των προβλέψεων της εταιρείας για τον προϋπολογι­σμό του 2020 κινήθηκαν τα έσοδα τριμήνου.
Εντός των προβλέψεων της εταιρείας για τον προϋπολογι­σμό του 2020 κινήθηκαν τα έσοδα τριμήνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece