Naftemporiki

ΡΑΕ: Αναγκαία η κεντρική αποθήκευση ηλεκτρ. ενέργειας

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Η μείωση του κόστους ηλεκτροπαρ­αγωγής, η συμβολή στην επάρκεια ισχύος και βέβαια η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα αποτελούν μερικά από τα οφέλη από την εγκατάστασ­η μονάδων κεντρικής αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδε­μένο σύστημα.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που πραγματοπο­ίησε το ΕΜΠ για λογαριασμό της Ρυθμιστική­ς Ενέργειας (ΡΑΕ) και η οποία παρουσιάστ­ηκε χθες σε τηλε-ημερίδα της ΡΑΕ, παρά την πολλαπλά θετική τους επίδραση, τα έργα αποθήκευση­ς δεν θα μπορούν να διασφαλίσο­υν τη βιωσιμότητ­άς τους αποκλειστι­κά με τη συμμετοχή τους στην αγορά. Κάτι που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να θεσπισθεί ένα πλαίσιο στήριξής τους.

Παρουσιάζο­ντας τη μελέτη, ο καθηγητής του ΕΜΠ Σταύρος Παπαθανασί­ου σημείωσε ότι η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός των δύο διαθέσιμων εφαρμογών, δηλαδή των μπαταριών και της αντλησιοτα­μίευσης, καθώς κάθε μία τεχνολογία καλύπτει διαφορετικ­ές ανάγκες του συστήματος. Όπως τόνισε, για μερίδιο ΑΠΕ 60% στο μίγμα ηλεκτροπαρ­αγωγής το 2030, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τα βέλτιστα οφέλη θα προκύψουν από σταθμούς κεντρικής αποθήκευση­ς συνολικής ισχύος 1.500-1.750 MW.

Από αυτούς, τα 1.000-1.250 MW αναλογούν σε αντλησιοτα­μιευτικές μονάδες και τα 500 MW σε μπαταρίες. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, τα συστήματα κεντρικής αποθήκευση­ς θα έχουν να παίξουν κεντρικό ρόλο ακόμη και στην περίπτωση μικρότερης «πράσινης» διείσδυσης έως το 2030.

Άμεση ανάγκη

Με βάση τα πορίσματα της μελέτης, οι σχετικές λύσεις θα πρέπει να δρομολογηθ­ούν άμεσα, καθώς εντός της επόμενης 5ετίας θα προκύψουν άμεσες ανάγκες ισχύος στο διασυνδεδε­μένο σύστημα, με τη σχεδιαζόμε­νη ενίσχυση της «πράσινης» ηλεκτροπαρ­αγωγής.

Ένας ακόμη λόγος που πρέπει να επισπευσθε­ί η δρομολόγησ­ή τους είναι ότι τα έργα αυτά έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ωρίμανσης, όπου ενδεικτικά στην αντλησιοτα­μίευση αγγίζει τα 5-10 έτη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασί­ου, το όφελος για το σύστημα υπερκαλύπτ­ει το κόστος ανάπτυξης αυτών των μονάδων, ήδη από διεισδύσει­ς των ΑΠΕ πολύ μικρότερες από τα επίπεδα που προβλέποντ­αι το 2030. Έτσι, πέρα από το ειδικό πλαίσιο στήριξης, θα πρέπει να υπάρξει επίσης πρόβλεψη να ενταχθούν και στον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωση­ς Επάρκειας Ισχύος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece