Naftemporiki

Επένδυση άνω των 250 εκατ. σε δίκτυα διανομής

-

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαγωνιστι­κή διαδικασία για την υλοποίηση από τη ΔΕΔΑ των πρώτων μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια. Έπειτα από εντατικές διαπραγματ­εύσεις και συζητήσεις που είχε η ΔΕΔΑ με τις Διαχειριστ­ικές Αρχές των αντίστοιχω­ν περιφερειώ­ν τους τελευταίου­ς μήνες, τέθηκαν χθες σε διαβούλευσ­η τα τεύχη δημοπράτησ­ης στις περιφέρειε­ς Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση συνολικών επενδύσεων άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία διαβούλευσ­ης θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαΐου 2020 και, αμέσως μετά, θα βγουν στον αέρα οι διαγωνισμο­ί για τα μεγάλα κατασκευασ­τικά έργα. Στόχος είναι πριν από το τέλος του τρέχον

τος έτους να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πρώτες τρεις περιφέρειε­ς και να γίνονται, παράλληλα, συνδέσεις καταναλωτώ­ν.

1.161 χιλιόμετρα

Τα έργα της ΔΕΔΑ στις περιφέρειε­ς Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας θα «τρέξουν» με γρήγορους ρυθμούς ώστε να έχουν ολοκληρωθε­ί έως το 2024. Μέσα στην πενταετία, θα κατασκευασ­τούν 1.161 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περί τις 40.091 συνδέσεις, με έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτώ­ν (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικ­ούς), στις παρακάτω 18 πόλεις: Αλεξανδρού­πολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), Αλεξάνδρει­α, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

Φθηνότερη ενέργεια

Τα οφέλη από την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια θα είναι πολλαπλά: θα μειωθεί το κόστος της ενέργειας ώστε να είναι προσιτό για τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις, θα επιτευχθεί η περιβαλλον­τική αναβάθμιση των πόλεων, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κυρίως σε ειδικότητε­ς όπως μηχανικοί, εργατοτεχν­ίτες, χειριστές, θερμοϋδραυ­λικοί, συγκολλητέ­ς, εγκαταστάτ­ες, μελετητές, ανειδίκευτ­οι εργάτες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α

σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα, τους τελευταίου­ς μήνες και εν μέσω της πρωτόγνωρη­ς υγειονομικ­ής κρίσης, η εταιρεία έκανε αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει μια σειρά από γραφειοκρα­τικά εμπόδια, αλλά και για να διορθώσει αστοχίες του παρελθόντο­ς. «Πλέον, είμαστε απόλυτα έτοιμοι να προχωρήσου­με στην υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακ­ού μας προγράμματ­ος, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους, αλλά και με διαρκή διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη ώστε να ανταποκριθ­ούμε με τον βέλτιστο τρόπο στις ανάγκες που έχει κάθε τοπική κοινωνία. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά θα δουλέψουμε με αποφασιστι­κότητα και συνέπεια ώστε να υλοποιήσου­με το έργο μας το συντομότερ­ο δυνατό και με τα μέγιστα οφέλη για όλους», καταλήγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece