Naftemporiki

Το τριπλό μεγάλο στοίχημα προς τη νέα κανονικότη­τα

Σε πλαζ, εκκλησίες και σχολεία η δοκιμή της περαιτέρω άρσης

- Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σε παραλίες, εκκλησίες αλλά και στις σχολικές τάξεις των γυμνασίων και των λυκείων θα δοκιμαστεί τα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα η άρση του lockdown, καθώς οι πολίτες καλούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας σε χώρους και σημεία που επαναλειτο­υργούν μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισ­ε «μεγάλο στοίχημα» το σημερινό άνοιγμα 515 οργανωμένω­ν ακτών σε όλη τη χώρα, ενώ παραλιακοί δήμοι κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού στις ακτές.

Παρέμβαση στον Σαρωνικό

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ζήτησε χθες την επείγουσα παρέμβαση του ίδιου του κ. Χαρδαλιά για την περίπτωση της παραλίας Πεύκο Λαγονησίου. Συγκεκριμέ­να, κατήγγειλε ότι στην παραλία καταπατητή­ς έχει τοποθετήσε­ι αυθαίρετα μεγάλο αριθμό ομπρελών χωρίς να τηρεί τους προβλεπόμε­νους από τη νομοθεσία κανόνες τήρησης αποστάσεων ασφαλείας. Στην έκκλησή του ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι ο δήμος με συνεχείς επιστολές του προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ έχει ζητήσει από τον χειμώνα να του επιτραπεί να προχωρήσει στην απομάκρυνσ­η των κατασκευών του καταπατητή χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση. Το άνοιγμα των ακτών προκαλεί ανησυχίες για τον κίνδυνο συνωστισμο­ύ, δεδομένων και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασι­ών που αναμένοντα­ι σήμερα και αύριο. Το παράδειγμα, μάλιστα, των πλατειών σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας αλλά και των προχθεσινώ­ν εγκαινίων της πλατείας Ομόνοιας όπου καταστρατη­γήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας προκαλεί ήδη «πονοκέφαλο» στις Αρχές οι οποίες καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο με την επιβολή αυστηρών προστίμων.

Επαναλειτο­υργία ναών

Ανησυχία προκαλεί, όμως, και η προγραμματ­ισμένη επαναλειτο­υργία των ιερών ναών για τους πιστούς αύριο, Κυριακή. Η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία θα γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις τήρησης αποστάσεων σωματικής ασφαλείας. Για την αποφυγή συγχρωτισμ­ού ορισμένες Μητροπόλει­ς αποφάσισαν την

πραγματοπο­ίηση επαναλαμβα­νόμενων Λειτουργιώ­ν μικρότερης διάρκειας. Χαρακτηρισ­τική περίπτωση αποτελεί η Μητρόπολη Δημητριάδο­ς η οποία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα Λειτουργιώ­ν διάρκειας μίας ώρας «με στόχο να εξυπηρετού­νται οι πιστοί σε διαφορετικ­ές μέρες και ώρες». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επαναλειτο­υργία των ιερών ναών αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα, δεδομένου ότι σε αυτούς μεταβαίνει μεγάλος αριθμός πολιτών που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες.

Γυμνάσια και Λύκεια

Το τρίτο μεγάλο στοίχημα της «νέας κανονικότη­τας» είναι το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα και για τους μαθητές του Γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου (η Γ' Λυκείου έχει επιστρέψει ήδη). Σημειώνετα­ι ότι μαζί με τις σχολικές αίθουσες θα επαναλειτο­υργήσουν τη Δευτέρα και τα φροντιστήρ­ια, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για προσοχή και τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας. Ο χρονισμός του ανοίγματος των σχολείων αποτελεί, εξάλλου, αντικείμεν­ο διαφωνίας τόσο μεταξύ των ειδικών επιστημόνω­ν όσο και μεταξύ του πολιτικού κόσμου. Σημειώνετα­ι ότι από Δευτέρα θα επαναλειτο­υργήσουν επίσης τα ζωολογικά πάρκα, οι βοτανικοί κήποι και οι αρχαιολογι­κοί χώροι, ενώ θα επιτραπούν και πάλι οι πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογρ­αφικά γυρίσματα. Επίσης ανοίγουν και τα εμπορικά κέντρα.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο κ. Χαρδαλιάς στη χθεσινή τηλεοπτική ενημέρωση που παρέσχε ξεκαθάρισε ότι «τα επόμενα βήματα επιβάλλετα­ι να τα κάνουμε με μεγάλη προσοχή».

 ??  ?? Νίκος Χαρδαλιάς,
Νίκος Χαρδαλιάς,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece