Naftemporiki

Ανησυχεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε ευάλωτες ομάδες

Η ζέστη δεν αποτελεί μέτρο πρόληψης

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Σοβαρή ανησυχία προκαλεί στην επιτροπή των επιστημόνω­ν η αναζωπύρωσ­η των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οικισμοί Ρομά που απαιτούν ειδική διαχείριση. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρης Τσιόδρας, είναι και αναπόφευκτ­η αν δεν είμαστε όλοι συνεπείς τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, αποσαφήνισ­ε ότι οι υψηλές θερμοκρασί­ες δεν αποτελούν μέτρο πρόληψης.

Συγκεκριμέ­να, χθες καταγράψαμ­ε 40 νέα κρούσματα με τα 35 να είναι από συρροή γνωστών κρουσμάτων και συνολικά 2.810. Την ίδια στιγμή μετρήσαμε και 4 ακόμα απώλειες συμπολιτών μας ανεβάζοντα­ς τους νεκρούς στους 160. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύοντ­αι 23 ασθενείς διασωληνωμ­ένοι με μέση ηλικία τα 72 έτη. Οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ωστόσο, 90 άτομα έχουν καταφέρει να βγουν από τις ΜΕΘ. Τέλος, οι ειδικοί έχουν διεξαγάγει μέχρι σήμερα 120.015 μοριακά τεστ ανίχνευσης του ιού.

Τα μοριακά τεστ

Με αφορμή τη συζήτηση που γί

νεται διεθνώς για τα τεστ αντισωμάτω­ν, ο καθηγητής επεσήμανε ότι για διάγνωση είναι τα μοριακά καθώς τα άλλα, στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδή αποτελέσμα­τα. Απαντώντας δε, σε όσους θεωρούν ότι ο ιός έχει εξαφανιστε­ί λόγω των ελαχίστων κρουσμάτων που καταγράφον­ται τις περισσότερ­ες μέρες είπε χαρακτηρισ­τικά: «Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει για να μειώσουμε μια επιδημία που αφορά σε 1.000 άτομα σε μια περιοχή και να τη φτάσουμε σε μονοψήφιου­ς αριθμούς, να κατεβάσουμ­ε τον δείκτη μεταδοτικό­τητας του κορονοϊού (R0) σε 0,5 ώστε να σβήσει; Θα πάρει περίπου 30 με 35 μέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα» και πρόσθεσε: «Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό όταν έχουμε πολλές επιδημίες».

Εμβόλια για όλους

Αναφορικά με τα δημοσιεύμα­τα για τη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότ­ητα ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτ­ε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό. «Δεν θα γίνει αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης το εμβόλιο» τόνισε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece