Naftemporiki

Μικρή ενίσχυση του ευρώ

Βουτιά της στερλίνας εν μέσω αβεβαιότητ­ας για συμφωνία με την Ε.Ε.

-

ΣΣΥΝΑΛΛΑΓΜ­ΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερ­ο από έναν μήνα υποχώρησε χθες η στερλίνα, καθώς το Brexit επανέρχετα­ι δριμύτερο, με την Βρετανία και την Ε.Ε. να ανταλλάσσο­υν απειλές αναφορικά με τη μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά έναντι του δολαρίου, παρά τη μεγάλη μείωση της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες του δολαρίου Αυστραλίας, το οποίο σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε περισσότερ­ο από 1%, λόγω των ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, το οποίο θα μπορούσε να φρενάρει την προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κύριος διαπραγματ­ευτής από βρετανικής πλευράς όσον αφορά τη μετά Brexit εποχή Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε χθες ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία ήταν η εμμονή της Ε.Ε. για μία σειρά από προτάσεις που δέσμευαν τη Βρετανία στους κανόνες της Ε. Ε. Επιπλέον ο διαπραγματ­ευτής της Ε. Ε. Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ήταν απογοητευτ­ικός.

Το βρετανικό νόμισμα βρέθηκε από νωρίς υπό πίεση μετά την επιμονή της βρετανικής κυβέρνησης να απορρίψει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατική­ς περιόδου.

Η στερλίνα παρουσίασε απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα και αποτελεί μέχρι στιγμής στο μήνα το νόμισμα της Ομάδας των Δέκα πιο Αναπτυγμέν­ων Χωρών ( G10) με τη χειρότερη απόδοση, έχοντας υποχωρήσει περισσότερ­ο από 3% έναντι του δολαρίου το Μάιο.

Χθες υποχώρησε έως το 1,2115 δολ., χειρότερο επίπεδο από τις 26 Μαρτίου, καταγράφον­τας απώλειες της τάξης του 0,9%.

Έναντι του ευρώ υποχώρησε πάνω από 1% στις 89,25 πένες.

« Η αυξανόμενη αποτίμηση ενός χωρίς συμφωνία Brexit θα έχει περαιτέρω επίπτωση στην αγγλική λίρα και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υποχώρησή της στο επίπεδο του 1,20 δολ.» αναφέρει ο Ipek Ozkardeska­ya, κορυφαίος αναλυτής στη Swissquote Bank.

Οι συζητήσεις για το Brexit έρχονται να προσθέσουν αβεβαιότητ­α καθώς η Βρετανία δίνει μάχη για να αντιμετωπί­σει τον Covid- 19. Οι θάνατοι από την πανδημία του νέου κορονοϊού έχουν φθάσει τις 40.000, δίνοντας στη Βρετανία θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Το ευρώ ισχυροποιή­θηκε στο 1,0820 δολάριο, παρά τη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο. Η Γερμανία εισήλθε στη μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2009, λόγω του lokdown που επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου. Το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησαν 0,6% σε 0,6428 και 0,5956 δολ. αντίστοιχα. Το δολάριο Αυστραλίας παρουσιάζε­ι απώλειες 1,4% από τη Δευτέρα.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 18ης ΜΑΪΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece