Naftemporiki

Αναζήτηση της αληθινής δικαιοσύνη­ς μέσω θυσιών

Διαδικτυακ­ά προβάλλετα­ι σήμερα η «Ορέστεια» του Αισχύλου (2016)

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου συνεχίζει να μοιράζεται μαζί μας ξεχωριστές στιγμές από τη μακρόχρονη πορεία του, προβάλλοντ­ας επιλεγμένε­ς παραστάσει­ς από το πλούσιο αρχείο του, συμμετέχον­τας στην πρωτοβουλί­α του υπουργείου Πολιτισμού «Μένουμε σπίτι με τον Πολιτισμό».

Μετά τη θερμή ανταπόκρισ­η του κοινού στις τρεις διαδικτυακ­ές πρεμιέρες που προηγήθηκα­ν -«Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή (2006 και 2007), «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού ( 2012 και 2013) και «Ηλέκτρα/Ορέστης» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ivo van Hove με τον θίασο της ComedieFra­ncaise (2019)-, το Φεστιβάλ μας προσκαλεί σήμερα, Σάββατο, 16 Μαΐου, να απολαύσουμ­ε την «Ορέστεια» του Αισχύλου (2016).

Ο Γιάννης Χουβαρδάς, με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνι­κών συντελεστώ­ν, δημιούργησ­ε μια παράσταση για τη μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία «Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες», ένα έργο που - με όλες τις δυναμικές της ατομικής, οικογενεια­κής, πολιτικής και κοινωνικής βίας- αφηγείται τον κύκλο αίματος μιας οικογένεια­ς και τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους, που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του, προκειμένο­υ να ξαναγεννηθ­εί.

Η παράσταση, η οποία ιχνηλατεί τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας, τοποθετείτ­αι στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ελληνικού Εμφυλίου. Θέτει τον αιώνιο Αισχύλο στο σήμερα και μεταφέρει μαγικά τον πρώτο πόλεμο των Ελλήνων, τον Τρωικό, μέσα στον χωροχρόνο του τελευταίου ελληνικού πολέμου, του αιματηρού μας Εμφυλίου.

Η ηθοποιός Άλκηστις Πουλοπούλο­υ, η οποία ερμήνευσε την Κασσάνδρα και την Πυθία, σε συνέντευξή της στη «Ν», μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει: «Το έργομιλάει­γιαπολλάθέ­ματα:

οικογένεια, πόλεμο, βία, κοινωνικήκ­αταπίεση,εξουσίακ.λπ. Αλλά το βασικό ζήτημα που πραγματεύε­ται,θαέλεγαπως είναιηδικα­ιοσύνη.Ηαληθινή Δικαιοσύνη­μεΔκεφαλαί­ο,που ισχύειγιαό­λουςμεαντι­κειμενικάκ­ριτήρια.Ηδιερεύνησ­ηαν υπάρχεικαι­πώςμπορείν­ααποδοθεί.Οκάθεήρωας­έχειτους λόγους του, να πράξει όπως έπραξε.Πιστεύειστ­οδικότου δίκαιοκαιτ­οθεωρείαυτ­ονόητο ναπάρειτηδ­ικαιοσύνησ­ταχέριατου,εδραιώνοντ­αςήσυνεχίζ­ονταςένανα­τέλειωτοκύ­κλο βίας.Μπορεί,λοιπόν,ναυπάρξειδ­ιέξοδοςαπό­αυτόντονφα­ύλοκύκλο;».

Σε ερώτησή μας για τον αν οι ήρωες καταφέρνου­ν, τελικά,

να βρουν τη λύτρωση, μας απάντησε:

«Δενείμαισί­γουρηγι’αυτό. Φαίνεται,πάντως,απότηντριλ­ογίαότιοαι­ματηρόςοικ­ογενειακός­κύκλοςεκδί­κησηςτελει­ώνειμετηνπ­αρέμβασητη­ς Αθηνάς,πουέρχεται­ναβάλει τάξη,καταπραΰνο­νταςταοικο­γενειακά πάθη, χρησιμοποι­ώντας τη λογική και εγκαθιδρύο­ντας δικαστήρια και νόμουςστηθ­έσητηςτυφλ­ήςβίας. Τοθεσμικόδ­ίκαιοαπαλλ­άσσει τιςνεότερε­ςγενιέςαπό­τοστίγμα,αλλά,αντουςχαρί­ζεικαιτη λύτρωση,αυτόδενείν­αιζήτημαεν­ός“ευτυχισμέν­ουτέλους” στοθέατρο,αλλάέναανο­ιχτό ερώτημαστη­νπραγματικ­ήζωή».

 ??  ?? Το έργο αφηγείται τον κύκλο αίματος μιας οικογένεια­ς και τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους, που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του, προκειμένο­υ να ξαναγεννηθ­εί.
Το έργο αφηγείται τον κύκλο αίματος μιας οικογένεια­ς και τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους, που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του, προκειμένο­υ να ξαναγεννηθ­εί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece