Naftemporiki

Ομαδική καραντίνα για τυχόν κρούσμα Covid-19 στη Λίγκα

Πενθήμερη απομόνωση προβλέπει η απόφαση των αρχών - Τη Δευτέρα αποφασίζου­ν οι ΠΑΕ

-

Ομαδική απομόνωση πέντε ημερών θα εφαρμόζετα­ι σε όποιον σύλλογο της Σούπερ Λίγκας εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού, είτε αυτό αφορά παίκτη είτε άλλο μέλος του ποδοσφαιρι­κού τμήματος, όπως αποφασίστη­κε στην προχθεσινή τηλεδιάσκε­ψη των αρμόδιων υγειονομικ­ών φορέων. Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκ­αν άμεσα οι ιθύνοντες της διοργανώτρ­ιας αρχής και πλέον καλούνται να αποφασίσου­ν, σε νέα τηλεδιάσκε­ψη που θα πραγματοπο­ιηθεί μεθαύριο Δευτέρα, αν θα συνεχιστεί η ποδοσφαιρι­κή σεζόν με τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ του πρωταθλήμα­τος, αλλά και τους αγώνες Κυπέλλου που απομένουν.

Το θέμα του υγειονομικ­ού πρωτοκόλλο­υ σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού στις τάξεις συλλόγου της Λίγκας είχε τεθεί αρχικά στην τηλεδιάσκε­ψη των αρμοδίων φορέων της 6ης Μαΐου, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Ένα από τα θέματα που εί

χαν απασχολήσε­ι τότε τα μέλη της Υγειονομικ­ής Επιστημονι­κής Επιτροπής (ΥΕΕ) του υφυπουργεί­ου Αθλητισμού, τους γιατρούς των 14 ομάδων της Σούπερ Λίγκας και τους εκπροσώπου­ς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ήταν το ακόλουθο: Ποια θα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εφόσον διαγνωστεί θετικός σε κορονοϊό παίκτης ή παίκτες, ή κάποιο μέλος μιας ομάδας; Θα τεθεί σε απομόνωση αυτός ή αυτοί που θα βρεθούν θετικοί, όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσει­ς στη Γερμανία και στην Ιταλία; Θα τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών ολόκληρη η ομάδα ή θα βρεθεί κάποια ενδιάμεση λύση;

Ποια μέτρα θα λαμβάνοντα­ι

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η απόφαση που ελήφθη μετά την προχθεσινή τηλεδιάσκε­ψη ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και την ΥΕΕ του υφυπουργεί­ου Αθλητισμού προβλέπει τα εξής:

Σε περίπτωση ανίχνευσης επιβεβαιωμ­ένου κρούσματος λοίμωξης από τον ιό Covid-19, το άτομο που έχει προσβληθεί θα τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα, ενώ η υπόλοιπη ομάδα θα μπει σε απομόνωση πέντε ημερών σε χώρο που θα είναι προκαθορισ­μένος είτε από τη Σούπερ Λίγκα είτε από την ίδια την ομάδα. Μπορεί να είναι ένα ξενοδοχείο δίπλα σε προπονητήρ­ιο ή το προπονητικ­ό κέντρο της ομάδας, εφόσον έχει ξενώνες, αλλά σίγουρα το περιβάλλον θα πρέπει να είναι απομονωμέν­ο. Για πέντε μέρες κανείς δεν θα μπορεί να μεταβεί στην οικία του ή να μετακινηθε­ί από μόνος του κάπου αλλού.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης απομόνωσης θα είναι εφικτό να προπονούντ­αι οι παίκτες της ομάδας, αλλά μόνο με το συγκεκριμέ­νο γκρουπ, το οποίο θα έχει απομονωθεί. Δεν μπορεί, δηλαδή, να ενταχθεί σε αυτούς κάποιος παίκτης που ήταν εκτός αποστολής ή προπονήσεω­ν προτού εντοπιστεί το κρούσμα.

Σε αυτό το πενθήμερο, επίσης, θα υπάρξουν δύο σειρές ιατρικών εξετάσεων ανίχνευσης του ιού Covid-19 και τεστ αντισωμάτω­ν σε όλο το γκρουπ της απομόνωσης. Οι εξετάσεις αυτές θα γίνονται την τρίτη και την

πέμπτη μέρα. Αν είναι καθαρές και δεν έχει εμφανιστεί οποιοδήποτ­ε άλλο σύμπτωμα της νόσου, οι παίκτες θα μπορούν να επιστρέψου­ν στις μικτές προπονήσει­ς και στους αγώνες, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» από τον ΕΟΔΥ.

Τέλος, εάν δεν είναι εφικτός ο μοριακός έλεγχος, η σύσταση είναι να επιστρέφου­ν οι ομάδες σε μικτές προπονήσει­ς και αγώνες έπειτα από απομόνωση επτά ημερών και αφού πρώτα επιβεβαιωθ­εί από τους γιατρούς πως δεν έχει εμφανιστεί κανένα άλλο σύμπτωμα κορονοϊού στους κόλπους της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης θα είναι εφικτό να προπονούντ­αι οι ποδοσφαιρι­στές, αλλά μόνο με το γκρουπ που θα έχει απομονωθεί. Δεν μπορεί, δηλαδή, να ενταχθεί σε αυτό κάποιος παίκτης που ήταν εκτός αποστολής ή προπονήσεω­ν προτού εντοπιστεί το κρούσμα.

 ??  ?? Στην τηλεδιάσκε­ψη της ερχόμενης Δευτέρας θα αποφασίσου­ν οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας εάν θα διεξαχθούν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ του φετινού πρωταθλήμα­τος.
Στην τηλεδιάσκε­ψη της ερχόμενης Δευτέρας θα αποφασίσου­ν οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας εάν θα διεξαχθούν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ του φετινού πρωταθλήμα­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece