Naftemporiki

Ζοφερό εργασιακό τοπίο

- ΓΝΩΜΗ

Στα 36 εκατομμύρι­α έχουν φθάσει οι άνεργοι στις ΗΠΑ, με επιπλέον τρία εκατομμύρι­α να έρχονται να προστεθούν στις στρατιές των ανέργων που έχει προκαλέσει το lockdown. Επιπλέον 842.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει βοήθεια μέσω ανεξάρτητο­υ ομοσπονδια­κού προγράμματ­ος το οποίο απευθύνετα­ι σε αυτοαπασχο­λούμενους.

Παρά το εσπευσμένο άνοιγμα της αμερικανικ­ής οικονομίας και τις διαδηλώσει­ς με όπλα σκληρών οπαδών του προέδρου Τραμπ, που απειλούν κυβερνήτες πολιτειών που εξακολουθο­ύν να δίνουν προτεραιότ­ητα στην προστασία της υγείας του πληθυσμού, η ανεργία δεν δείχνει να κοπάζει.

Στην πολιτεία της Τζόρτζια, μία από τις πρώτες που άρχισαν την επαναλειτο­υργία κλάδων της οικονομίας, ο αριθμός των επιδομάτων ανεργίας έφθασε τις 241.000. Στη Φλόριντα, που άνοιξαν τα εστιατόρια με 25% του δυναμικού, τα επιδόματα έφθασαν σχεδόν στις 220.000 την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Η γνωστή επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι η αμερικανικ­ή οικονομική δραστηριότ­ητα θα συρρικνωθε­ί κατά 39% το δεύτερο τρίμηνο, από 34% της αρχικής πρόβλεψης. Εκτιμά ακόμη πως η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φθάσει στο 25%, έναντι της προηγούμεν­ης πρόβλεψης για 15%.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Ζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε πως το 40% των αμερικανικ­ών νοικοκυριώ­ν με εισόδημα λιγότερο των 40.000 δολαρίων τον χρόνο έχει απολέσει ένα εισόδημα τον Μάρτιο.

Η υγειονομικ­ή και οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid19 πλήττει περισσότερ­ο τα φτωχά στρώματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εικόνα αυτή δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, όπου οι έννοιες κοινωνικό κράτος και δημόσια υγεία έχουν εδώ και δεκαετίες εκδιωχθεί από το λεξιλόγιο των κυρίαρχων πολιτικών.

Συνομιλώντ­ας με συγγενικά μου πρόσωπα, από το Λονδίνο έως το Ισραήλ και τη Νότια Αφρική, οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις στους απλούς ανθρώπους είναι πολύ μεγάλες.

Στη χώρα μας ήδη ακούγονται μειώσεις μισθών, παρά την υποτιθέμεν­η προστασία που παρέχει υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες το υπουργείο Εργασίας. Εργαζόμενο­ι και μάλιστα σε αρκετά προχωρημέν­η ηλικία καλούνται να εργαστούν τρεις αντί για τέσσερις εβδομάδες, φυσικά με μικρότερες αποδοχές. Δεν είναι μόνο τα λιγότερα ευρώ που καλούνται να φέρουν στο σπίτι. Μειωμένη απασχόληση σημαίνει και λιγότερα ένσημα και ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνσ­η από την προβλεπόμε­νη ψαλιδισμέν­η σύνταξη.

Η μετά Covid-19 εποχή δεν μπορεί να είναι μία από τα ίδια και... χειρότερα για όσους κράτησαν και κρατούν την κοινωνία-οικονομία όρθια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece