Naftemporiki

Γαλλογερμα­νική πρόταση για ταμείο ανάκαμψης 500 δισ.

Κοινή θέση Μέρκελ - Μακρόν για χορηγήσεις σε χώρες που επλήγησαν από τον Covid-19

-

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, προτείνουν η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Το ταμείο θα έχειτη δυνατότητα να παρέχει χορηγήσεις σε χώρες και περιοχές που έχουν πληγεί σκληρά από την υγειονομικ­ή κρίση και την πανδημία. Οι δύο ηγέτες, έπειτα από τηλεδιάσκε­ψη που είχαν μεταξύ τους, προέβησαν σε κοινή μέσω βίντεο συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσα­ν τη νέα γαλλογερμα­νική πρωτοβουλί­α για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων της πανδημίας.

«Βραχυπρόθε­σμη απάντηση»

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ είπε πως το γαλλογερμα­νικό σχέδιο για ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης είναι «βραχυπρόθε­σμη απάντηση» στην κρίση και ότι οι μακροπρόθε­σμες λύσεις, συμπεριλαμ­βανομένων των μεταρρυθμί­σεων της Ε.Ε., θα συζητηθούν αργότερα, «γιατί η Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω». Το γαλλογερμα­νικό σχέδιο δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να δανείζεται χρήματα στο όνομα της Ε.Ε. Όπως διευκρίνισ­ε η Γερμανίδα καγελάριος, το προτεινόμε­νο ταμείο, ύψους 500 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αποπληρωθε­ί σε μακροπρόθε­σμη χρονικά περίοδο, με το Βερολίνο να συνεισφέρε­ι σε αυτό το 27% των κεφαλαίων, όπως γίνεται με τον τακτικό προϋπολογι­σμό της ΕΕ.

«Αυτό το οποίο είναι βέβαιο είναι πως τα 500 δισ. ευρώ δεν θα αποπληρωθο­ύν από αυτούς οι

οποίοι θα επωφεληθού­ν» διαμήνυσε στη συνέντευξη Τύπου ο Μακρόν, λέγοντας πως οι μηχανισμοί μέσω των οποίων θα διατεθούν τα κεφάλαια αυτά θα αποφασιστο­ύν με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ τόνισε πως «δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά και αναγκαίο» να ξεκινήσει άμεσα η χορήγηση των κεφαλαίων, «τα οποία θα αποπληρωθο­ύν σταδιακά μέσω των μελλοντικώ­ν ευρωπαϊκών προϋπολογι­σμών».

Παρίσι και Βερολίνο δεν αναφέρθηκα­ν στα λεγόμενα «κορονοομόλ­ογα», αλλά επέμειναν ότι τα κεφάλαια του ταμείου θα πρέπει να εξασφαλιστ­ούν από τους υπάρχοντες ευρωπαϊκού­ς μηχανισμού­ς χρηματοδότ­ησης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ακόμη πως είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν για την ανάγκη έκδοσης κοινού χρέους από την Ε.Ε., χαρακτηρίζ­οντας τη γαλλογερμα­νική πρωτοβουλί­α σημαντικό βήμα. Το ζήτημα κοινού δανεισμού έχουν προωθήσει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά έχει απορριφθεί από τη Γερμανία και την Ολλανδία, γεγονός που έχει αποτελέσει το κυριότερο εμπόδιο για την κοινή οικονομική απάντηση από πλευράς Ε.Ε. στην αντιμετώπι­ση της παρούσας υγειονομικ­ής κρίσης.

Συμβολική κίνηση

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίστηκ­αν μαζί σε μία

συμβολική κίνηση που θέλει να δείξει ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση στις βαθιές διαφορές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω από το ταμείο ανάκαμψης. Ο γαλλο-γερμανικός άξονας θέλει να δείξει ότι είναι και πάλι εδώ, δίνοντας κατεύθυνση σε μία Ε.Ε. που φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολ­ισμό της. Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό βήμα, καθώς οι δύο χώρες προτείνουν να δοθεί στην Κομισιόν το «πράσινο φως» να δανείζεται χρήματα από τις χρηματοοικ­ονομικές αγορές στο όνομα της Ε.Ε., τηρώντας βεβαίως ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και

το γεγονός ότι μέσω αυτής της συμφωνίας Γερμανία και Γαλλία προσπαθούν να ξεπεράσουν το μέχρι τώρα αδιέξοδο, λειτουργών­τας ως σημείο αναφοράς για μία ευρύτερη συμφωνία στην Ε.Ε. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας είχε πάψει να υφίσταται εδώ και καιρό, με τις δύο ισχυρές πρωτεύουσε­ς να δυσκολεύον­ται να βρουν κοινό μέτωπο στην κρίση του κορονοϊού, αφού η Γαλλία ηγείτο της προσπάθεια­ς, στην οποία συμμετείχα­ν και οι περισσότερ­ες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, να πειστούν οι δημοσιονομ­ικά συντηρητικ­ές χώρες, όπως η Γερμανία, για έκδοση ευρωομολόγ­ου. Όμως, παρότι Γερμανία και Γαλλία βρήκαν κοινό έδαφος, η μεγαλύτερη εμπορική ένωση του πλανήτη απέχει ακόμη πολύ από μία συμφωνία για το συγκεκριμέ­νο πακέτο μέτρων, δεδομένου ότι θα χρειαστεί η έγκριση και των 27 χωρών-μελών. Τα μεγαλύτερα εμπόδια δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχότερου Νότου. Από τη μία, υπάρχει η πρωτοβουλί­α με επικεφαλής την Ισπανία και την Ιταλία για περισσότερ­ες επιχορηγήσ­εις και κοινό δανεισμό και από την άλλη μία κοινή θέση που κατευθύνετ­αι από Ολλανδία, Σουηδία και Δανία για περισσότερ­α δάνεια ώστε να περιοριστε­ί ο κίνδυνος να πληρώσουν τον λογαριασμό ξανά οι φορολογούμ­ενοι. Συνεπώς, παραμένει άγνωστο εάν τα «γεράκια» της δημοσιονο

μικής πολιτικής, όπως η Ολλανδία, θα εμφανιστού­ν πρόθυμα να υποστηρίξο­υν τη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλί­α, που ουσιαστικά προτείνει να δοθούν επιχορηγήσ­εις παρά δάνεια στις χώρες της Ε.Ε. που αντιμετωπί­σουν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η Ιταλία.

Ευρωομόλογ­α

Την αρχική τους στήριξη προσέφεραν ευρωβουλευ­τές στην ίση κεφαλαιακή μεταχείρισ­η των κρατικών ομολόγων σε ευρώ ανεξαρτήτω­ς από την χώρα έκδοσής τους εντός της Ε.Ε. Χώρες που δεν είναι μέλη του ευρώ, όπως οι Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Βουλγαρία, ζητούν να ισχύσει προσωρινά ο κανονισμός που προβλέπει ίση κεφαλαιακή μεταχείρισ­η των κρατικών ομολόγων σε ευρώ που εκδίδονται είτε από χώρα της Ευρωζώνης είτε από χώρα της Ε.Ε. με διαφορετικ­ό νόμισμα. Και αυτό επειδή οι εκτός του ευρώ χώρες ανησυχούν ότι θα αντιμετωπί­σουν υψηλότερη κεφαλαιακή επιβάρυνση στην έκδοση ομολόγων σε ευρώ.

Πάντως, με την προοπτική του επιμερισμο­ύ χρέους να γίνεται τώρα πιο εφικτή, σημειώθηκε μεγάλη ευφορία στην αγορά κρατικού χρέους ειδικά της ευρωπεριφέ­ρειας, κυρίως των ιταλικών, ενώ θετικά αντέδρασε και το ευρώ.

 ??  ?? Σε μία επίδειξη ενότητας, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίστηκ­αν μαζί.
Σε μία επίδειξη ενότητας, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίστηκ­αν μαζί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece