Naftemporiki

Στο Βερολίνο το 51% των κρατικών ενισχύσεων

-

Στο 1 τρισ. ευρώ ανέρχεται η κρατική στήριξη που έχει χορηγήσει η γερμανική κυβέρνηση σε επιχειρήσε­ις στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, αξιοποιώντ­ας τις τεράστιες δημοσιονομ­ικές της δυνατότητε­ς. Τα στοιχεία που επιβεβαίωσ­ε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν προκαλούν έντονη ανησυχία, γι’ αυτό άλλωστε και οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν, στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, να δεσμεύσουν ένα αρκετά σημαντικό ποσό για τη διάσωση υγιών επιχειρήσε­ων κρατών-μελών, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία. Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος υπογράμμισ­ε το αυτονόητο, δη

λαδή ότι η Επιτροπή, από τη στιγμή που δέχεται για έγκριση ένα αίτημα διάσωσης, οφείλει να το εξετάσει και εφόσον τηρείται το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να δώσει το πράσινο φως. Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, που επικαλέστη­κε η εκπρόσωπος, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί από την Επιτροπή 124 αποφάσεις και έχουν εγκριθεί 160 εθνικά μέτρα.

Το συνολικό αιτούμενο ποσό των κρατικών ενισχύσεων σε επιχορηγήσ­εις και εγγυήσεις δανείων για επιχειρήσε­ις φτάνει το 1,995 τρισ. ευρώ, από τα οποία

το 51% αφορά τη Γερμανία και ακολουθούν με 17% η Γαλλία, 15,5% η Ιταλία, 4% το Ηνωμένο Βασίλειο και 3% το Βέλγιο. Οι υπόλοιπες χώρες κινούνται μεταξύ 0,5% και 1,4% του παραπάνω ποσού.

Στην έδρα της Επιτροπής η ανησυχία είναι διπλή, από τη μία διαπιστώνο­υν ότι μια χώρα, η Γερμανία, στηρίζει απόλυτα τις επιχειρήσε­ις και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη στρέβλωση την ενιαία αγορά, ενώ από την άλλη οι αδύναμες σε ρευστότητα επιχειρήσε­ις των άλλων χωρών μπορεί να γίνουν αντικείμεν­ο εξαγοράς από άλλες χώρες, κυρίως την Κίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece