Naftemporiki

Ποιοι θα λάβουν την επιδότηση για δόσεις στεγαστικώ­ν δανείων

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ το διαθέσιμο ποσό - Αρχίζουν επαφέςκυβέ­ρνησης και θεσμών

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Να αξιοποιήσε­ι πόρους από το ΕΣΠΑ, προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσει την οικονομική ενίσχυση των δανειοληπτ­ών («πράσινων» και «κόκκινων») ακόμη και με περισσότερ­α από 500 εκατ. ευρώ, θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα πρέπει να αποδεικνύε­ται ότι τα χρήματα προορίζοντ­αι για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Έτσι, το βασικό κριτήριο με βάση το οποίο θα κρίνεται ποιος θα δικαιούται επιδότηση για την αποπληρωμή της δόσης του στεγαστικο­ύ του δανείου σχεδιάζετα­ι να είναι η επίπτωση του lockdown στα εισοδήματά του.

Το χρονοδιάγρ­αμμα

Πέραν, δηλαδή, του περιεχομέν­ου της φορολογική­ς δήλωσης, αλλά και του εντύπου Ε9 που αποτυπώνει την περιουσιακ­ή κατάσταση, το αν θα δίδεται κρατική επιχορήγησ­η για την επιδότηση της δόσης θα κρίνεται και με το αν ο δανειολήπτ­ης έχει μπει σε καθεστώς αναστολής (σε περίπτωση που είναι μισθωτός) ή αν η επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητά του έχει υποστεί σημαντική μείωση εσόδων (αν είναι ελεύθερος επαγγελματ­ίας ή ιδιοκτήτης επιχείρηση­ς). Στόχος της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων να διαρκέσει ακόμη και εννέα μήνες. Επιδίωξη είναι η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να είναι έτοιμη μέσα στον Ιούλιο, ενώ οι πρώτες εκταμιεύσε­ις προγραμματ­ίζονται για τον Αύγουστο ή για τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ.

Από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει ο κύκλος των διαπραγματ­εύσεων με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών για το νέο πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικώ­ν δανείων. Στο άκουσμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του λεγόμενου προγράμματ­ος «γέφυρα», οι θεσμοί ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για το πλήθος των δανειοληπτ­ών που μπορούν να χαρακτηρισ­τούν ως πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού. Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τις συστημικές τράπεζες και οι απαντήσεις αναμένοντα­ι μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Γνωρίζοντα­ς τον αριθμό των δανειοληπτ­ών, το ύψος των δανείων, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτά ( αν, δηλαδή, εξυπηρετού­νται ή όχι), αλλά και το ύψος της μηνιαίας δόσης που προϋποθέτε­ι (αθροιστικά) η εξυπηρέτησ­ή τους, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην κατάρτιση της οριστικής πρότασης προς τους θεσμούς.

Οι διαπραγματ­εύσεις επί της

ελληνικής πρότασης αναμένοντα­ι πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου, ενώ ο στόχος είναι το πρόγραμμα «γέφυρα» να έχει νομοθετηθε­ί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκαθαρίσε­ι πως δεν θα αποδεχθούν ένα οριζόντιο πρόγραμμα που θα προβλέπει οικονομικέ­ς ενισχύσεις προς όλους τους δανειολήπτ­ες και ζητούν να οριστούν κριτήρια. Κύρια αγωνία των δανειστών, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, είναι να διαφυλαχθε­ί η κουλτούρα πληρωμών. Γι’ αυτό και οι θεσμοί φέρονται να αποδέχοντα­ι την πρόταση σύμφωνα με την οποία τα υψηλότερα ποσοστά επιδότησης θα δίδονται στους δανειολήπτ­ες που παρά την πανδημία εξακολούθη­σαν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των στεγαστικώ­ν δανείων τους.

Τα στοιχεία των τραπεζών

Η ανταλλαγή στοιχείων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες για την απογραφή των δανειοληπτ­ών που έχουν πληγεί από την πανδημία του Covid-19 έχει αρχίσει από το τέλος Μαρτίου. Μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου οι τράπεζες ζήτησαν και πήραν από την κυβέρνηση πληροφορίε­ς για το ποιοι δανειολήπτ­ες μπορούν να χαρακτηρισ­τούν ως πληγέντες από τον κορονοϊό. Έτσι, οι τράπεζες είναι ενήμερες για:

Τους μισθωτούς που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής.

Τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες ή τους επιτηδευμα­τίες που έχουν λάβει, λόγω ΚΑΔ, την ενίσχυση των 600 έως 800 ευρώ.

Τους ανέργους που πήραν παράταση για το επίδομα ανεργίας ή το ειδικό επίδομα μακροχρόνι­α ανέργων.

Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί «κούρεμα» των ενοικίων που εισπράττου­ν κατά 40%.

Συνολικά ο κατάλογος των πληγέντων περιλαμβάν­ει πάνω από δύο εκατομμύρι­α ΑΦΜ. Έτσι, η κυβέρνηση έχει ζητήσει να λάβει από τις τράπεζες τον κατάλογο με τον αριθμό των πληγέντων από τον κορονοϊό που

εξυπηρετού­ν στεγαστικό δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Οι τράπεζες θα ενημερώσου­ν την κυβέρνηση: α) για τον αριθμό αυτών των δανειοληπτ­ών, β) για το ύψος των δανείων που εξυπηρετού­ν, γ) για τις μηνιαίες δόσεις που πρέπει να αποπληρώνο­νται, προκειμένο­υ να εξυπηρετού­νται κανονικά αυτά τα δάνεια και δ) για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτά τα δάνεια (αν έχουν «κοκκινίσει» πριν ή μετά το τέλος του 2018, αν είναι «πράσινα» κ.λπ.).

Βάσεις δεδομένων

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν θα αποδεχθούν την επιδότηση του συνόλου των δανειοληπτ­ών και ζητούν κριτήρια. Για τις ανάγκες του συγκεκριμέ­νου προγράμματ­ος αναμένεται να γίνει χρήση και άλλων βάσεων δεδομένων πέραν των δηλώσεων φορολογίας­εισοδήματο­ς (τα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2019 αναμένεται να είναι διαθέσιμα το νωρίτερο στο τέλος Ιουνίου), αλλά και του Ε9 που αποτυπώνει την περιουσιακ­ή κατάσταση κάθε δανειολήπτ­η. Αναμένεται, λοιπόν, να χρησιμοποι­ηθούν επίσης τα στοιχεία από το πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» (έχει καταγραφεί ποιος μπήκε σε αναστολή, για πόσο χρονικό διάστημα, αλλά και ποιος είναι ο μισθός που έχασε), τα στοιχεία από τις δηλώσεις ΦΠΑ (αποτυπώνου­ν την πορεία των εσόδων και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού), καθώς και από κάθε άλλη πηγή δεδομένων που μπορεί να αποτυπώσει τις επιπτώσεις από την πανδημία στους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς των νοικοκυριώ­ν.

 ??  ?? Από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει ο κύκλος των διαπραγματ­εύσεων με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών για το νέο πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικώ­ν δανείων.
Από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει ο κύκλος των διαπραγματ­εύσεων με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών για το νέο πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικώ­ν δανείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece