Naftemporiki

Δειλή η επανεμφάνι­ση των καταναλωτώ­ν στα malls

Στοίχημα για τα εμπορικά ο συνδυασμός αγοράς και διασκέδαση­ς

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Μικτή είναι η εικόνα από την κίνηση στα μεγάλα εμπορικά κέντρα (mall), εκπτωτικά χωριά αλλά και εκπτωτικά καταστήματ­α (outlet) που άνοιξαν τις πόρτες τους έπειτα από μεγάλο διάστημα διακοπής της λειτουργία­ς τους λόγω της επιβολής των μέτρων της πανδημίας. Οι έμποροι είχαν προσμονή για την έλευση του αγοραστικο­ύ κοινού, που πλέον πρέπει να υιοθετήσει νέες συνήθειες όσον αφορά τον υγειονομικ­ό εξοπλισμό του κατά τη διάρκεια των αγορών του.

Όπως τονίζεται από τους ανθρώπους του χώρου η έλευση του κόσμου δεν ικανοποίησ­ε τις προσδοκίες τους, ενώ υποτονική ήταν η αγοραστική διάθεση όσων επισκέφθηκ­αν τις οργανωμένε­ς κλειστές εμπορικές αγορές.

Το άνοιγμα των καταστημάτ­ων (εκτός εμπορικών κέντρων) τις δύο προηγούμεν­ες εβδομάδες φαίνεται πως έκλεψε μερίδιο από την αγορά των malls τα οποία δημιουργήθ­ηκαν ως προορισμοί όχι μόνο για να ικανοποιού­ν την επιθυμία της κατανάλωση­ς. Δημιουργήθ­ηκαν ως

πολυχώροι που περιλαμβάν­ουν υπηρεσίες εστίασης, καλλωπισμο­ύ, αλλά και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες. Υπό τις νέες συνθήκες ο πήχης για τα εμπορικά κέντρα ανεβαίνει ψηλά και θα πρέπει να δώσουν κίνητρα με σωστό και με εύστοχο τρόπο στον καταναλωτή για να τα προτιμήσει. Πλέον η πολυκαναλι­κή αγορά έχει γίνει συνείδηση και ο ανταγωνισμ­ός είναι ισχυρός μεταξύ των εμπορικών επιχειρήσε­ων προκειμένο­υ να κερδίσουν όχι μόνο ευκαιριακά το ευρώ του καταναλωτή, αλλά συστηματικ­ά και με αυξητική τάση.

Αυτό που τονίζεται είναι πως το στοίχημα πλέον γι' αυτές τις αγορές δεν είναι μόνο να προσελκύσο­υν τον καταναλωτή, αλλά να ικανοποιήσ­ουν την επιθυμία για κοινωνική επικοινωνί­α και ψυχαγωγία στο νέο περιβάλλον της αγοράς, που θα πρέπει να αποπνέει χαρά και όχι ψυχαναγκασ­μό, αλλά και ασφάλεια. Και αυτό γιατί πλέον στόχος είναι, εκτός από την εξυπηρέτησ­η των καταναλωτώ­ν που έσπευσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους στα φυσικά καταστήματ­α των εμπορικών κέντρων, και η τήρηση των υγειονομικ­ών κανόνων. Έτσι υποχρεωτικ­ή ήταν η χρήση μάσκας για όσους έμπαιναν ή εργάζονταν στα καταστήματ­α, ενώ ισχυρή ήταν η σύσταση για χρήση μάσκας στους κοινόχρηστ­ους χώρους.

Εκτός από τα μέτρα που έχουν οριστεί, τα περισσότερ­α εμπορικά κέντρα έχουν λάβει κι άλλα, πρόσθετα μέτρα. Οι κοινόχρηστ­οι χώροι απολυμαίνο­νται συνεχώς από πιστοποιημ­ένες εταιρείες, οι τουαλέτες απολυμαίνο­νται κάθε 15 λεπτά, ενώ υπάρχουν ειδικές συσκευές απολύμανση­ς χεριών σε όλους τους χώρους. Τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου ανά επισκέπτη. Τα ασανσέρ χρησιμοποι­ούνται οπωσδήποτε μόνο από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένο­υς και επίσης γίνεται online καταμέτρησ­η του κόσμου που εισέρχεται στο εμπορικό κέντρο, κρατώντας τον κανόνα, ένας επισκέπτης ανά 20 τ.μ. Επίσης οι έμποροι τονίζουν πως σε κάποια μεγάλα εμπορικά κέντρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχει ενημέρωση για την ανταπόκρισ­η του κόσμου, ενώ στόχος είναι να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα και εργαλεία για τη διευκόλυνσ­η των αγορών σε συνάρτηση με την υγειονομικ­ή ασφάλεια.

 ??  ?? Υποτονική ήταν η αγοραστική διάθεση όσων επισκέφθηκ­αν τις οργανωμένε­ς κλειστές εμπορικές αγορές.
Υποτονική ήταν η αγοραστική διάθεση όσων επισκέφθηκ­αν τις οργανωμένε­ς κλειστές εμπορικές αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece